Őszi vitaminkúra

2015. szeptember 14., hétfő, Életmód
A borús, őszi idő beköszöntével megszaporodnak a felső légúti megbetegedések, szervezetünket igénybe veszi a hideg, nedves időjárás, a mindennapi stressz és a rohanó életmód. Ezért érdemes időben gondoskodni védekezőrendszerünk megerősítéséről.
 
Az úgynevezett immunerősítő gyümölcsök és zöldségek fokozottan járulnak hozzá egészségünk megőrzéséhez. A citrusfélék – mint a citrom, narancs, mandarin, grépfrút – bővelkednek C-vitaminban, erősen antioxidáns hatásúak, és télen is könnyen elérhetőek. Megfázásos időszakban fogyasszunk narancsot és mandarint. A fanyar ízű grépfrút szintén vitamindús, gazdag bioflavinban és a vírusölő heszpe­tidinben, ezért érdemes rendszeresen ezt a gyümölcsöt is az étrendbe iktatni.
A zöldségek többsége nemcsak laktat, de a fertőzések megelőzésében, leküzdé­sében is a hasznunkra van. Mélyhűtött formában még az őszi-téli időszakban is elérhető a spenót, a sóska, amelyek magas antioxidáns-tartalmukkal erősítik az immunrendszert. A savanyított zöldségek és a cékla is remek immunerősítő. A káposzta savanyítása során hasznos baktériumok szaporodnak el, amelyek segítenek az egészséges bélflóra fenntartásában, de a káposzta önmagában is magas C-vitamin-tartalmú.
A zöld tea rákmegelőző, illetve a szívre és az érrendszerre kifejtett kedvező hatása is ismert. Magas C-vitamin- és polifenoltartalmával az immunrendszer erősítésében is aktívan részt vesz. A frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek is segítenek a vírusok és baktériumok elleni védekezésben.
A fokhagyma egészségre gyakorolt kedvező hatása már az ókor óta ismert. Gyógyító hatása és aromás szaga a benne található kéntartalmú vegyületeknek köszönhető. Ha immunerősítés céljából használjuk, napi egy gerezd fogyasztása javasolt. A fokhagymaszagot pár darab szemes kávé elrágcsálásával semlegesíthetjük. A fűszerek nemcsak ételeinknek adnak jobb ízt, de a szervezetünknek is segítenek megerősödni. Az ánizs például segíti a méreganyagok kiürülését, köhögéscsillapító és nyákoldó. (a dietafitnesz.hu nyomán)
Cikk megjelenési időpontja: 2015-09-14 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 743
szavazógép
2015-09-14: Életmód - Iochom István:

Szenvedélyük a háborús emlékek gyűjtése (A lemhényi kincsvadászok)

Szülőfalujukban, Lemhényben néhányan megmosolyogják az „ócskavasgyűjtőket”, ahogy nevezik őket, de sokan értékelik hobbijukat, és segítik őket gyűjteményük gyarapításában. A két jó barát 2008 februárja óta a környékbeli és távolabbi háborús hadszínterekről – főleg Ojtoz, Sósmező és Úz völgye – hihetetlen mennyiségű első és második világháborús tárgyat gyűjtött össze. Bene Zoltán harmincéves, a kézdivásárhelyi Secuiana Rt. alkalmazottja, segítőtársa, Bíró Attila huszonöt esztendős, a helybeli Toro Impex Kft. húsfeldolgozó üzemének raktárosa.
 
2015-09-14: Életmód - :

Terepfutás télelőn

Az ősz talán a legszebb évszak, hiszen ilyenkor a legváltozatosabb és legszínpompásabb a természet. A szabadtéri sportok talán még nagyobb élvezetet jelentenek, amikor nincs már hőség, de a hideg miatt sem vacog a fogunk.