Terepfutás télelőn

2015. szeptember 14., hétfő, Életmód
Az ősz talán a legszebb évszak, hiszen ilyenkor a legváltozatosabb és legszínpompásabb a természet. A szabadtéri sportok talán még nagyobb élvezetet jelentenek, amikor nincs már hőség, de a hideg miatt sem vacog a fogunk.
 
A terepfutáshoz a réteges, könnyű, testhez álló, jó nedvszívó és rugalmas ruházat mellett a legfontosabb kellék a jó cipő. Ha a ruha nem tökéletes, az nem olyan nagy baj, de ha a cipőt rosszul választjuk ki, nemcsak kényelmetlenné tesszük a futást, de még sérüléseket is szerezhetünk. Három dolgot mindenképpen alaposabban meg kell vizsgálnunk, amikor cipőt vásárolunk: a cipő talpának kialakítását, a betétet és a felsőrész anyagát.
A terepfutócipők talpa rücskös, hiszen ezek segítségével kapaszkodik meg az egyenetlen talajon. Azonban nem mindegy, hogy ezek a kiemelkedések milyenek, a szakértők szerint legalább három milliméteres dudorokra van szükség ahhoz, hogy ne csússzon meg a cipő futás közben. Egy igazán jó cipőn ezekbe a kiemelkedésekbe fémből készült szögek is csavarozhatóak, amelyek tovább fokozzák a tapadást. Ezenkívül fontos a talp hajlékonysága, rugalmassága, de nem szükséges, hogy olyan elemei legyenek, mint az aszfaltra tervezett futócipőknek, a különféle légpárnák, torziók az ilyen lábbeliben felesleges extrák. Ezekre az aszfalton van szükség, hogy tompítsák a földre érkezést és kíméljék a láb ízületeit.
A jó terepfutócipők felsőrésze gyöngyvászonból készül, kényelmes viselet, mert jól rásimul a lábra, segíti a szellőzést, így hosszabb futás után sem fülled be a láb. A gyöngyvásznat ráadásul a felverődő kövek, gallyak sem szakítják ki könnyen. Fontos ellenőrizni, hogy a felsőrészt hogyan illesztették a talphoz, pontos, erős ragasztásra, esetleg varrásra is szükség van, mert futás közben itt érik a legnagyobb erőhatások a cipőt, és ha gyenge az illesztés, a talp hamar elválik a felsőrésztől. A profi terepfutócipőknek ezenkívül az orrán és az oldalán gumi védőréteg is van. Végül pedig nézzük meg a betétet: ha a talp ívét jól kitölti a betét boltozata, akkor a cipő megfelelő. (az nlcafe.hu nyomán)
Cikk megjelenési időpontja: 2015-09-14 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 745
szavazógép
2015-09-14: Életmód - :

Őszi vitaminkúra

A borús, őszi idő beköszöntével megszaporodnak a felső légúti megbetegedések, szervezetünket igénybe veszi a hideg, nedves időjárás, a mindennapi stressz és a rohanó életmód. Ezért érdemes időben gondoskodni védekezőrendszerünk megerősítéséről.
 
2015-09-14: Sport - Tibodi Ferenc:

Szabóék dobogósok Jászvásárban (Autósport)

A sepsiszentgyörgyi Szabó Csongor–Marcus Andreoiu páros a harmadik helyen zárta a 9-es osztály küzdelmeit a hétvégén megtartott Jászvásári Cotnari Ralin, amely a román ralibajnokság utolsó előtti, hetedik ver­senye volt. A jászvásári ralit a magabiztosan versenyző Simone Tempestini nyerte meg, és egy futammal a vége előtt már bezsebelte a bajnoki címet.