Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Készül a Márton Áron-film

2015. szeptember 19., szombat, Magazin

Szeptember első hetében leforgatták a Zord idők csillaga című, Márton Áron püspök (fotó) életét bemutató nagyjátékfilm első jeleneteit Csíkszentdomokos határában. Az alkotócsoport egy része magyarországi, nagyobb része erdélyi. A püspököt Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház érdemes művésze alakítja – tájékoztatott a kezdeményezők sajtófelelőse, Kányádi Orsolya.

A nagyjátékfilm forgatása az őszi jelenetek filmre rögzítésével kezdődött el a Csíkszentdomokos melletti Pásztorbükkön. A történet szerint a világháborút követően a fiatal Márton Áron hazatér szülőfalujába, és elkezdi hivatását keresni. A jelenet során Áron és Kurkó Gyárfás író-politikus szekerekkel hajtanak ki a hegyre, a Báthori Endre bíboros-fejedelem meggyilkolásának helyét jelző emlékkereszthez. A püspök ekkor találkozik a Pásztorbükk fölött levonuló juhsereggel, később ez a látvány is ahhoz segíti, hogy a pásztori feladatot elvállalja.
,,A csíkszentdomokosiak példás segítséget nyújtottak a filmes alkotócsoport munkájában. Szállást, étkezést biztosítva támogattak. Ritka türelmesek voltak a fogatosok is, példás viselkedéssel segítették a stáb munkáját. Most is azt tapasztaltuk, hogy a forgatás nagy közösségi élmény. Reménykeltő volt a kezdet. Bízunk benne, hogy a többi településen is hasonló tapasztalataink lesznek” – fogalmazott Papp László forgatókönyvíró.
Márton Áront a csíkszeredai születésű Bogdán Zsolt színművész alakítja, jelenleg a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának a tagja. Kurkó Gyárfást a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház művésze, Bandi András Zsolt formálja meg. Péter bácsit Fülöp Zoltán csíkszeredai színművész alakításában láthatjuk. A kivételes tehetségű művész, Eperjes Károly is szerepet vállalt a filmben, ő Adorján Károly, a kommunista hatalom által támogatott pap személyét viszi vászonra. 
A film rendezője a magyarországi Béres László. Az operatőr Mayer Zoltán, aki hétszer vehette át a Magyarország legjobb operatőrének járó díjat. A társproduceri munkálatokért Kindl Gábor felel.
A Márton Áron szellemiségében folyó misszió a Népemért vállalom című zenemű segítségével is zajlik. Ma este 7 órától a petrozsényi katolikus templomban végez zenei szolgálatot a Mustármag Énekegyüttes. Budapesten a Magyarság Házában szep­tember 26-án, szombaton délután 5 órától mutatnak be részleteket a zeneműből.
Mivel a Zord idők csillaga című nagyjátékfilm közösségi összefogással készül, az alkotók továbbra is kérik, aki teheti, támogassa a film megalkotását. Részletek a martonaronfilm.ro honlapon érhetőek el – írják a kezdeményezők.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 786
szavazógép
2015-09-19: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Csokoládéfesztivál Sepsiszentgyörgyön
A Chocofest – Édes Székelyföld csokoládéfesztivál mai programja a Park Szálló kertjében, a megyei könyvtár mögött: 11 órától a Hófehérke Napközi Otthon csoportjainak fellépése, 12 órától táncház, 13 órától a Művészeti és Népiskola előadása, 16 órától zumba Vitus Kingával, 16.30-tól urbhanize Molnár Enikővel, 17 órától Luppinger Attila gitáros zenél.
2015-09-19: Magazin - :

Magyar Örökség-díjak

Újabb hét Magyar Örökség Díjat adnak át ma. A budapesti ünnepségen Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalomművészetét, Csók István festőművészetét, Buda Ferenc költészetét, Páskándi Géza irodalmi munkásságát, É. Kovács László néprajzi gyűjtő, múzeumalapító sokoldalú közösségi szolgálatát, a nagy hagyományú hazai autóbusz-tervezést és -gyártást, valamint P. Daczó Árpád – Lukács ferences áldozópap életművét ismerik el a díjjal.