Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A fődiplomata ostobasága

2015. szeptember 21., hétfő, Máról holnapra
Mózes László

Újabb fölösleges magyar–román nyilatkozatháború borzolja kedélyeinket: Szijjártó Péter budapesti külügyminiszter élesen bírálta román kollégája szombati kijelentését, aki – nem  keresgélve túl sokat a diplomácia használatos kifejezései között – megjegyezte: a határok lezárása „autista és elfogadhatatlan cselekedet”, amely sérti az unió szellemiségét. Később, Sziijártó válaszára reagálva, a román külügy nem kommentálta Szijjártó provokálónak tartott kijelentéseit.

Hogy ki kit provokál? Hát, a kijelentések időbeni sorrendjét tekintve nem Szijjártó. Ha még humorunknál lehetnénk, idézhetnénk a székely szállóigét, miszerint az egész úgy kezdődött, hogy a koma visszaütött. De már rég nehéz könnyedén és nagyvonalúan kezelni az egyre szövevényesebb magyar–román konfliktusrendszert, legfennebb reménykedhetünk, miután végérvényesen levitézlik Ponta és csapata, talán a két ország közötti, illetve a magyar és a román közösség közötti kapcsolat is kiegyensúlyozódik valamelyest.
De vissza a hétvégi filmkockákhoz: Bogdan Aurescu bukaresti külügyér választékosnak nem nevezhető szavai után – egyébként tényleg nehezen érthető, racionálisan milyen haszna származik a román kormánynak abból, hogy menekültválság tekintetében ostorozza Budapestet, miközben, követve más térségbeli országokat, akár együtt is működhetnének e rendkívül szövevényes kérdésben – Szijjártó Péter sem finomkodott, és tegnap úgy fogalmazott: „több szerénységet várnánk el a bűnvádi eljárás alatt álló román miniszterelnök külügyminiszterétől”. Szijjártó azt is megjegyezte: Bogdan Aurescunak semmi alapja sincsen arra, hogy sértegesse Magyarországot, a magyar embereket. „Mi egy több mint ezeréves állam vagyunk, amelynek történelme során többször kellett megvédenie nemcsak magát, hanem Európát is. Ez most is így lesz, ha tetszik a román külügyminiszternek, ha nem.”
A menekültek még nem érték el a román határt, így Aurescu legfennebb főnöke egyre ingatagabb helyzete miatt féltheti székét, s nem tud jobbat, előrántja újra a magyar kártyát. Hogy sértegeti Magyarországot, megszokott, ám mielőtt primitív szavaival megsérti a gyógyíthatatlan kórban szenvedőket is, a fődiplomata felhívhatta volna háziorvosát, s megkérdezhette volna, mit jelent egy autista beteg, hogyan viselik gondját családtagjai. Mert az „autista cselekedet” közbeszédben nem használatos kifejezés, jelzős szerkezetként sem aranyló, mi több, egyenesen ostoba. Ez a szóhasználat elfogadhatatlan egy minisztertől, Aurescunak Ponta előtt kellene lemondania.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz az elnökválasztás első fordulójában?eredmények
szavazatok száma 174
szavazógép
2015-09-21: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Termésünnep Kézdimartonfalván

Második alkalommal szervezte meg a helybeli római katolikus filia egyháztanácsa a falu őszi ünnepét. Kinőtte magát ez a vallási-népi szertartás és rendezvény – mondta megnyitóbeszédében Opra István beszolgáló szentkatolnai plébános. Az emberé a munka, Istené az áldás! – hangsúlyozta, és kétszeresen hálát adott az egek urának, mert erre a napra a katolnai községvezetés és a hívek adományaiból teljesen megújult a filia kápolnája is.
2015-09-21: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Székföldi Magyar Napok Erősdön

Egész napos műsora volt szombaton a Kovászna Megye Tanácsa által kezdeményezett idei székföldi rendezvénynek is. Akárcsak tavaly, Erősd volt ebben az évben is a kezdő, hamarosan következik Árapatak és Hidvég.