Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nem tetszik a székely himnusz

2015. október 1., csütörtök, Belföld

Most már a Sepsi-Sic női kosárlabdacsapatnak is „nekiment” a Gazeta Sporturilor, miután pár napja arról cikkeztek a lapban ugyancsak felháborodva, hogy az FK Csíkszereda–Radnót SK 3. ligás futballmérkőzésen a szurkolók elénekelték a székely himnuszt.

Csakhogy a meccs bírói, akiket megkeresett a lap, nem úgy vélekedtek, ahogy „elvárták” volna tőlük: a Neamţ megyei mérkőzésvezető csak a vállát vonogatta: „igen, a szurkolók énekeltek, nem a játékosok, de nem tudom, mit, mivel nem tudok magyarul”. Nem akart megfelelni a felháborító eset nyomán botrányt kirobbantani készülő bukaresti sportújságírók elvárásainak az egyik háromszéki (szintén román nemzetiségű) vonalbíró sem, aki azt mondta: a szurkolók támogatták a csapatukat, semmi bajuk nem volt a vendégcsapattal. Tegnapi számában már azt írja a Gazeta Sporturilor, hogy „méreteket ölt a botrány” – a botrány amúgy az lenne, hogy az első ligás kosárlabdacsapatok a sepsiszentgyörgyi mérkőzéseken a szurkolók által énekelt székely himnuszra „kénytelenek” felsorakozni a pályán. A lap szerint a szurkolók magyarázata az lenne: olyan himnuszt énekelnek, amilyent akarnak, míg kifizetik a jegy árát.
INDOKOLATLAN A SZIMULTÁN ROMÁN FORDÍTÁS. Elutasította az Országos Audiovizuális Tanács (OAT) azt a törvénytervezetet, amely szerint minden kisebbségi nyelvű rádió- és tévéműsor esetében kötelező lenne a szimultán román fordítás. A 2004-es nyelvtörvény módosítását Daniel Oajdea képviselő kezdeményezte, az intézkedést pedig azzal indokolta, hogy egyetlen intézmény sem ellenőrzi, hogy ezeken az adókon milyen – például Európa-, illetve románellenes elveket, nézeteket népszerűsítő vagy gyűlöletre szító – tartalmakat sugároznak. Túrós Loránd, az OAT tagja szerint az indoklás is mutatja, hogy a kezdeményezés célja a magyar kisebbség nyelvén sugárzó tévéadók ellehetetlenítése, hiszen a szimultán fordítás pluszköltséget jelentene, és nem indokolt semmilyen szempontból. Az OAT tagjainak pártállástól függetlenül az volt a véleménye, hogy ez elfogadhatatlan, és többek között ellentmond a Románia által is ratifikált Európai Kisebbségi és Regionális Nyelvek Chartájának. A törvénymódosítási javaslatról a parlament dönt, az OAT csak véleményezi a kezdeményezést. (Főtér)
HIVATALI AUTÓ NÉLKÜL MARADTAK. Elfogadta a parlament (293 igen, 2 nem szavazattal, valamint 31 tartózkodással) a képviselők és szenátorok statútumának módosítását, mely szerint a honatyák nem kapnak többé személygépkocsit a szavazókörzetekben való közlekedésre, jár nekik viszont (a bukaresti és Ilfov megyeieket kivéve) egy 1400 lejes átalányösszeg a szállítási költségek fedezésére. Az összegről nem vonatjegyek vagy nyugták, hanem saját felelősségre kiállított nyilatkozat alapján számolnak el, amely elfogadható igazoló okiratként. (Mediafax)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 702
szavazógép
2015-10-01: Belföld - :

A kisebbségi jogok érvényesítéséért

A Romániában tapasztalható faji és etnikai diszkrimináció, valamint az intolerancia más formái ellen léptek fel annak a kerekasztal-beszélgetésnek a résztvevői, amelyet a Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság és az Országos Diszkriminációellenes Tanács szervezett Bukarestben.
 
2015-10-01: Belföld - :

Maradt az alapkamat

Történelmi mélyponton, továbbra is 1,75 százalékon marad a Román Nemzeti Bank (RNB) alapkamatja, miután a jegybank igazgatótanácsa sorozatban harmadszor nem módosított az alapkamaton.