Nem tetszik a székely himnusz

2015. október 1., csütörtök, Belföld

Most már a Sepsi-Sic női kosárlabdacsapatnak is „nekiment” a Gazeta Sporturilor, miután pár napja arról cikkeztek a lapban ugyancsak felháborodva, hogy az FK Csíkszereda–Radnót SK 3. ligás futballmérkőzésen a szurkolók elénekelték a székely himnuszt.

Csakhogy a meccs bírói, akiket megkeresett a lap, nem úgy vélekedtek, ahogy „elvárták” volna tőlük: a Neamţ megyei mérkőzésvezető csak a vállát vonogatta: „igen, a szurkolók énekeltek, nem a játékosok, de nem tudom, mit, mivel nem tudok magyarul”. Nem akart megfelelni a felháborító eset nyomán botrányt kirobbantani készülő bukaresti sportújságírók elvárásainak az egyik háromszéki (szintén román nemzetiségű) vonalbíró sem, aki azt mondta: a szurkolók támogatták a csapatukat, semmi bajuk nem volt a vendégcsapattal. Tegnapi számában már azt írja a Gazeta Sporturilor, hogy „méreteket ölt a botrány” – a botrány amúgy az lenne, hogy az első ligás kosárlabdacsapatok a sepsiszentgyörgyi mérkőzéseken a szurkolók által énekelt székely himnuszra „kénytelenek” felsorakozni a pályán. A lap szerint a szurkolók magyarázata az lenne: olyan himnuszt énekelnek, amilyent akarnak, míg kifizetik a jegy árát.
INDOKOLATLAN A SZIMULTÁN ROMÁN FORDÍTÁS. Elutasította az Országos Audiovizuális Tanács (OAT) azt a törvénytervezetet, amely szerint minden kisebbségi nyelvű rádió- és tévéműsor esetében kötelező lenne a szimultán román fordítás. A 2004-es nyelvtörvény módosítását Daniel Oajdea képviselő kezdeményezte, az intézkedést pedig azzal indokolta, hogy egyetlen intézmény sem ellenőrzi, hogy ezeken az adókon milyen – például Európa-, illetve románellenes elveket, nézeteket népszerűsítő vagy gyűlöletre szító – tartalmakat sugároznak. Túrós Loránd, az OAT tagja szerint az indoklás is mutatja, hogy a kezdeményezés célja a magyar kisebbség nyelvén sugárzó tévéadók ellehetetlenítése, hiszen a szimultán fordítás pluszköltséget jelentene, és nem indokolt semmilyen szempontból. Az OAT tagjainak pártállástól függetlenül az volt a véleménye, hogy ez elfogadhatatlan, és többek között ellentmond a Románia által is ratifikált Európai Kisebbségi és Regionális Nyelvek Chartájának. A törvénymódosítási javaslatról a parlament dönt, az OAT csak véleményezi a kezdeményezést. (Főtér)
HIVATALI AUTÓ NÉLKÜL MARADTAK. Elfogadta a parlament (293 igen, 2 nem szavazattal, valamint 31 tartózkodással) a képviselők és szenátorok statútumának módosítását, mely szerint a honatyák nem kapnak többé személygépkocsit a szavazókörzetekben való közlekedésre, jár nekik viszont (a bukaresti és Ilfov megyeieket kivéve) egy 1400 lejes átalányösszeg a szállítási költségek fedezésére. Az összegről nem vonatjegyek vagy nyugták, hanem saját felelősségre kiállított nyilatkozat alapján számolnak el, amely elfogadható igazoló okiratként. (Mediafax)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2015-10-01: Belföld - :

A kisebbségi jogok érvényesítéséért

A Romániában tapasztalható faji és etnikai diszkrimináció, valamint az intolerancia más formái ellen léptek fel annak a kerekasztal-beszélgetésnek a résztvevői, amelyet a Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság és az Országos Diszkriminációellenes Tanács szervezett Bukarestben.
 
2015-10-01: Belföld - :

Maradt az alapkamat

Történelmi mélyponton, továbbra is 1,75 százalékon marad a Román Nemzeti Bank (RNB) alapkamatja, miután a jegybank igazgatótanácsa sorozatban harmadszor nem módosított az alapkamaton.