Balogh Zsolt életműdíjas

2015. október 6., kedd, Magazin

Balogh Zsolt Balázs Béla-díjas filmrendező, egyetemi tanár kapta az erdélyi Filmtettfeszt idei életműdíját, a Sárga Csikó Díjat.

  • Balogh Zsolt (középen) a díjátadáson. Fotó: Facebook/Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle
    Balogh Zsolt (középen) a díjátadáson. Fotó: Facebook/Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle

A kitüntetést a rendezvény záró- gáláján, Kolozsváron adták át vasárnap délután. Balogh Zsolt 1950-ben született Budapesten, magyar–történelem szakos tanári, televíziós és rádióadás-rendezői, valamint film- és tévérendezői diplomát szerzett. Számos rádió- és színházi rendezést, mintegy 50 televíziós játékfilmet, 600 tévéepizódot, különféle műsorokat, dokumentumfilmeket és két mozibemutatót tudhat maga mögött. Oktatóként színészmesterséget, dramaturgiát, rendezést, forgatókönyvírást tanít több egyetemen, közöttük a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karán. 
A díjazottat méltató Jakab-Benke Nándor filmkritikus, blogger elmondta: étlen-szomjan is napokig beszélni képes tanárként ismerte meg Balogh Zsoltot. Külön megemlítette a tanár jókedvét, amely – mint fogalmazott – „olyan malter volt, ami összetartotta a tananyagot”.
Balogh Zsolt azt ígérte tanítványainak, hogy jóindulatúbb lesz, mint eddig volt. „Tiszta szívből kívánom ennek a fiatal, tehetséges generációnak, akik tulajdonképpen levernek minket a színpadról, hogy továbbra is így képviseljék a filmművészetet, legyenek bátrak, és kutassanak, figyeljenek, nyomozzanak, és keressék az élet értelmét, próbálják megfejteni az embert” – idézte a díjazottat a Maszol.ro portál.
Az első erdélyi magyar játékfilmről, a Sárga csikóról elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület. Az egyesület évente tüntet ki így egy-egy olyan filmes személyiséget, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 844
szavazógép
2015-10-06: Sport - :

Már 13 pont a Fradi előnye (Labdarúgás)

A Ferencváros a Honvéd legyőzésével és a többi üldöző pontvesztésének köszönhetően már 13 pont előnnyel vezet a labdarúgó OTP Bank Liga 11. fordulóját követően. A sereghajtó Békéscsaba kisebb meglepetésre 1–1-es döntetlent játszott az MTK csapatával, akárcsak a Vasas a Paksi FC-vel, illetve a Haladás a Diósgyőr otthonában. A címvédő Videoton kétgólos hátrányból állt fel, majd 3–2-re húzta be a mérkőzést a Puskás Akadémiával szemben.
2015-10-06: Magazin - :

Bánffy Miklósról a Magyarság Házában

A budapesti Magyarság Házában nyílt meg pénteken a gróf Bánffy Miklós írót, színházi rendezőt, Magyarország egykori külügyminiszterét bemutató tárlat. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Illúzió és tükröződés című vándorkiállítását eddig 31 helyszínen mintegy 50 ezren látták – mondta el Ács Piroska, az OSZMI igazgatója a megnyitón.