A székely nép megvédi határát

2015. október 23., péntek, Közélet

A székelyek nagy meneteléséhez hasonló méretű és jelentőségű rendezvényre készül október 24-én az SZNT: Székelyföld határának kivilágítására.

„A székely közösségi megnyilvánulás sikere attól függ, hogy mennyien leszünk jelen, milyen erőt tudunk felmutatni a román hatóságok és a nagyvilág előtt jogos követeléseink érvényesítésére. Bizonyítsuk be, hogy eltökélten hisszük és fenntartjuk, Székelyföld egy és oszthatatlan, határa számunkra szent, nem engedünk sem a feldarabolási szándéknak, sem egy nagyobb régióba való besorolásának” – írja tegnapi felhívásában Izsák Balázs elnök és Gazda Zoltán főszervező.
Az SZNT vezetői személyes felelősségvállalásra és minél nagyobb létszámú részvételre buzdítanak, a közösségi akarat méltóságteljes kifejezésére, az őrtüzek és szimbolikus üzenetük őrzésére. „Érezzük át azt a személyes felelősséget, amely a részvételre kötelez. Legyünk ott mindannyian az általunk kiválasztott határközségben, vigyük magunkkal gyermekeinket, unokáinkat, s az őrtüzek mellett éljük meg az együvé tartozás közösségi élményét” – áll a felhívásban.
Az Izsák Balázs SZNT-elnök és Gazda Zoltán által aláírt közleményben az írják: ,,Világítsuk ki Székelyföld határát autók, motorkerékpárok, reflektorok fényét tükrözve az ég felé, elemlámpákkal és más világítási eszközökkel jelöljük meg Székelyföld határát a kijelölt időszakban, 18.45 és 19 óra között. Bizonyítsuk be, hogy méltóságteljesen tudjuk kifejezni a közösségi akaratot, miként más megmozdulásokon is, őrizzük az őrtüzeket szimbolikus üzenetükkel együtt”.
Ugyanakkor azt is tudatják, hogy kizárólag az SZNT honlapján feltüntetett helyszíneken szerveznek kivilágítást. A megmozdulást minden erdélyi magyar párt támogatja.
Mint ismert, Székelyföld hatvan peremtelepülésén tartanak központi rendezvényt helyi idő szerint fél hatkor, amely mindenütt ökumenikus istentisztelettel kezdődik. Egy-egy helyszínről általában két-három határ menti magaslatra vonulnak ki a résztvevők, ahol 18 óra 45 perctől 19 óráig kerül sor a határok kivilágítására. Gazda Zoltán főszervező elmondta: a központi szervezőcsapat Székelyföld határtelepüléseire vár minden tiltakozót, de tudomásuk van arról, hogy helyi kezdeményezők Székelyföld belső területein is lármafagyújtásra készülnek. Hozzátette: egyfelől fájlalják, hogy nem jön mindenki a határokhoz, másfelől viszont örülnek annak, hogy ismét cselekvésre sikerült buzdítani a székelyeket. Arra biztatják a gépkocsikkal érkező résztvevőket, hogy hozzanak tükröket magukkal, és a gépkocsik fényszórójának fényét is irányítsák a világítás időszakában az ég felé. (demeter/farcádi/MTI)

Partiumban is meggyúlnak az őrtüzek
Székelyföld határainak kivilágításával egy időben Partiumban közel harminc helyszínen gyúlnak ki az őrtüzek szombat este, így fejezik ki, hogy támogatják a székelyföldi autonómiatörekvéseket – tudatja az EMNT és az EMNP Bihar megyei szervezete, valamint a Partiumi Autonómia Tanács (PAT) egy közös közleményben. A három szervezet hangsúlyozza: az EMNT múlt szombati küldöttgyűlése határozatának megfelelően azért gyújtanak lármafákat, hogy ezáltal fejezzék ki: támogatják a székelyföldi autonómiatörekvéseket. Székelyföld és a Partium autonómiájának ügye egyformán közös érdeke Erdély valamennyi lakójának, történelmi régióink autonómiatörekvései nem gyengítik, hanem kölcsönösen erősítik egymást.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4383
szavazógép
2015-10-23: Közélet - Nagy D. István:

Árvácskák a hősök sírjain

A sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum nagyjából félszáz nebulója szorgoskodott tegnap a városi köztemetőben található hősi emlékmű és az első világháborús sírkövek között. A tíz, illetve tizenegyedik osztályos diákok árvácskákat ültettek a kilencven katonai nyughelyre és előkészítették a sírkertet a közelgő halottak napjára.
2015-10-23: Közélet - Hecser László:

Őrtüzek Erdővidéken

A bardoc-miklósvárszéki Székely Nemzeti Tanács Bölönben, illetve a tágabb értelemben vett Erdővidéken, azaz Alsórákoson, Ürmösön és Apácán szervezi Székelyföld határainak kivilágítását. Ezek mellett őrtüzek lobbannak a tájegység több falujában is.