Pár tízezren világították ki Székelyföldet

2015. október 26., hétfő, Közélet

Egész Székelyföldet átfogó, nagyszabású rendezvényként könyvelte el a főszervező Székely Nemzeti Tanács az október 24-ei őrtűzgyújtást, értékelésük szerint a székely határőr hagyományok ébresztésére tett első lépés minden résztvevőt folytatásra ösztönöz, „hogy ezzel is közelebb kerüljünk a kitűzött célhoz: Székelyföld területi autonómiájához” – áll tegnap kiadott közleményükben. A hatóságok éber figyelmét elsősorban Maros megyében érzékelték, de Gyergyóban is igyekeztek akadályozni az akciót, elkobozták a magánszemély adományozta tüzelőt. Légi felvétel nem készülhetett az őrtüzekről, a kedvezőtlen időjárás miatt Brassóban nem engedték felszállni az alkalomra bérelt kisrepülőt.

  • Őrtűz Barcaság és Székelyföld határán
    Őrtűz Barcaság és Székelyföld határán

Székelyföld peremtelepülésein több száz helyszínen gyújtottak őrtüzet szom­bat este az SZNT által kezdeményezett tiltakozó megmozdulás során a régió önkormányzási jogát követelve. Ahol nem volt lehetőség tűz­rakásra, felfelé irányított fénykévék hirdették: hol húzódik Székelyföld természetes, történelmi regionális határa.
A kellemetlen időjárás ellenére összesen 68 településen, becslések szerint pár tízezren vettek részt Székelyföld határainak kivilágításán. Leginkább helyiek gyűltek össze, de Székelyföld belső településeiről, sőt, távolabbról is érkeztek vendégek, volt olyan kistelepülés, ahol a lakosság fele kivonult a legközelebbi határdűlőbe.
Marosszéken tizenhat gyülekezési helyen lobbantak fel az őrtüzek, több ponton pedig reflektorok fénye jelezte a határt. Szovátán közel kétezren vettek részt az ökumenikus istentiszteleten, majd hallgatták meg a rendezvény kiáltványát a katolikus templom és a középiskola közötti téren, Mezőhavason, Kacalegelőn és Kopac-dülőben járművek reflektorai irányultak az ég felé. Lukafalván, Székelyföld nyugati határán a református templomban tartott istentisztelet után Izsák Balázs, az SZNT elnöke ismertette a rendezvény kiáltványát. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke Partium és Belső-Erdély üzenetét tolmácsolta: „Olyan időket élünk, amikor meg kell gyújtani a lármafákat”, Reményik Sándor költőt idézve mondta: „egy lángot adok, ápold, add tovább”.
Gyergyószék csaknem minden települése Székelyföld határán fekszik, ennek megfelelően lobbantak fel az őrtüzek. Itt a hatóság éppen Gyergyószentmiklóson igyekezett megakadályozni a rendezvényt, hiszen Árus Zsolt széki alelnököt saját tűzifájának szállítása miatt bírságolták meg. A fát elkobozták, a máglya kisebb lett ugyan, de a tűz itt is fellobbant.
Udvarhelyszék kis határtelepülésein több helyen a falu lakosságának fele kivonult a határra őrtüzet gyújtani. Égében például az ötvennégy helyi lakosból huszonegyen, továbbá hat vendég vette körül a Bereck-tetőn gyújtott hatalmas lármafát, Székelydályán félszázan vettek részt a rendezvényen. Székelykeresztúron több mint félezren gyűltek össze a csekefalvi utcában, a volt téglagyár területén, a Jézus-kiáltón őrtűz jelezte a határt.
Csíkszék erdőségek övezte határvidékének mind a tíz peremközségében égtek a lármafák. A Csíkszentgyörgy községhez tartozó hegyi település, Csinód határában, a Mátyás-hegy oldalában a Sepsiszentgyörgyről kiköltözött Nagy Balázs néprajzkutató és családja a helyiek kíséretében állta körül az őrtüzet.
A Székelyföld határát megvilágító nagyméretű rendezvény kapcsán rendbontásról nem érkezett hír. Az időjárási viszonyok miatt a tervezett légi felvételeket nem sikerült elkészíteni – áll az SZNT közleményében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2087
szavazógép
2015-10-26: Közélet - Farkas Réka:

Őrtűzben egyesülő szentjánosbogárnyi fények (Aldoboly)

Történelmi helyszínen, Aldobolyban, Székelyföld és Szászföld határán gyülekeztek szombat délután a környékbeliek, Illyefalváról szekéren, lovashuszár kísérettel érkeztek, Sepsiszentgyörgyről gépkocsival, busszal jöttek. Fél hatkor, az istentisztelet kezdetén csak pár százan voltak jelen, ám egy óra múlva, a lángok fellobbanásakor már több mint ezren énekelték himnuszainkat, imádkoztak Székelyföld autonómiájáért.
2015-10-26: Közélet - Iochom István:

Az autonómia lángjai Kézdiszéken

Felső-Háromszéken a Székelyföld történelmi határa menti községeken kívül szombat este más helyeken is kigyúltak az őrtüzek. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Gelencén, Ozsdolán, Lemhényben, Bereckben és Esztelneken szervezett tűzgyújtást. A rendezvény mindenhol szentmisével kezdődött, majd a kijelölt gyűjtőpontokról a csoportok elindultak a kivilágítási pontok irányába.