Mi, hol, mikor?

2015. november 5., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Dizájn Hét – Sepsiszentgyörgy, 2015
A mai műsor: 10–21 óráig 3D-s nyomtatás a FabLab csoporttal – workshop a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben; 11 órától, majd ebédszünet után, 15 órától Kreatív Lounge – a Praxis Project marketing- és kommunikációs előadásai a Teinben; 15 órától Design Terminál-konzultációk a Lábas Ház emeleti irodájában.

A pénteki műsor: 10–14 óráig Design Terminál-konzultációk a Lábas Ház emeleti irodájában, 13–23 óráig Dizájn-vásár az IndiVINO-ban, 19 órától a Prowood Dizájn Pályázat eredményhirdetése, kiállításmegnyitó a Lábas Ház emeleti kiállítóterében, 20 órától Vásár-buli Buff-fal az IndiVINO-ban.

Jubileum
A 15 éve létesített Izabella Alapítvány a Salvatore Egyesülettel együtt ünnepli az évfordulót Sepsiszentgyörgy, Horgász utca 32. szám alatti székházában, ahová pénteken és szombaton különböző foglalkozásokra várnak  minden érdeklődőt. Mindkét napon 8–10 óráig testsúlymérés és táplálkozási tanácsadás, pénteken 10–18 óráig gyermekeknek tartanak elsősegély- és mentőautó-bemutatót, lesz arcfestés és ügyességi versenyek. Szombaton ugyanebben az időszakban vérnyomást és vércukorszintet mérnek, EKG-t készítenek, és azt orvos értékeli ki, aki tanácsokat is ad.

Vakációs programok
Kézdivásárhelyen a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban a mai program: Meseklub 14–17 óráig óvodásoknak, 16–17 óráig I–IV. osztályosoknak. A Meseklub tevékenysége: meseolvasás, dramatikus játékok.
Sepsiszentgyötgyön a Keleti-Kárpátok Nemzeti Múzeumban (Gábor Áron utca 16. szám) ma 10–12 óráig az Őszi díszek – kreatív műhelyek programban őszi díszeket készíthetnek 4 év feletti gyermekek. A belépő 3 lej/személy.

Tánc
A Háromszék Táncegyüttes pénteken 19 órától mutatja be Erdély-menyegző című legújabb produkcióját a Háromszék Táncstúdióban. A folklórszínházi előadás rendező-koreográfusa Mihályi Gábor érdemes művész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, társkoreográfus: Orza Călin, zeneszerző: Kelemen László, dramaturg: Prezsmer Boglárka, jelmeztervező: Furik Rita, díszlettervező: Ütő Gusztáv, videó és animáció: Ferencz Hunor. További előadások: november 8-án, vasárnap és 9-én, hétfőn 19 órától ugyanott. Jegyek a kulturális szervezőirodában kaphatók.
*
Az előadás után, 22 órától tánc­ház lesz a színház előcsarnokában. Házigazda: Dombi Rózsa és Melles Endre. A Háromszék Táncegyüttes bemutató előadására való tekintettel a táncoktatás elmarad. Muzsikál a Heveder zenekar és a Folker együttes.

Színház
* A Tamási Áron Színház kamaratermében pénteken 19 órától Jonas Gardell Jegesmedvék című előadása látható Zakariás Zalán rendezésében.
* A marosvásárhelyi Hahota Színtársulat Humor forte – Válogatás a legjobb pirulákból című jubileumi előadását a kézdivásárhelyi Vigadóban ma 17 és 20 órától láthatják.
* A Kézdivásárhelyi Városi Színház pénteken 19 órától Molnár Ferenc: Játék a kastélyban című előadását mutatja be a Vigadó nagytermében. Az előadásra a Toldi-bérlet érvényes, a szabadon maradt helyekre jegyet lehet váltani, a jegy ára 15 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak 10 lej.

Zene
Az Árkosi Kulturális Központ a bukaresti Balassi Intézettel közösen ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban a budapesti Horváth Bálint zeneszerzőt mutatja be. Énekel: Juhász Orsolya Anna szoprán (Budapest), zongorán kíséri Horváth Bálint.

Kiállítás
Brassóban a Reménység Házban pénteken 18 órakor nyitják meg Jakabos Olsefszky Imola képzőművész egyéni kiállítását. Az alkotásokat Banner Zoltán művészettörténész méltatja.

Rádió
A Sepsi Rádióban (98,5 FM) a Korzó Klub negyedik évada ma 17 órakor kezdődő második műsorának vezető témája a bukaresti klubtűz. Az adás ideje alatt (18 óráig) a műsor helyszínéül szolgáló Korzó Irish Pub egy-egy ,,személyre szabott” kapucsínóval lepi meg a beszélgetést a helyszínen hallgató vendégeket. Az adás a Sepsi Rádió, a Háromszék és a Székely Hírmondó közös műsora. z A Sepsi Rádióban 22 órától a budapesti Hit Rádió Igeidő műsora hallható, meghívott vendég: dr. Hack Márta. Téma: A testkultusz, a divat, a kozmetikumok világa.

Ügyelet
Ma Sepsiszentgyörgyön 20–8 óráig a Csíki utcai utcai 231-es Dona (telefon: 0372 407 231, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), Kézdivásárhelyen a Richter Gedeon (0267 362 280) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Képernyő
Az Erdővidék Térségi Televízió mai műsora: 19.30 Nyugdíjasok találkozója és bálja Vargyason. 19.55 Őrtüzek Nagyajtán, Nagybaconban és a véczeri emlékműnél Székelyföld önrendelkezéséért. 20.20 Emlékezés az 1956-os forradalomra Baróton. 21.45 Az V. fogyatékkal élő gyerekek világnapja Baróton. A televízió adásai a  www.erdtv.com internetes portálon is nézhetőek.

Karácsonyi vásár
* Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban hetedik alkalommal rendezik meg a karácsonyi vásárt december 12–13-án. Kézművesek, népművészek és iparművészek jelentkezését várják e-mailben vagy postán. E-mail-cím: 2015karacsonyivasar@gmail.com, postacím: Székely Nemzeti Múzeum, 520055 Sepsiszentgyörgy, Kós Károly út 10. szám (kérik, a borítékra írják rá: Karácsonyi vásár). A jelentkezéshez szükséges adatok: név, e-mail-cím, helységnév, telefonszám és legalább három kézműves termék fotója. Részvételi díj: 80 lej/2 nap. Jelentkezési határidő: november 20.
* Idén Sepsiszentgyörgyön új helyszínen, a felújított főtéren rendezi be az önkormányzat a hét napig – december 18. és 24. között – tartó karácsonyi vásárt. Sepsiszentgyörgy Székelyföld nevében megpályázza az Európa kulturális fővárosa címet 2021-re, ennek jegyében a szervezők a vásár regionális jellegét szeretnék erősíteni, és minél több vásárost toborozni Székelyföldről. Je­lentkezni november 27-éig lehet személyesen hétfőtől csütörtökig naponta 11 és 16, pénteken pedig 11 és 13 óra között a polgármesteri hivatal kulturális szervezőirodájában (Szabadság tér 1. szám) vagy az eva.fazakas@sepsi.ro e-mail-címen. A jelentkezési lap letölthető a www.sepsi.ro honlapról.

Röviden
ELŐADÁS. A Rák Ellen a Jövőért Egyesület szervezésében vadon termő ehető gombák gyógyhatásáról tart előadást Jancsó Katalin gombaszakellenőr ma 17 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó kistermében.
TALÁLKOZÓ. A mellrákkal érintetteket és hozzátartozóikat várják pénteken 17 órára csoporttalálkozóra a sepsiszentgyörgyi Vöröskereszt székházába. Meghívott: dr. Kerestély Péter.
KÉZMŰVES-FOGLALKOZÁS. A Guzsalyas Alapítvány a sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 17.30-tól kézműves-foglalkozásra – nemezkészítés, szövés – vár gyermekeket, diákokat.
KEZDŐ INTERNETEZŐK KLUBJA. A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban pénteken 10–11 óráig internethasználati útmutató vehető igénybe. Kérik az érdeklődőket,  részvételi szándékukat előre jelezzék a 0267 363 018-as telefonon.
TÚRA. A háromszéki EKE szombaton tartja meg az elmaradt Vargyas-szorosi túráját. Indulás Sepsiszentgyörgyről 7.30-kor személygépkocsikkal a Sugás Áruháztól. Útvonal: Vargyasi látogatóközpont–Kőalja–Alsó vízkereszt–Kőcsűr–Farkasok ösvénye–Szécsényi-szirt–Kőmező–Urak ösvénye–Pionírok útja–Orbán Balázs-barlang (megemlékezés Dénes István volt EKE-társra)–Lócsűr–Félsziget–Kőalja. A túra után szalonnasütés. Túravezető: Dukrét Lajos.
IVÓVÍZ. Sepsiszentgyörgyön ma 8 és 22 óra között az Arany János utcában, valamint az 1918. december 1. útnak a Grigore Bălan tábornok út sarkától (jelzőlámpa) a Nicolae Bălcescu utca sarkáig tartó szakaszán szünetel az ivóvíz-szolgáltatás. A munkálatok befejezése után a víz zavaros lehet. v Kovászna város egész területén pénteken 17 óráig továbbra is zavaros lehet az ivóvíz. A kellemetlenségekért a fogyasztók megértését és türelmét kérik.
ÁRAMSZÜNET. Kézdivásárhelyen pénteken 13.30–15.30 óráig a Nap utcában szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 529
szavazógép
2015-11-04: Belföld - :

Részvétnyilvánítások (Röviden)

Ferenc pápa és Andrzej Duda lengyel államfő részvétét fejezte ki Romániának a Colectiv Klubban történt, legalább 32 halálos áldozatot követelő tragédia miatt. Ferenc pápa Klaus Johannis államelnökhöz juttatta el részvétnyilvánítását, melyben jelezte: lélekben a gyászolókkal és az egész román nemzettel van. „A drámai eseményekben elhunytakat az Úr kegyelmére bízzuk” – áll a táviratban.
2015-11-05: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a gelencei
id. VÁRZA FERENC
életének 86. évében hosszú betegség után elhunyt.
Temetése 2015. november 6-án, pénteken 14 órakor lesz a gelencei ladiai ravatalozóháztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
17139