gGazdasá Zöld Utakon

2015. november 6., péntek, Nyílttér

Erdélyi, felvidéki és anyaországi fiatalok tanulhattak egymástól a Gazda(g)ság Zöld Utakon! címet viselő Erasmus+ ifjúsági csereprogram­ban Nosz­vaj-Várkúton, csodálatos természeti környezetben október 24. és 31. között. A projekt házigazdája a Kárpátikum Közhasznú Alapítvány volt, melynek önkéntesei és szervezői sokféle érdekes programmal készültek a két vendégszervezet fiataljai számára.

A rendező alapítványtól, a Rozsnyó környéki Gömöri Ifjúsági Társaságtól, valamint a sepsiszentgyörgyi Turulmadár Ifjúsági Irodától 12–12 fiatal és két-két kísérő volt jelen, így a csereprogram összesen 42 személyt mozgatott meg.
A 16–30 éves korcsoport tagjai megismerkedhettek a zöld gazdaság lényegével és fontosságával, a vállalkozói szemlélettel, számos követendő példával, valamint magával az Erasmus+ programmal és az általa nyújtott remek lehetőségekkel. Elsajátíthatták a zöld gazdaság kiépítésének és működtetésének módszereit, és betekintést nyerhettek a megújuló energiaforrásokat aktívan hasznosító családi vállalkozások kulisszatitkaiba; lehetőségük nyílt megtekinteni egy szőlőmagolajat feldolgozó üzemet, valamint egy kovácsműhelyt is, ahol kipróbálhatták magukat ebben az érdekes szakmában.
A látogatások mellett a fiatalok előadásokat tartottak, csapatépítő tréningeken, műhelymunkákon, innovációval kapcsolatos beszélgetéseken és terepszemléken vettek részt. Fontos volt, hogy megismerjék és elfogadják egymást, illetve az eltérő környezetből adódó különbözőségeket. Az estéket kulturális sokszínűség jellemezte, népi hagyományokkal, gasztronómiai jellegzetességekkel.
A csereprogram alatt gondosan ügyeltek arra, hogy kizárólag helyi termékekből készült, egészséges ételeket fogyasszanak, a hulladékot pedig szelektíven gyűjtsék. A résztvevők számos új élménnyel, ismerettel és hasznosítható tudással gazdagodva tértek haza. A hét folyamán kialakult barátságok kiváló alapot adnak a jövőbeli közös tervekhez és együttműködéshez.

Turulmadár Ifjúsági Iroda, Sepsiszentgyörgy

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 164
szavazógép
2015-11-06: Nyílttér - :

Köszönet a faragóművésznek

A reformáció ünnepét és a halottak napját idén beárnyékolták elüzletiesedett, külső és belső válságok által sújtott világunk hírei, ezért esett jól nekem, hogy vannak, élnek közöttünk jóindulatú, pénz és taps nélkül cselekvő emberek is, akik minden kérés vagy felszólítás nélkül ápolják és fenntartják magyarságunk emlékeit.
2015-11-06: Nyílttér - :

Korszerűtlen a kézírás?

Finnországban meg akarják szüntetni a kézírás oktatását, mert korszerűtlennek, feleslegesnek tartják. Ez a hír. Az Egyesült Államokból már hallottunk ilyesmit, de az ugye messze van. A finnek meg Európában. Ráadásul tudjuk, hogy a finn oktatás az egyik legeredményesebb világszinten. Nem a diákolimpiák tükrében, hanem úgy általában, a tanulók teljesítményét tekintve.