Sepsiszentgyörgy is megmozdult

2015. november 7., szombat, Közélet

Sepsiszentgyörgy is csatlakozott az országszerte zajló megmozdulásokhoz: tegnap este több mint félezren gyűltek össze az Erzsébet parkban, hogy a bukaresti tűzben elhunyt fiatalokra emlékezzenek, illetve felemeljék szavukat az országban mindent behálózó korrupció ellen.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A Facebook közösségi portálon meghirdetett eseményre este 8 óra után kezdtek szállingózni a résztvevők, eleinte többségében román fiatalok, aztán mind többen csatlakoztak, diákok, színészek, építészek, értelmiségiek, magyarok és románok egyaránt.
A csillagnál gyertyákat gyújtva, csendben emlékeztek a bukaresti Colectiv Klubban múlt szombaton elhunyt fiatalokra, közben a bukaresti tüntetésekről ismert üzeneteket tartalmazó lapokat osztogattak a résztvevőknek. Nulla toleranciát a korrupcióval, a hazugsággal, a hatalmi visszaélésekkel, a lopással, a felelőtlenséggel szemben, Mickey Mouse elhagyta a házat (utalás Victor Ponta lemondására – szerk. megj.) – hirdették a feliratok. Skandálások csak jó háromnegyed óra múltán kezdődtek, előbb a bukaresti klub nevét, a szolidaritás és az összefogás jelszavává vált Colectiv szót kiáltották a fiatalok. Szolidaritást, A korrupció öl – hangzottak a további szlogenek.
Sajnos, magyar anyanyelvű provokátornak sikerült eltérítenie eredeti célkitűzéseitől a megmozdulást, miután – megfeledkezve az elhunyt fiatalok emléke iránti tiszteletről is – oda nem illő rigmusokat kezdett skandálni (Antal Piedone – hirdette, párhuzamba akarván állítani a sepsiszentgyörgyi városvezetőt Cristian Po­pescu Piedone kerületi polgármesterrel), amihez néhány tizenéves fiatal csatlakozott is. Erre azonban a résztvevők jelentős része távozott, többen keserűen jegyezték meg: ez a rendezvény nem erről szólt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 2637
szavazógép
2015-11-07: Sport - :

Győzött a Sepsi-SIC (Lapzárta)

A Sepsi-SIC 3 gól különbséggel győzelmet aratott a Brassói Naţional otthonában a női A-osztályos kézilabda-bajnokság B-csoportjának kilencedik fordulójában. Eredmény: Brassói Naţional–Sepsi-SIC 27–30. Részletekkel hétfői lapunkban jelentkezünk. (m. b.)
2015-11-07: Közélet - :

Engedékeny politikusok, határozott civilek (Tárgyalások Cotroceni-ben)

Előrehozott választásokat vagy szakértői kormányt javasoltak a parlamenti pártok, de nem akarnak politikusokból álló kormányt, és senki sem nevezett meg kormányfőjelöltet – összegezte tegnap Klaus Johannis államfő a parlamenti pártokkal lezajlott egyeztetések első fordulójának tapasztalatait. Az elnök üdvözölte, hogy a politikai alakulatok nyitottságot tanúsítottak „a társadalom által elvárt megoldásokkal szemben”, és bejelentette: a konzultációsorozat jövő héten is folytatódik egy mindenki által elfogadható, minimális kormányprogram felvázolása érdekében. Johannis tegnap a civil szféra húsz küldöttjével is tanácskozott, akik korrupt politikusok nélküli, feddhetetlen, szakmai érdemek alapján kinevezett kormányt kértek, és meghívták a tüntetők közé.