Drágul a víz, de nem annyival

2015. november 10., kedd, Közélet

A korábban beharangozottnál kisebb mértékben drágul az ivóvíz és a szennyvíz novembertől  – tájékoztatott a Közüzemek Rt. Mint arról lapunkban többször is beszámoltunk, a vízdrágítást a cég július végén jelentette be, és szeptemberre tervezték. Az intézkedést a Sepsiszentgyörgyön,  Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Bodzafordulón zajló vízhálózat-felújítási uniós pályázat finanszírozási szerződésében rögzített árstratégiával indokolták.
 

  • A tömbházlakók vezetékes vize is többe kerül majd. Albert Levente felvétele
    A tömbházlakók vezetékes vize is többe kerül majd. Albert Levente felvétele

Az Országos Árszabályozó Hatóság az új tarifák életbe lépését az Aquacov Közösségfejlesztő Egyesület jóváhagyásától tette függővé, ezért késett az intézkedés. Novembertől azonban életbe lépett a drágítás, de mert közben az infláció a negatív tartományba fordult, és azt figyelembe vették az ár megállapításánál, az új díjszabások valamivel alacsonyabbak, mint amit korábban beharangoztak.
Az ivóvíz köbméterenkénti ára a jelenlegi 3,58 lej helyett 3,68 lej lesz áfástól (ez 11 banival olcsóbb a tervezett 3,79 lejnél), a csatornadíj pedig a jelenlegi 2,70 lejről 3,04 lejre nő (ez 8 banival kevesebb, mint a nyáron kiszámolt 3,12 lej), összesen tehát a jelenlegi 6,28 lej helyett 6,72 lejt kell fizetnünk minden köbméter elhasznált víz után. Így mintegy hétszázalékos lesz az áremelés, a tervezett tíz százalékhoz képest.
A közüzemek korábbi ígérete szerint ez az utolsó olyan drágítás, amely a pályázattal hozható összefüggésbe,  jövőtől csak az infláció arányában igazítják ki az árakat. S minthogy 2016-tól az új adótörvénykönyv módosítása nyomán a jelenlegi 24 százalékról 9 százalékra csökken a víz áfája, érezhetően kevesebbet fizetünk majd – ha csak el nem szabadul az infláció.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2015-11-10: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, nagymama, testvér, rokon, az angyalosi
özv. SIMON JULIANNA
(szül. ZÁTYI)
életének 65. évében türelemmel viselt, hosszú betegség után visszaadta lelkét Teremtő Urának.
Temetése 2015. november 10-én, kedden 14 órakor lesz az angyalosi családi háztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4288108
2015-11-10: Belföld - :

Távozott Oprea

Lemondott kormánytagságáról Gabriel Oprea, a kormányfőhelyettesi tisztséget is viselő belügyminiszter, akit visszaéléssel gyanúsít a korrupcióellenes ügyészség. A tábornok döntéséről a szenátus házbizottsága számolt be. Az államfő, illetve a megbízott kormányfő már gondoskodott Oprea pótlásáról.