Új társakat keresett az Osonó

2015. november 13., péntek, Közélet

A júniusban Sepsiszentgyörgyön bemutatott, román és magyar fiatalok személyes történeteit feldolgozó, Az ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című előadás létrejöttét Sepsiszentgyörgy önkormányzatának ifjúsági bizottsága nem támogatta, így az önfenntartó független társulat csíkszeredai román fiatalok közreműködésével Hargita megyében folytatja a projektet – közölte Fazakas Misi, az Osonó Színházműhely irányítója. Az első közös előadást vasárnap tartják a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnáziumban.

Az Osonó a sepsiszentgyörgyi Ecou Egyesület tagjaival, középiskolás diákok közreműködésével hozta létre a Niculina Ţînţar szövegére írt produkciót, amely a térségre jellemző élethelyzetekre alapoz, és a szereplők saját szemszögükből értelmezik a közismert problémákat. A társulat szándéka, hogy az előadás párbeszédet indítson el a magyar és a román nézők között, beszéljenek mindarról, amiről eddig hallgattak.
Fazakas Misi szerint, bár az előadás kiindulópontját a magyar és román fiatalok egyéni tapasztalatai képezik, nem dokumentumszínház, a valós történetek mégis megdöbbentőek, aki belép az előadás játékterébe, kitépi utána a tankönyvekből a románok és magyarok viszonyáról szóló, közhelyektől és előítéletektől hemzsegő lapokat. Ennek következtében a produkció azt a törekvést erősíti meg, hogy az etnikumok együttélésének problémáit nem megkerülni kell, hanem dokumentálni és megvitatni a színházművészet és színházi kultúra játékos szellemében.
Az elsősorban iskolákba szánt produkciót eddig tizenhat alkalommal mutatták be, a csíkszeredai fellépést háromhetes erdélyi, kárpátaljai és magyarországi turné követi, a budapesti Katona József Színházban is fellépnek. A Fazakas Misi által rendezett előadást a turné után csíkszeredai iskolákban mutatják be, majd a Kovászna Megyei Művelődési Központtal kötött partnerség részeként Háromszék több településén is fellépnek.
Lapunk kérdésére, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat ifjúsági- és sportbizottsága miért utasította el az Osonó vonatkozó pályázatának támogatását, Kelemen Szilárd, a bizottság alelnöke (jelenleg nincs elnök) azt mondta, a társulat pályázata megérdemelte volna a támogatást, de nem teljesítettek minden törvényes feltételt, hiányzott a benyújtott dokumentációból a két pénzügyi igazolás, ami bizonyította volna, hogy sem a helyi, sem a megyei költségvetés felé nincs tartozásuk. Fazakas Misi úgy véli, pályázatuk elutasítása jelzés, hogy a helyi önkormányzat szerint nincs szükség ilyen előadásra, pedig bebizonyosodott, hogy a produkciónak sikere van, a magyar és a román fiatalok érdeklődnek és nyitottak a téma iránt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2015-11-13: Közélet - :

Hétköznapi hősök (Jó arc)

Egy fogyatékkal élő személy, egy matektanár, egy szociális munkás és két civil aktivista lett már Erdély jó arca. A hatodik kilétét szavazás dönti el.
2015-11-13: Jegyzet - Fekete Réka:

Mesterek tegnap és ma (Tollraforgó)

Nagyapám cipészmester volt. Műhelyé­ben patikatisztaság, szerszámjai, akár egy ékszerkészlet, amelyet nagy becsben óv tulajdonosa. Tartása azt sugallta, a mesterember mindenki mástól abban különbözik, hogy egy munkafolyamatot az elejétől a végéig óraműpontossággal végez, utána eltakarít, de közben is úgy dolgozik, hogy környezete tiszta legyen, mások kényelmét ne zavarja. Prázsmári származású szász nagyapámtól ezt tanultam. Rég volt. Ma másként van.