A külföldi szavazás színe és fonákja

2015. november 21., szombat, Közélet
Tudomásul kell vennünk, hogy az alkotmánybíróság  elutasította a külföldön élők szavazását szabályozó törvény kapcsán megfogalmazott kifogásainkat, és mindent meg kell tennünk, hogy az erdélyi magyar közösség külföldön élő tagjai is élhessenek e jogukkal – fogalmazta meg Márton Árpád RMDSZ-es képviselő. Meglátása szerint nagyon fontos, hogy minden érintett időben gondoskodjék érvényes iratokról, igazolványokról.
Márton Árpád szerint az alkotmánybíróság indoklása rendkívül nyakatekert és nagyon vigyáztak arra, ne mondjon ellent korábbi döntéseiknek, illetve kiskaput is hagytak, ha utólag valaki megkérdőjelezné a szavazás szabadságát vagy titkosságát, akkor érvényteleníteni lehessen azt. A képviselő szerint nagy esély van arra, hogy akár 2016-ban, akár 2020-ban erre sor kerüljön, mert számos vitatható pontja van a jogszabálynak és egyáltalán nem kizárt, hogy lesznek, akik visszaélnek ezekkel, illetve arra is megvan az esély, hogy a majdani vesztes kérdőjelezze meg a folyamat hitelességét.
Márton Árpád tájékoztatása szerint a külföldön élők három módon szavazhatnak: a követségeken, konzulátusokon, nagyobb közösségek kérhetik szavazóközpont kialakítását, vagy voksolhatnak levélben. Aki utóbbit választja, annak regisztrálnia kell, és utólag már nem módosíthat döntésén. Az új jogszabály nem teszi lehetővé a külföldön szavazást azok számára, akik nem rendelkeznek más államban állandó vagy ideiglenes lakhellyel, tehát aki turistaként vagy üzleti úton tartózkodik más országban, nem élhet e jogával. A levélben voksolni szándékozók április elseje után a választások kihirdetését követő 48 órával lezáróan regisztrálhatnak a követségeken vagy konzulátusokon személyesen vagy levélben. Aki levélben jelentkezik, annak egy kérést kell csatolnia, egy érvényes román dokumentum (személyi igazolvány, útlevél stb.) másolatát és a külföldi tartózkodást igazoló okmány (lakcímkártya, munkavállalási engedély) másolatát. Az elfogadott igazoló okiratok listáját és a szavazás lebonyolításának technikai részleteit az Országos Választási Hatóságnak kell kidolgoznia 90 napon belül – mondta el a képviselő. 
Felhívta a figyelmet arra is, hogy az új jogszabály alkalmazása az arányok eltolódásához vezethet, a külföldön élők voksait egyetlen körzetben összesítik, két szenátorra és négy képviselőre szavazhatnak, függetlenül attól, hogy 200 ezren vagy egymillióan élnek majd jogukkal. Ha sokan nyilvánítanak véleményt, akkor akár 400–500 ezer voks is az országos kosárba kerülhet, és a visszaosztásnál olyan megyéket „gazdagíthatnak”, ahonnan nem is távoztak sokan külföldi munkára, kiszámíthatatlanná és bizonytalanná válik, hol, milyen honatya jut a parlamentbe.
Cikk megjelenési időpontja: 2015-11-21 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 6
szavazógép
2015-11-21: Közélet - :

Textilgyári tömbházból egyetemi bentlakás

A több mint évtizede üresen álló, egyre romló, a körülötte felgyűlő szemét miatt valóságos fertővé váló egykori sepsiszentgyörgyi leányblokk felújítása után egyetemi bentlakásként szolgál – tudtuk meg Kató Bélától, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökétől. Az egyház egy helyi vállalkozást, az Instal-all céget bízta meg az ingatlan megvásárlásával és felújításával, azt követően pedig megveszi a cégtől.
2015-11-21: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Razzia vagy erőfitogtatás a rockkoncerten

Félbeszakította az Ismerős Arcok sepsiszentgyörgyi koncertjét csütörtök este a rendőrség: nagy erőkkel bevonultak a terembe, ahol a rockzenekar fellépett, és kiterelték, majd visszaterelték a hallgatóságot. Az együttes tagjait bekísérték a rendőrségre, és hajnali négyig bent tartották, eladásra szánt lemezeiket, reklámtrikóikat elkobozták.