KosárlabdaErősebb és gyorsabb akar lenni

2015. november 23., hétfő, Sport

Interjú Kelemen Kincsővel
A Sepsi-SIC egykori tehetséges irányítója, Kelemen Kincső már négy hónapja az Egyesült Államokba költözött, ahol a Colorado State University kosárlabdacsapatában játszik, illetve ott folytatja tanulmányait. Szeret Fort Collinsban lakni, és bejön neki az amerikai élet, de azért hiányolja szülővárosát, szüleit és barátait. Rengeteget edz, napról napra egyre jobb lesz, és igyekszik felvenni a versenyt a nála nagyobb, erősebb és tapasztaltabb csapattársaival. Kincső beavatott ottani életébe, és elmesélte, milyen a Kosok csapatának tagja lenni, illetve hogyan telik egy napja.

  • Kelemen Kincső (középen) új csapattársaival
    Kelemen Kincső (középen) új csapattársaival
  • Kelemen Kincső még Sepsi-SIC-mezben bűvölte a labdát. Fotó: Gyurkó-Henning Balázs
    Kelemen Kincső még Sepsi-SIC-mezben bűvölte a labdát. Fotó: Gyurkó-Henning Balázs

– Négy hónapja költöztél ki. Milyen Colorado? Szeretsz ott élni?
– Colorado nagyon szép, hiszen itt vannak a Rocky Moun­tains hegyek, és a látvány elképesztő. A hegyek kicsit az otthonra emlékeztetnek, ami azért megnyugtató és jó érzés. Fort Collins nagyobb, mint Sepsiszentgyörgy, és teljesen más, hiszen itt inkább csak házak vannak. Az itteni emberek nagyon barátságosak és kedvesek. Az egyetemi kampusz elég nagy, tele van különféle épületekkel meg pályákkal és zöldövezettel. Az épületek modernek, a környezet nagyon tiszta, és minden gondozott. A kosárcsapat minden tagja nagyon jól fogadott, és úgy érzem, befogadtak. Elmondhatom, hogy tényleg barátságos környezetbe csöppentem, és szeretek itt élni. A női kosárlabdán kívül az egyetemnek van férfi kosárcsapata, amerikaifutball-csapata, női röplabda-, labdarúgó- és softballcsapata, illetve vannak atléták, úszók, golfjátékosok és teniszezők. Azt hiszem, körülbelül 32 000 diák tanul a Colorado State Universityn.
– Hogyan telik Kelemen Kincső egy napja?
– 7 óra körül kelek, hiszen szinte mindennap már 8-tól órám van. Reggelizni általában a kosárteremnél szoktam, mert ott a sportolóknak biztosítanak különféle rágcsálnivalót és ételeket. Általában olyan 12–13 óra felé végzek az egyetemen, és utána megyek az öltözőnkbe, ahol ebédelek edzés előtt. A gyors ebédhez hozzá lehet jutni a teremnél, viszont amikor több időm van ebédelni, az egyetem étkezdéjében eszem. Sok lehetőség van a kaja szempontjából, viszont így idővel kezd kicsit megszokott és unalmas lenni. Ebéd után készülünk az edzésre. Az edzések 14 vagy 15 órakor kezdődnek, és hetente háromszor egyórás erőgyakorlatok vannak edzés előtt. A kosáredzések két vagy három órát tartanak, de utána, ha akarunk, maradhatunk dobálni meg egyéni gyakorlatokat végezni. Van egy terem, ahová bármikor be lehet menni külön edzeni, ha kedvünk van. Edzés után megyek vacsorázni, és jöhet a tanulás. A szobámba este 9–10 óra felé érek be, ahol néha filmet nézek, majd lefekszem. Körülbelül így telik el egy napom.
– Mesélj kicsit a csapatodról, a Kosokról. Ha jól láttam, nektek is zöld-fehér a mezetek, akárcsak a Sepsi-SIC-nek. Milyenek a csapattársaid?
– Így van, zöld-fehérek a mezeink, viszont van mellette narancssárga és rózsaszín is. Ami a csapattársaimat illeti, elég tapasztaltak és fizikailag nagyon erősek. Csak négyen vagyunk elsőévesek, a többiek idősebbek nálunk. Ami szerintem nagyon jó, az az, hogy a csapat nagyobb része európai: négy svéd, két dán, egy norvég, és emellett van még egy brazil csapattársam is. Nem érzem annyira különcnek magam, hiszen nem csak én vagyok egyedül Európából. Nagyon kedves mindenki, és jó velük beszélgetni az edzéseken kívül is. Edzésen, ha valamit nem értek, vagy nehézségeim adódnak, próbálnak segíteni és elmagyarázni. Szeretem, mert itt mindenki nagyon harcias, és fejlődni akar, szóval, sokat versengünk, ami nem könnyű, de így válunk jobb játékossá. Kezdetben elég nehéz volt megszokni, de idővel, úgy érzem, egyre jobban megy.
– Ha jól tudom, november 14-én kezdődött el a Coloradói Állami Bajnokság, és ti rögtön győzelemmel indítottátok az idényt. Mennyire erős az ottani bajnokság?
– Itt teljesen más a bajnokság, hiszen új év előtt csak főcsoporton kívüli mérkőzéseink vannak különböző csapatokkal más egyetemi főcsoportokból. A csoportmeccsek januárban kezdődnek, ahol, azt hiszem, tíz csapat van. Elég bonyolult a játékrendszer. Tavaly és tavalyelőtt csapatom első helyen végzett a Mountain West főcsoportban. Eddig két hivatalos mérkőzésünk volt, amelyeket győzelemmel zártunk, de lesznek sokkal nehezebb összecsapások is. Véleményem szerint erős a bajnokság, hiszen nagyon sok a jó csapat. Ha továbbjutunk a rájátszásban, márciusig lesznek meccseink.
– Milyen a kapcsolatod az edzőiddel?
– Az edzők nagyon értenek a kosárlabdához, így sokat tudok tőlük tanulni. Mindennap tartunk edzést. Minden edző segít fejlődni, mindig kijavítják a hibáinkat, biztatnak és motiválnak, hogy adjunk bele mindent, mert csak így tudunk jobbak lenni. Ha nem értek valamit, mindig elmagyarázzák még egyszer, és ha kérdésem van, türelmesen válaszolnak. Sok mindent elsajátíthatok tőlük, és fejleszthetem magam több szinten. Nagyon örülök, hogy bármikor edzeni szeretnék, az edzők mindig szentelnek rám időt. Az egyéni edzéseken minden apró hibát kijavítanak, ami a javunkra válik.
– Mi a célod az első idényedben?
– Nagyon fontos számomra, hogy erősebb és gyorsabb legyek, mert az itteni játékosok fizikailag nagyon erősek. Céljaim között szerepel, hogy egyénileg fejlődjek, hiszen technikailag és taktikailag van, amit még tanulnom. Mindenképp javítani szeretnék labdavezetésemen és a védekezésen egyaránt, hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy jobban tudjak játszani.
– Térjünk át kicsit a tanulásra is. Milyen az egyetem, és mit tanulsz?
– Az első félévben csak alapvető óráim vannak, és nem nagyon függenek össze. Igazából csak második félévtől kezdődnek azok az órák, amelyek kapcsolódnak a területhez, amelyetmajd választasz. A tervem, hogy vállalkozói, üzleti egyetemet végezzek, így már a második félévtől ezzel kapcsolatos tantárgyaim lesznek. Még kedvenc tantárgyam nem igazán akadt, de remélem, a következő félévben majd lesz pár. Véleményem szerint nem annyira nehezek a tantárgyak, nekem nehézségeim inkább a nyelvvel adódnak még, de idővel egyre jobban értek mindent.
– Ha nem edzésen vagy egyetemen tartózkodsz éppen, mivel töltöd az idődet?
– Az az igazság, hogy nem igazán van szabad időnk, hiszen edzések mellett ott az egyetem, és tanulni kell szinte minden napra. Néha hétvégéken összeülünk, vagy elmegyünk filmet nézni. Amikor szabadnapunk van, általában pihenünk, és próbálunk kicsit kikapcsolódni. Viszont volt mar lehetőség elmenni baseballmeccsre, NBA-mérkőzésre és az itteni egyetemi amerikaifutball-csapat összecsapásaira is. Ha egyszer van időnk, eljárunk az egyetem csapatainak meccseire. Nagyon megszerettem az amerikai focit, hiszen most már értem a szabályokat, és a meccsek így nagyon élvezhetőek. Amíg még otthon voltam, mindig azt hittem, hogy ez a sportág unalmas, de kiderült, hogy igazán izgalmas tud lenni.
– Hol laksz, és kivel?
– Az amerikai egyetemek elsőéves diákjainak a kampuszon kell lakniuk. Több ilyen épület van az ilyen tanulóknak, akik ebben az évben kezdték az egyetemet. Egy szobában ketten lakunk a csapattársammal, és egy közös fürdőszobán osztozunk a mellettünk lakó két lánnyal. A mi épületünk neve Summit Hall, és nagyjából elsőévesek lakják. A körülmények szerintem sokkal jobbak, ha mondjuk, az otthoni bentlakásokhoz kell hasonlítanom. Van légkondi meg saját ágy, asztal, szék és szekrény. Szerintem egy elsőéves egyetemistának megfelelő, és ami jó, hogy nincs messze innen a terem meg az épület, ahova órára kell menni.
– Mikor láthatunk Sepsiszentgyörgyön?
– Hiányzik a város, de főleg a család és a barátok. Szerencsére elég elfoglalt vagyok, úgyhogy nincs nagyon időm arra, hogy honvágyam legyen. Sajnos, karácsonykor nem tudok hazamenni, de a nyáron mindenképp otthon leszek. Azt még nem tudom pontosan, mikor engedik meg, hogy hazamenjünk, és hogy mennyit maradhatunk. Nagyon remélem, majd lesz időm egy kicsit otthon maradni és a családdal, barátokkal együtt lenni.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2015-11-23: Sport - :

Berecki FC–Kilyén 4–0 (IV. Liga)

Bereck, mintegy 150 néző. Vezette: Buceleanu Lóránt. Berecki FC: Bunduc–Tóth, Bajcsi, Vasiliu, Sorescu, Tibescu, Czintos, Fenechiu, Pap, Căşineanu. Játszott még: Rákosi, Străchinaru, Airinei. Kilyén: Berde–Szakács, Gecző, Bajka, Ilyés, Sánta, Gál, Asztalos, Mihály, Brătuleanu, Papp Cs. Játszott még: Kiss, Komsa, Papp D. Gólszerzők: Czintos (34.), Căşineanu (47.), Rákosi (59.), Sorescu (88.). Ifjúságiak: 18–0.
2015-11-23: Sport - :

Kitüntették Veres Gyulát (Teke)

Az árkosi Veres Gyula pénteken sportmesteri kitüntetésben részesült, amelyet a Román Teke- és Bowlingszövetség javaslatára az ifjúsági és sportminisztériumtól kapott a háromszéki tekés. A Jászvásári CFR 47 éves sportolója eddigi pályafutása alatt tíz bajnoki címet (négy egyéni, négy csapat- és két páros-aranyérem) gyűjtött be, tavaly pedig az Európa-kupa bronzérme mellett megkapta a sorozat legeredményesebb játékosa címet is. Gratulálunk neki, és bízunk abban, hogy kiváló sportolónk remek eredményeivel továbbra is öregbíti megyénk hírnevét itthon és külföldön. (tibodi)