Törvénytelen erdőkitermelésMagyarázatot vár az EB

2015. november 26., csütörtök, Közélet

Az Európai Bizottság (EB) megkereséssel fordult a román kormányhoz, amelyben a brüsszeli testület azt kéri: december 2-ig Bukarest tájékoztasson, milyen intézkedéseket hoztak a törvénytelen erdőkitermelések ügyében.
 

Az uniós testület kezdeményezéséről a România liberă számolt be az erdőirtások és az osztrák nagyvállalat tevékenységének egyik legvehemensebb ellenzője, az Agent Green fővárosi szervezet értesítése nyomán. A lapnál úgy tudják a bizottsági igénylésben az is szerepel, hogy elsősorban azok az illegális kitermelési ügyek érdekesek, amelyekben a Holzindustrie Schweighofer is érintett.
Az Agent Greennek továbbított bizottsági tájékoztatóban leírják, hogy Romániában ijesztő méreteket öltött a jelenség, és a testület mindent meg kíván tenni, hogy kényszerítse a tagországot a vonatkozó uniós rendelkezések betartására, akár bírósági úton is. A lap megkereste a környezetvédelmi minisztériumot is az átirat ügyében, ahonnan azt a választ kapták, hogy a szaktárca időt kér álláspontja megfogalmazására.
Az Agent Green, a Schweighofer vállalattal szembeni vádak felhozóinak egyike, a civil ellenállás eredményeként könyvelte el a bizottság számonkérését.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 547
szavazógép
2015-11-26: Közélet - Fekete Réka:

Hazahozni és itthon tartani a szakembereket (Orvosi lakásokat avattak)

Olyan perspektívát kell nyújtanunk a fiatal orvosjelöltek számára, amely rövid távon lelassíthatja, hosszú távon megállíthatja a képzett erdélyi magyar fiatalok elvándorlását – hangsúlyozta Potápi Árpád, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára tegnap a marosvásárhelyi Studium Alapítvány által épített sepsiszentgyörgyi orvosi lakások átadásán. Az avatón jelen voltak az első lakók is, akik szerint ez a lehetőség óriási segítség  számukra.
2015-11-26: Közélet - Iochom István:

Csernátonba látogatott Lezsák Sándor

Tegnap délelőtt Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója magánlátogatást tett az alsócsernátoni Haszmann Pál Múzeumban.