Kommandón ülésezett a megyei tanács

2015. december 4., péntek, Közélet

Kommandón tartotta tegnapi rendkívüli ülését Kovászna Megye Tanácsa. A nyilvános gyűlésen Kommandó helyi tanácsának tagjai is részt vettek. A megyeháza tanácsosai kis számban jelentek meg, a 29 tagú testületből csak 16-an, emiatt el kellett halasztani egy kétharmados többséget igénylő tervezet tárgyalását.

  • Elmaradt a céljármű átadása
    Elmaradt a céljármű átadása

Az ülés elején Varga Zoltán jegyző felolvasta a megye kormánymegbízottjának november 26-án kelt, 275-ös számú átiratát, melyben közölte, megüresedett egy tanácsosi tisztség, mivel Bedő Zoltán EMNP-s tanácstagtól megvonták párttagságát.
Tamás Sándor tanácselnök ismertette az utóbbi időben Kovászna megyében elért legfontosabb eredményeket. Külön kitért a kommandói megvalósításokra. 4500 négyzetméternyi kockakövet juttattak ingyen a falunak, ebből több utca burkolását valósították meg. Kilencszázezer lejt utaltak ki utak aszfaltozására, két szakasz elkészült, jövő évben folytatódik a munka. Egymillió lejt fordítottak a vízhálózat kiépítésére, eredményképpen a falu kilencven százalékában van folyóvíz. Sportcsarnokot építettek, a kommandói községházával együtt játszóteret létesítettek. 17 600 lejt kaptak a megyeházától pályázati úton a kommandói egyházak, folyamatosan pénzt juttatnak a Kovászna–Kommandó útszakasz fenntartására. Jövő évben megkezdődik az iskola udvarán az új tábor felépítése, erre elkülönítették a szükséges 6,1 millió lejt – sorolta a tanácselnök. Kocsis Béla polgármester a maga során megköszönte a segítséget, és nem felejtette el kimondani: a jövőben is számítanak a támogatásra. Főképp egy egészségügyi központ megépítésének lehetőségét vetette fel.
Az ülésen jóváhagyták a megyeháza 2015-ös évi tagdíjának növelését a Sepsi-SIC Sportklub Egyesület felé, ennek értéke 367,5 ezer lej. 77 ezer lejjel növelték a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Kamara költségvetését. 32 ezer lej többletet juttattak a Székely Nemzeti Múzeumnak, a pénzből a Bazár-épület toronyóráját fogják megújítani.
Az ülésen kellett volna jóváhagyni a megyeháza által vásárolt készenléti gépjárművek átadását a Kovászna Megyei Sürgősségi Esetek Felügyelőségének – György Alfonz parancsnok jelen volt az ülésen. A kvórumhiány miatt elmaradt az átadás, ennek ellenére a jelenlévők megtekinthettek egy nehéz terepeken, havas környezetben jól használható nyolckerék-meghajtású speciális terepjárót. A különleges gépet elsőként Tamás Sándor próbálta ki.
A tanácsülést követően Kocsis Béla polgármester díszebédre hívta a jelenlévőket.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2015-12-04: Nyílttér - :

A szomszéd fáiról (Jogi posta)

Szomszédom a két udvart elválasztó kerítés közelébe fát ültetett, amely mára több méter magasra nőtt. Egyik ága áthajol az udvaromra, ősszel nem győzöm takarítani a lehulló leveleket. Többször kértem, hogy vágja ki a fát, de hiába. Van-e törvény arra vonatkozóan, hogy milyen távolságra lehet a szomszéd kerítésétől fát ültetni? – kérdezi K. L. olvasónk.
2015-12-04: Közélet - Hecser László:

Kisebb számlákra számítanak (Barót)

Kétszázezer lejbe került a Baróti Szabó Dávid Középiskola kilencvenhárom ablakának a kicserélése. A beruházás szükségességét Barót költségvetésének elfogadásakor a város volt polgármestere, Nagy István tette szóvá, majd a hivatalban levő elöljáró, Lázár-Kiss Barna András is az ügy mellé állt. A modernizálástól azt várja el a városvezetés, hogy a fűtésszámlák legalább harmadával csökkennek.