Adventi nagykoncert a Márton Áron-filmértFilm – misszió – közösség

2015. december 9., szerda, Magazin

Erdély-szerte jótékonysági koncertsorozat indul a Zord idők csillaga című film közösségépítő missziós munkáért. Székelyudvarhely után ma 19 órakor Marosvásárhelyen a Keresztelő Szent János-templomban, Csíkszeredában december 10-én 18 órakor a Szakszervezetek Művelődési Házában, Sepsiszentgyörgyön 11-én, pénteken 19 órától a Krisztus Király-templomban, 19-én, szombaton 18 órakor Csíkszentdomokoson a római katolikus templomban lépnek fel erdélyi tehetségek.
 

A közösségi összefogással készülő film főszereplője nagytiszteletű Már­ton Áron püspök. Az ő nevével címjelzett misszió elindult, hogy miként egykor, úgy ma is – a film kapcsán – emlékét ápolva lehetőség nyíljon arra, hogy köréje tömörülve újra közösséggé váljunk, önerőre ébredjünk, felismerjük a közösségben rejlő lehetőségeinket. Maga köré gyűjtve székely népét, erőt és bátorságot adjon a nehéz idők elviseléséhez és kiutat mutasson a megpróbáltatásokból. A Marosvásárhelyen élő Papp László római katolikus pap, a Mustármag megújulásszolgálat vezetője, a film ötletgazdája így fogalmaz: „Azt szeretnénk, hogy ez az alkotás a hívő népközösség tanúságtétele legyen. A filmnek közösségi súlypontja van. A mű úgy van megírva, hogy az egyházmegye népe minél tevékenyebben és minél nagyobb létszámban tudjon bekapcsolódni. Több ezer szereplőt vonunk be több mint 20 helyszínen, 140 helység lakóit szólítjuk meg. Már az előkészület alatt felszínre kerül mindaz, ami abban az időben összetartotta a népet: a hit, az együttműködés, a kölcsönösség, az egymásért érzett felelősség.” Idén megkezdték a film forgatását Csíkszentdomokoson, Márton Áron püspök szülőfalujában.
Sepsiszentgyörgyön az Áron Film Egyesület társszervezője a Pál Utcai Fiúk Egyesülete. Nemes Előd elmondta, a helyi művésztársadalom összefogott, vállalta a fellépést az Evilági együttes, a Vox Humana Kamarakórus, a Székely Mikó Kollégium Diákkórusa, a Canticorum Női Kar, a Mácsafej zenekar, a Voces Női Kar, a Harmónia Kamarakórus, Török Ákos zongorista, az Acousthree együttes. Konferál Pálffy Tibor színművész. A belépés az adventi nagykoncertre díjmentes. A Márton Áron-film elkészítéséért 5, 10 vagy 50 lejes filmkockajegyek válthatóak a helyszínen.
A film összköltségvetése megközelíti az egymillió eurót. Elfogadnak pénzbeli, tárgyi adományokat és személyes segítséget. Várják a lakosság, papság, közbirtokosságok, cégek, intézmények támogatását. A nagyobb összegű adományt a következő számlaszámra kérik átutalni: OTP Bank România S. A., Târgu-Mureş, Sucursala Ag. Piaţa Trandafirilor, RON: IBAN RO15OTPV320000915978RO01, SWIFT-kód: OTPVROBU, a következő megjegyzéssel: Donaţie, Márton Áron-film. A főtámogatókat a film végén is feltüntetik. Bővebb részletek a www.martonaronfilm.ro honlapon olvashatóak.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 369
szavazógép
2015-12-09: Magazin - :

Kiállítások a pulzArton

Jackson Pollock, a képzőművészet egyik legjelentősebb képviselője szerint „a festmény a maga életét éli”. A pulzArt3 is arra törekszik, hogy az előadások, koncertek, workshopok mellett olyan művészeti termékeket is megmutasson közönségének, amelyek a fent említett műfajokhoz hasonlóan képesek saját életüket élni, képesek befolyásolni, provokálni, és mindemellett a hagyomány rejtett energiáiból jöttek létre.
 
2015-12-09: Közélet - Fekete Réka:

A kréta körül: Az első félév a Sapientián (Sepsiszentgyörgyi agrárképzés)

Alapítása óta azt a küldetést próbálja szolgálni a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, hogy minél szélesebb körű magyar nyelvű felsőfokú képzést biztosítson Erdélyben, és ebbe a stratégiai elképzelésbe illeszkedik bele új tanulmányi központok létrehozása, valamint hiányszakmák indítása is – szögezi le Nyárádi Imre István, a Sapientia marosvásárhelyi kara kertészmérnöki tanszékéhez tartozó sepsiszentgyörgyi oktatási egység irányítója. Az egyetlen magyar nyelvű erdélyi agrármérnöki szakon szeptemberben nyitották meg az első tanévet, a tanrend menetéről, a tanárok és a hallgatók kilétéről, jövőbeni tervekről a november közepén kinevezett helyi vezetővel beszélgettünk.