Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Oravecz Imre SepsiszentgyörgyönpulzArt: A mindig hazatérő

2015. december 15., kedd, Közélet

Otthonosság, következetesség, ami valójában egy folyamatos keresés – Tamás Dénes sepsiszentgyörgyi író így vallott arról, hogy mi az, ami megfogta őt Oravecz Imre műveiben. Szonda Szabolcs házigazda szerint súlyos nyugodtságot árasztanak versei, amelyek a japán versformákra emlékeztetnek.

  • Tamás Dénes és Oravecz Imre. Albert Levente felvétele
    Tamás Dénes és Oravecz Imre. Albert Levente felvétele

Oravecz Imre pedig beszélt pályájáról, életéről, az irodalmi hagyományokhoz fűződő magatartásáról, amerikai éveiről, székelyföldi tapasztalatairól – először járt tájainkon –, és mindarról, ami íróként, emberként foglalkoztatja. 
A PulzArt fesztivál részeként a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében zajlott vasárnap esti találkozóra sokan voltak kíváncsiak, a beszélgetés pedig nem csak azért volt érdekes, mert a Kossuth- és Prima-díjas magyarországi szerző közvetlenül mesélt pályájáról, disszidálásairól – többször is az Amerikai Egyesült Államokban dolgozott, huzamosabb ideig élt ott –, hazatéréseiről, hanem azért is, mert a korunk társadalmára is oly jellemző, mégis oly kevéssé feldolgozott jelenségről, a kivándorlásról esett szó Kaliforniai fürj című regénye kapcsán, amelyben a 19. század második felében, illetve a 20. század fordulóján Magyarországról Amerikába útnak induló családok sorsát taglalja.
Oravecz Imre a Magyarországon lassan eltűnő paraszti kultúráról is szólt: számára az nem egyszerű társadalmi réteget jelent, olyan embereket, akik reggeltől estig dolgoznak, hanem kultúrát, amely szerves egész, mindenre van válasza, és amelynek a társadalmi áta­la­kulások folytán megtartó elemei vesznek el.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1161
szavazógép
2015-12-15: Közélet - Mózes László:

Vida Gábor íróasztala mellett (pulzArt)

Már az alföldön felismerte, Erdélyben akar élni, gyermekkorának nyarait Baróton töltötte, és örökre elkötelezte magát a hegyek s az erdők mellett – hangoztatta Sepsiszentgyörgyön életéről, írásairól mesélve Vida Gábor. A marosvásárhelyi prózaíróval vasárnap délután a Tein Teaházban találkozhattak az érdeklődők – igen kevesen voltak –, ahol Hubbes László, a Sapientia EMTE tanára beszélgetett vele.
 
2015-12-15: Közélet - Fekete Réka:

pulzArt: Egyén és/vagy közösség (Udvarhely Néptáncműhely)

Az ősközösséget béke, nyugalom, boldogság jellemzi, a jelent kiközösítés, verseny, egyéni érdek – fogalmazta meg az Udvarhely Néptáncműhely a péntek esti A köz című előadásában. Az Antal József koreografálta táncjáték kísérlet az egyén és közösség viszonyának felmutatására a magyar néptánctörténet állomásain keresztül.