pulzArtKamaszokról kamaszoknak

2015. december 15., kedd, Közélet

Gyermekként nincs semmi, amit te választottál, mindig a felnőttek mondják meg a tutit, és amikor végre felnőtt leszel, arra vágysz, hogy a gyermekek legyenek a barátaid – a többféle üzenetből ez az egyik, amit a budapesti Duna Táncműhely társulata eltáncolt az Ami a szívedet nyomja című, Juhász Zsolt rendezte előadásban.
 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Nadrágtartós, csíkos térdzoknis fiúk és lányok plüssmacival, játékfegyverrel a kezükben. Az a pillanat, amikor éppen szakítanak a gyermekkorral, eldobják játékaikat, ők már másra vágynak. Nem bírják, hogy anyunak mindig van valami okos válasza, ha nem ért egyet azzal, amit ők akarnak, egyesek magányosnak érzik magukat, elvágyódnak a seszínű háztetőkön túlra. Megjelennek a szerelem első jelei. Álmodozás, boldogság, csalódás váltakozik, ugyanabban a hajóban van az egész korosztály. Marionettfiguraként élik sorsukat. Elérkezik a diszkókorszak, a szivárvány minden színe rávetül a bulira, mintegy jelezve, bár ugyanazok az örömök, bánatok érik őket, ahányan annyifélék.
Ha nagy leszek, híres ember akarok lenni, akit mindenki felismer, és fényképére a gyermekek bajuszt rajzolnak – álmodja egy fiú, majd rádöbben, hogy ez nem is olyan könnyű, de nem is biztos, hogy ezt akarja. Legyen inkább csak egyszerű felnőtt, akit csak azok a gyermekek ismernek meg, akik bajuszt festettek volna, ha híres ember lenne…
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2015-12-15: Közélet - Fekete Réka:

pulzArt: Egyén és/vagy közösség (Udvarhely Néptáncműhely)

Az ősközösséget béke, nyugalom, boldogság jellemzi, a jelent kiközösítés, verseny, egyéni érdek – fogalmazta meg az Udvarhely Néptáncműhely a péntek esti A köz című előadásában. Az Antal József koreografálta táncjáték kísérlet az egyén és közösség viszonyának felmutatására a magyar néptánctörténet állomásain keresztül.
 
2015-12-15: Közélet - Nagy B. Sándor:

Alkotók és befogadók között (pulzArt)

Ez a negyedévente megjelenő színházi periodika azzal a céllal jött létre, hogy közös platformon lehetőséget kínáljon a megmutatkozásra az erdélyi színházaknak, színházkritikának, mindenfajta színházi kezdeményezésnek – mondta Zsigmond Andrea, a Játéktér folyóirat könyvrecenzió rovatának szerkesztője a pulzArt kortárs összművészeti fesztiválon vasárnap délben tartott lapbemutatón. Mint kifejtette, sok színházra érzékeny ember van Erdélyben, a szerkesztők pedig örömmel veszik, ha közülük bárki megkeresi őket mondanivalójával.