A szeretet és a törődés nem csomagolható

2016. január 9., szombat, Közélet

Ajándékcsomagnál többre van szükségük azoknak a gyermekeknek, akik szülők nélkül, állami gondozásban nevelkednek, a törődést közelről kell érezniük – vallják a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat munkatársai, akik idéntől bővítik ilyen jellegű tevékenységüket. Az esztendő első ez irányú programját csütörtökön szervezték, jókora gyermekcsapattal kirándultak Brassóba és a Cenkre.
 

A Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi ingatlanjában tíz éve működik díjmentesen a megyei gyermekjogvédelmi hatósághoz tartozó 1-es számú családi otthon, ahol tizenkét gyermek nevelkedik, és szintén tízéves az a jótékonysági program, amelyet a németországi Klara Stemler Alapítvány támogat, és hat háromszéki családot érint, amelyek hivatásos nevelőszülőként adnak otthont a náluk elhelyezett állami gondozott gyermekeknek. A szervezet eddig főként ajándékozással és időnként játékdélután szervezésével vett részt a nevelőotthon életében, de idéntől tapasztalati úton szerzett tudást és még több élményt szeretnének átadni a gyermekeknek, ezért ismeretterjesztő kirándulásokat, kézműves-foglalkozásokat, közösségi játékokat kívánnak szervezni számukra, amelyekbe bevonják az említett hat család neveltjeit is – tájékoztatott Székely Róbert, a szeretetszolgálat ifjúsági vezetője. Elmondta, munkatársai közül Halász Gyöngyvér a lelke azoknak a programoknak, amelyeket a családi ház lakói számára tartanak, Biszak Erika pedig a  nevelőotthonban, illetve a nevelőcsaládokban elhelyezett gyermekek kapcsolatának erősítésén munkálkodik. Mindkét csoport állami gondozás alatt áll, de tagjaik különböző körülmények között nevelkednek. A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai úgy vélik, a közös programok segítik a gyermekek közösségi beilleszkedését, és megéri ennek érdekében még többet foglalkozniuk a gyermekekkel, mert szerintük a szeretet és a törődés nem olyan, mint az ajándék, amit be lehet csomagolni és átadni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1423
szavazógép
2016-01-09: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Jelenet Köln utcáin

Ugyan már, fiúk, ne rohanjátok le a német nőket, ne fogdossátok, ne molesztáljátok őket, ne erőszakoskodjatok, hát ti nem voltatok ott az állampolgári nevelés órán, ahol a pszichológia doktorai elmagyarázták nekünk, hogy az nekik nem jó?! – szólt a ránézésre arab vagy afrikai országból származó fiatal srác, mire a többiek – mindannyian a háború és az éhség elől menekülő, sovány, amúgy is szerény, visszahúzódó, dolgos szírek – meghátráltak, s lesütött szemmel somfordáltak vissza szállásaikra. A kölni szilveszteri mulatságra vonuló nők sem tétlenkedtek: kinyújtották karjukat, hogy biztos legyen, véletlenül sem mennek túl közel idegenekhez.
2016-01-09: Közélet - Fekete Réka:

Könnyítenék az egyetemi felvételit

Az oktatási minisztérium javaslata szerint idén már érettségi oklevél, illetve azt helyettesítő igazolás felmutatása nélkül is lehet felvételizni egyetemre, a felsőfokú tanintézmények az országosan egységes oktatási informatikai rendszerben ellenőrizhetik a felvételizők érettségin elért eredményeit. A vonatkozó rendelet tervezetét csütörtökön bocsátották közvitára.