Mi, hol, mikor?

2016. február 2., kedd, Mi, hol, mikor?
Könyvbemutató
A csernátoni Haszmann Pál Múzeumban ma 17 órától és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében szerdán 18 órától Dr. Balázs Lajos csíkszeredai néprajzkutató, egyetemi tanár Minden halál más… Az elmúlás szokásvilága a székely-magyaroknál címmel tart vetített képes előadást, és bemutatja újra kiadott, Menj ki én lelkem a testből… című könyvét.
Rendhagyó irodalomóra és verses-zenés est
Február 3-án, szerdán 20 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban – a megyei könyvtárral társszervezésben – A nyíló combok erdein túl. A Velemi Névtelen versei és levelesládája címmel verses-zenés estre kerül sor, amelyet Győrei Zsolt magyarországi költő, író A Velemi Névtelen versei és levelesládája című kötetből állított össze­ és ad elő a szerző és Nagy Dániel Viktor magyarországi színművész. Az előadás zeneszerzői: Nagy Dániel Viktor és Wunderlich József.
Ugyanaznap 13 órától a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum dísztermében rendhagyó tanóra és beszélgetés lesz a két fellépővel irodalomról, színházról, kapcsolódó témákról középiskolás diákok részvételével.
Színház
VÁROSI SZÍNHÁZ. Fekete Vince–Szilágyi Domokos: A dolgokról egy földi szellemnek című előadást ma és szerdán 10 és 12 órától játsszák a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében. A jegyek ára: 10 lej.
GRUPPEN-HECC. Kovásznán a Városi Művelődési Központ termében szerdán 19 órától a 25 éves Gruppen-hecc Társulat bemutatja a Migráncs vagyok, nem piskóta című előadását. Jegyek kaphatóak a Városi Művelődési Központ jegypénztárában.
Dokumentumfilm-bemutató Kálnokon
A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa szervezésében ma 19 órától Kálnokon a kultúrotthonban dokumentumfilm-bemutatót tartanak, ahol a Méhészet (Hagyományos családi méhészkedés Kálnokon) és a Mézeskalácsosság (Hagyományos mézeskalács-készítés Kézdivásárhelyen) című dokumentumfilmet vetítik. A filmek készítője Simon József, néprajzi szakértője dr. Kinda István.
Hitvilág
A katolikus egyházban ma Urunk bemutatása a templomban, Gyertyaszentelő Bol­dogasszony ünnepét tartják. A szentmiséken otthonról hozott gyertyát szentelnek, de vannak templomok, ahol helyben is meg lehet vásá­rolni.
Tánc
A Háromszék Táncegyüttes február 5-én, pénteken 18.30-tól a felújított Böjttől böjtig című előadását játssza Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban. Rendező-koreográfus: Furik Rita. Az előadásra jegyek a kulturális szervezőirodában kaphatóak.
Tortoma Önképzőkör
A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órától A fafaragó és bútorfestő Sütő család címmel tartanak vetítéssel egybekötött előadást. Meghívottak: az Erdővidék Kultúrájáért és a Magyar Örökség Díjjal kitüntetett vargyasi Sütő család tagjai. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.
Pályázat a 23. Magyarságismereti Mozgótábor programjaira
A kanadai Rákóczi Alapítvány pályázatot hirdet a 23. Magyarságismereti Mozgótábor programjain való részvételre 2016-ban. Tanulmányaikban eredményes, tehetséges, kreatív, talpraesett, 15–19 éves középiskolás, gimnáziumi, líceumi, szakközépiskolai tanulók jelentkezését várják, akik érdeklődnek népünk történelme, hagyományai, irodalma és műemlékei iránt. A mozgótábor célja: határon túli magyar fiatalok magyarországi körútja, melynek során mélyebben megismerkedhetnek a résztvevők a magyar történelemmel, kultúrával, művészetekkel. A résztvevők az otthonról hozott kulturális értékeiket (ének, tánc stb.) a tábor tagjai számára közkinccsé teszik. Helyszínei: Pécs, Miskolc (3–3 nap), Budapest (4 nap), időpontja: 2016. június 30.–július 11. A pályázathoz csatolni kell: önéletrajzot (elérhetőségek – levelezési és e-mail-cím, telefonszám, családi körülmények ismertetése; eddigi tanulmányok, iskolák; vallási kapcsolatok, érdeklődési körök, szakkörök, önképzőkörök, versenyek és azokon elért helyezések; közösségi, egyházi feladatok); tanár (osztályfőnök), lelkész vagy közéleti személyiség ajánlását; becsületbeli nyilatkozatot arról, hogy korábban még nem vett részt Magyarságismereti Mozgótáborban; saját címre megcímzett és felbélyegzett válaszborítékot. A pályázatot a területileg illetékes referensnek kell benyújtani, Kovászna megyében Zsidó Katalinnak (e-mail: zsidokata@yahoo.com). Határidő: április 15. (postai bélyegző dátuma).
Röviden
GUZSALYAS. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 17 órától a gyermektáncházban farsangi felvonulás és mulatság – zenél a Folker együttes, 17.30-tól kézműves-foglalkozás gyermekeknek (agyagozás),
ÉLETFA KÖRNYEZETVÉDELMI KLUB. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban ma 18 órától A világ búvárszemmel címmel beszélgetéssel egybekötött előadást tart a Szent Anna-tó kitakarításáról és a víz alatti környezetvédelem lehetőségeiről Szabó Jenő búvároktató. Házigazda: Román Katalin, a klub vezetője.
ELŐADÁS. Testünk titkai címmel ingyenes előadást tart ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Park vendéglőben a Testszerviz Románia. Abban tudnak segíteni, hogy hatékony lépéseket tegyünk a jobb fizikai állapot eléréséért.
FOGADÓÓRA. A nép ügyvédje brassói irodájának munkatársai szerdán 10 órától fogadóórát tartanak a Kovászna megyei prefektúrán. A nép ügyvédje a magánszemélyek és a közigazgatási intézmények közötti konfliktusok megoldásához nyújt segítséget mediálás és párbeszéd útján. A szolgáltatás ingyenes.
ÜGYINTÉZÉS. Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig a vargyasi polgármesteri hivatalban és szerdán 16–18 óráig a kökösi polgármesteri hivatalban állítják össze a magyar állampolgársággal kapcsolatos iratcsomót, valamint a magyar útlevél igényléséhez is részletes tájékoztatást nyújtanak. A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtártermében. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy 0267 351 716-os telefonon lehet.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló mozgás hölgyeknek, 20 órától társaságitánc-tanfolyam. Telefon: 0722 233 774. Honlap: www.dancestudio.shp.hu.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. A sepsiszentgyörgyi dollárpiac melletti volt hőközpontban – jelenleg Topspin – edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik a következő programmal: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és va­sárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
DÍSZÍTŐMŰVÉSZETI SZAKKÖR. A sepsiszentgyörgyi belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám) ma 16–19 óráig a Szorgos kezek díszítőművészeti szakkör kézműves-tevékenysége zajlik.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt székházában, Sepsiszentgyörgyön a Kós Károly út 7. szám alatt minden kedden 9–12 óráig vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést végeznek.
ÁRAMSZÜNET. A héten naponta 9–16 óráig Futásfalván szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. Kovásznán az Andrei Șaguna, Mész, Kőbánya, Tisztás és Mihai Eminescu utcában mától péntekig naponta 8–16 óráig a Közüzemek Rt. felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet. Az esetleges kellemetlenségekért megértést és türelmet kérnek.
Cikk megjelenési időpontja: 2016-02-02 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 4
szavazógép
2016-02-01: Belföld - :

Képernyőn a Colectiv

Dokumentumfilmet készít a Colectiv-tragédiáról a Discovery Networks. Az október 30-án történt eseményeket feldolgozó filmet tervek szerint a csatorna tavasszal mutatja be Romániában. A(z eddig) 63 halálos áldozatot követelő tragédiáról a filmben szemtanúk szólalnak meg, az alkotás az ő szemszögükből is bemutatja az eseményeket.
2016-02-02: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
id. VARGA TIBOR,
a volt tyúkfarm
mérnök-igazgatója
hosszú szenvedés után 88 éves korában 2016. január 31-én Ausztriában elhunyt.
Emléke legyen áldott.
A gyászoló család
4289719