Örökségünk – sikerdal és mozgalom

2016. február 2., kedd, Magazin

Örökségünk mottóval mozgalom indítását jelentette be Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár nemrég Budapesten. A kezdeményezés célja, hogy egy dal segítségével megszólítsák a világ különböző pontjain élő magyarokat, és bevonják őket a magyar nyelv megőrzését, a magyarság megtartását szorgalmazó mozgalomba.

  • Kézdivásárhely központjában is felvételt készítettek. A szerző felvétele
    Kézdivásárhely központjában is felvételt készítettek. A szerző felvétele

Potápi Árpád János elmondta: az Örökségünk című dal a magyar nyelv megőrzésére, a magyarság megtartására ösztönöz, miközben közösséget kovácsol, erősíti a világ különböző pontjain élő magyarok kapcsolatát az anyaországgal és egymással. Az államtitkár felajánlotta, hogy a Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-program százötven ösztöndíjasa is segít a dal népszerűsítésében. A kampány során arra ösztönzik a magyarokat határon innen és túl, hogy énekeljék el a dalt, készítsenek erről videofelvételt – lehetőleg otthonuk emblematikus helyein –, és töltsék fel a produkció honlapjára. A felvételeket a weboldalon és a közösségi médiában folyamatosan közlik.
A nagy sikerű dal szerzője Gyulai István paksi zenész, a városi Csengey Dénes Kulturális Központ munkatársa. A dal Paks mellett, Cseresznyepusztán a határon túli magyar középiskolások táborában született 2013-ban. Vida Tünde paksi újságíró, a mozgalom ötletgazdája szeretné, ha minél több magyar emberhez el tudnának jutni a dallal az anyaországon belül és a határon túl. Eddig több mint huszonkétezren tekintették meg a a YouTube videómegosztón – közölte az ötletgazda. A paksi PistiEst zenekarral tavaly nyáron kisfilmet készítettek Pakson, valamint az atomváros három határon túli testvérvárosában: Kézdivásárhelyen, Galántán (Felvidéken) és Visken (Kárpátalján) mintegy háromszáz iskolás bevonásával.
A kézdivásárhelyi videoklip a Gábor Áron-szobornál készült 2015 júniusában a Molnár Józsiás-iskola tanulóival, akik tavaly október 23-án a paksi városi ünnepségen a PistiEst zenekarral együtt kaptak vastapsot, amikor a nagyközönség első alkalommal láthatta az Örökségünk-klipet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2016-02-02: Magazin - :

Marosvásárhelyi szimfonikusok Sepsiszentgyörgyön

A hangversenyévad következő koncertjét a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Szimfonikus Zenekara tartja február 5-én, pénteken 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében. A repertoárban Bartók, Sosztakovics és Mozart művei szerepelnek.
2016-02-02: Magazin - :

Phil Collins 65 éves

Január 31-én ünnepelte hatvanötödik születésnapját Phil Collins, a Genesis egykori dobosa, majd frontembere, aki sikeres szólókarriert is befutott. A rendkívül termékeny slágergyáros a Genesis tagjaként 150 millió, szólóban újabb 100 millió albumot adott el.