Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Pajkos ének egykorvolt asszonyokról

2016. február 6., szombat, Kultúra

Nem szemérmetes magyartanárnőket célzott Győrei Zsolt és Nagy Dániel Viktor már címében is rendhagyó – A nyíló combok erdein túl – a Velemi Névtelen verseiből – költői estje, vagy miként Farkas Wellmann Endre meghatározta, színházi előadása, mely szépséges és hangosan megtapsolt, ezért emlékezetes.

  • Nagy Dániel Viktor és Győrei Zsolt sepsiszentgyörgyi előadása a Tein Teaházban. Albert Levente felvétele
    Nagy Dániel Viktor és Győrei Zsolt sepsiszentgyörgyi előadása a Tein Teaházban. Albert Levente felvétele

Az egy éve bemutatott, jobbára Budapesten játszott produkciót erdélyi vendégszereplésre hozták, szerda este így került a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházba. Elevenné és lüktetővé nemesedtek az elhangzottak – versek, többé vagy kevésbé pajzán költemények és levélrészletek –, melyek mind Győrei Zsolt budapesti író, költő, egyetemi tanár A Velemi Névtelen versei és levelesládája című, 2012-ben megjelent kötetéből származnak. A művek alkotója és a gitáron játszó, éneklő Nagy Dániel Viktor színész hús-vér előadást teremtettek, frissen és üdén szólva a lélek rezdülé­seiről. Mindketten finom érzékenységgel, hitelesen mondtak, énekeltek verset, és ez ünnep mifelénk.
A Velemi Névtelen egy titokzatos, tizenhatodik századi, kalandos életű költő, aki bár megfordult a korabeli magyarországi harcmezők tájékán, inkább szemlélődő, de az élet szépségeit és örömeit is habzsoló lélek, kinek páncélja a pincében „rohad”, s aki úgy összegez: „leányok, combok, szép volt köztetek”. Kitalált figura, verseit természetesen Győrei írta. Míves, érdekes játékosság ez, mellyel talán még a múltba menekített, jótékony pajzánság is könnyebben emészthető, noha a strófákban szemérmetlenül felbukkanó „hetyke mellek”, „nyíló combok erdeinek” szépségéről és szükségességéről nem csak a tizenhatodik században regéltek elismerően. És hogy mindezek kapcsán mi, illetve hogyan történhetett akkoriban, a reneszánsz hajnalán? Hát erre utalnak szépséggel és életörömmel e versek, levelek. Megmentett gondolattá vált, amit a Velemi Névtelennek címzett levelében idősebb bajtársa, Bátky Imre papírra vetett: „az asszonyi hús olyan eledel, amilyenbe aki férfiember kóstol, az nem lesz többé fűevő, míg gyöp alá nem teszik”...

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1161
szavazógép
2016-02-06: Kultúra - Mózes László:

Újabb grafikai pályázatot hirdetnek (Székelyföld a nagyvilágban)

Negyedszer szervezik meg a Székelyföldi Grafikai Biennálé rendezvénysorozatot – jelentették be a sepsiszentgyörgyi megyeházán tartott sajtótájékoztatón. A seregszemle, melyre az egész világból várják a jelentkezőket, Székelyföld kulturális életének egyik fontos pillére, ugyanakkor jó példa a térség önkormányzatainak együttműködésére. Az is elhangzott, hamarosan megnevezik a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókjának új vezetőjét.
 
2016-02-06: Kultúra - :

Állami pénzköltészet? (új fejezet a kultúrharcban)

Szereztem 150 milliót a fiatal magyar irodalomnak, mit szóltok hozzá? Alávaló senki vagy. Bojkottálunk, nem kell a pénzed. Inkább fázunk és éhezünk, részünk minden nyomor, de szabadok vagyunk. A szolgalelkűség és a szabadság csapott volna össze az elmúlt két hét petőfis hevületet idéző magyar irodalmi-politikai vitájában? Aligha.