Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A meghalás láthatatlan valósága

2016. február 6., szombat, Közélet

A székelység sorsfordító, sorsdöntő szokásvilágát kutató Balázs Lajos harmadik könyvét, a születés, majd a házasság és népi erotika után az elmúlást bemutató, Minden halál más... Az elmúlás szokásvilága a székely-magyaroknál című, Kozma Mária által „székely halottaskönyvnek” nevezett kötetét ismertette szerda délután a Bod Péter Megyei Könyvtárban.

  • Balázs Lajos a sepsiszentgyörgyi könyv­bemutatón. Albert Levente felvétele
    Balázs Lajos a sepsiszentgyörgyi könyv­bemutatón. Albert Levente felvétele

A mai – különösképp a paraszti életformától eltávolodott – környezetben meglátásai, de akár felfedezései is különösképp hatnak: mint az előadása végén megfogalmazódott, egyfajta kézikönyvvé alakítására is igény lenne tudományos munkájának, hiszen oly keveset tudunk az elmúlás szokásvilágáról – a halálról általában. A tudomány még nem határozta meg a halál mibenlétét, részévé vált ugyan a művészetnek, hiszen például költészet sem létezik a szerelem, a halál tematikájának feldolgozása nélkül. De Balázs Lajos néprajzkutató szerint a honfoglalás előtt már volt saját, kiforrott rítusrendszere a székely-magyarságnak, ennek fennmaradt, több mint negyvenévi kutatómunka alatt azonosított emlékeit mutatta be többek között előadásában.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1158
szavazógép
2016-02-06: Jegyzet - Nagy B. Sándor:

Hétköznapi terroristák (Jegyzet)

Megszoktuk a terrorizmus fogalmát, ismerősen cseng számunkra a szó. A nemzetközi és hazai hírekben is egyre többször hallunk, olvasunk a terrorizmusról, többnyire az Iszlám Állam kapcsán. Legutóbb a november 13-ai párizsi merényletsorozat rázta meg a világot, de hasonlóan nagy visszhangja volt a nyáron Egyiptomban elkövetett merényleteknek vagy az egy évvel ezelőtti, Charlie Hebdo-szerkesztőség elleni terrortámadásnak is. Ezek mellett, sajnos, más helyszíneken is történtek és történnek hasonló esetek, a Közel-Keletről szóló hírekben napi rendszerességgel hallhatunk terrortámadásokról, ártatlan áldozatokról.
2016-02-06: Belföld - :

Unitárius állásfoglalás házasságügyben

Az azonos neműek házassága nem jelent veszélyforrást a házassági eszményre és a családok életére – véli Gyerő Dávid, a Magyar Unitárius Egyház főjegyzője. A főjegyző tegnap az egyház honlapján közzétett állásfoglalásában az egyre többet vitatott népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatosan fejtette ki álláspontját.