Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Polgármester-választási dilemmaMinden elölről

2016. február 9., kedd, Belföld

Elölről kell kezdeni a kétfordulós polgármester-választásról szóló törvény parlamenti útját, mert a szakbizottságok korábbi jelentései érvénytelenek – jelentette be tegnap a szenátus elnöke, Călin Popescu Tăriceanu. A kormány azonban egyértelmű többségi akarat híján nem vállal szerepet a helyhatósági törvény módosításában – ezt Dacian Cioloş miniszterelnök szögezte le tegnap a képviselőház előtt azon a politikai vitanapon, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (NLP) kezdeményezett.
 

Cioloş kizárta azt a lehetőséget, hogy a kormány sürgősségi rendelettel vagy felelősségvállalással – parlamenti vita nélkül – léptesse hatályba a liberálisok által sürgetett törvénymódosítást. A miniszterelnök kifejtette: el tudja fogadni azt az érvet, hogy a – tisztségben lévő polgármesterek újraválasztásának kedvező – választási törvény módosítása segítheti a politikustársadalom megújulását, de a politikai döntéseket a parlamentnek kell meghoznia, a kormány legfeljebb felgyorsíthatná a jogalkotási folyamatot. Szerinte azonban ennek nincsenek meg a feltételei, hiszen a múlt héten ez ügyben zajlott konzultációkon úgy látta: nem alakult ki meggyőző parlamenti többség a kétfordulós polgármester-választásra való visszatérés mellett.
A szenátus házbizottsága úgy döntött, visszaküldi újabb jelentéstételre az NLP kétfordulós polgármester-választást kérő törvénymódosító javaslatát. Călin Popescu Tăriceanu szerint a törvénymódosítási folyamat újrakezdését eljárási hiba okozta: a jogi bizottság előző jelentése azért érvénytelen, mert nem ennek, hanem a választási törvényért felelős bizottságnak kellett volna véleményeznie a tervezetet. „A jogi és a közigazgatási bizottság jelentései akkor születtek, amikor még működött a választási törvényért felelős bizottság. A választási törvényért felelős bizottság 2015. december 30-án fejezte be működését, a szakbizottságok jelentései pedig akkor születtek, amikor a bizottság tevékenysége még érvényes, szabályozott volt” – magyarázta Tăriceanu. Arra a kérdésre, hogy a házbizottság miért nem küldte már elsőre a választási törvényért felelős bizottsághoz a javaslatot, Tăriceanu azt felelte, a liberálisoknak kellett volna kérniük a szakbizottságok értesítésének visszavonását, illetve a tervezet átküldését a választási törvényért felelős bizottsághoz, amely egyedül jogosult a dokumentum megvitatására. „Ezt azonban nem tették meg, és ezt a tényt ma kellett megállapítanunk, bizonyos késéssel” – ismerte el a szenátus elnöke.
Az egyfordulós rendszerhez a legtöbb polgármesterrel rendelkező Szociáldemokrata Párt ragaszkodik, és az RMDSZ-nek is előnyösebb lenne ez, a szövetség szerint ugyanis 10–20 százalékkal kevesebb magyar polgármester lesz Erdélyben, ha a törvény lehetővé teszi, hogy egy második fordulóban a román pártok összefogjanak az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 502
szavazógép
2016-02-09: Gazdakör - :

Hírlugas

Még hat szűk hónap
Még hat hónapig súlyos gondokkal kell szembesülniük a sertéshús- és tejágazatban tevékenykedő gazdáknak – véli Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos az EurActiv információi szerint. A tejkvóták megszűnése értelemszerűen piacingadozást idézett elő. A gondok még hat hónapig tartanak, azután stabilizálódnak az árak, de addig még sokat kell dolgozni – állítja Hogan.
2016-02-09: Belföld - :

Magyar tér Kolozsváron

Magyar fiataloknak avattak közösségi teret tegnap Kolozsvár központjában, a római katolikus egyház tulajdonában levő egyik épület alagsorában.