Magyar tér Kolozsváron

2016. február 9., kedd, Belföld

Magyar fiataloknak avattak közösségi teret tegnap Kolozsvár központjában, a római katolikus egyház tulajdonában levő egyik épület alagsorában.

A 130 négyzetméteres térben június végéig a Pont Csoport bonyolítja le K plusz tehetséggondozó programját, melynek célja a Kolozsvár vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok felkutatása és támogatása abban, hogy elindíthassák gazdasági és társadalmi vállalkozásaikat, hosszabb távon pedig a magyar nyelv hétköznapi használatát szorgalmazó Igen, tessék! mozgalom szervez itt programokat, a pincehelyiséget ugyanis a római katolikus egyház két évre bérmentesen bocsátotta rendelkezésükre. A helyiség felújítása 21 ezer euróba került, melynek kétharmad részét az Igen, tessék! mozgalom gyűjtötte össze támogatóitól, harmadrészét a Pont csoport tehetséggondozó programja révén magyar állami támogatásból biztosították.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2090
szavazógép
2016-02-09: Belföld - :

Minden elölről (Polgármester-választási dilemma)

Elölről kell kezdeni a kétfordulós polgármester-választásról szóló törvény parlamenti útját, mert a szakbizottságok korábbi jelentései érvénytelenek – jelentette be tegnap a szenátus elnöke, Călin Popescu Tăriceanu. A kormány azonban egyértelmű többségi akarat híján nem vállal szerepet a helyhatósági törvény módosításában – ezt Dacian Cioloş miniszterelnök szögezte le tegnap a képviselőház előtt azon a politikai vitanapon, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (NLP) kezdeményezett.
 
2016-02-09: Belföld - :

Hitelcsere-törvény és következményei

Hatvan százalékkal visszaesik az elkövetkező öt évben azok aránya, akik ingatlanhitelt tudnak felvenni, mivel tíz ügyfélből egy engedhet meg magának 30 százalékos önrészt, amit a hitelcseréről szóló törvény jelenlegi formában történő elfogadása nyomán kérnének – derül ki a Román Nemzeti Bank (RNB) elemzéséből. Meglátásukban ugyanakkor a fizetés nélküli törlesztés alkalmazása az Első otthon program végét is jelentené egyben, ugyanis szerintük az a helyzet állna elő, hogy a kormány által nyújtott garancia a nullával lenne egyenlő, ilyen körülmények között pedig a bankok nem tudnák biztosítani a program kedvezményeit, vagyis az alacsony előleget és kamatot.