Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hitelcsere-törvény és következményei

2016. február 9., kedd, Belföld

Hatvan százalékkal visszaesik az elkövetkező öt évben azok aránya, akik ingatlanhitelt tudnak felvenni, mivel tíz ügyfélből egy engedhet meg magának 30 százalékos önrészt, amit a hitelcseréről szóló törvény jelenlegi formában történő elfogadása nyomán kérnének – derül ki a Román Nemzeti Bank (RNB) elemzéséből. Meglátásukban ugyanakkor a fizetés nélküli törlesztés alkalmazása az Első otthon program végét is jelentené egyben, ugyanis szerintük az a helyzet állna elő, hogy a kormány által nyújtott garancia a nullával lenne egyenlő, ilyen körülmények között pedig a bankok nem tudnák biztosítani a program kedvezményeit, vagyis az alacsony előleget és kamatot.

Az RNB elemzői szerint a jogszabály elfogadása a jelenlegi formában jelentősen torzítaná az ingatlanpiacot is, hiszen csak keveseknek lesz meg a szükséges készpénzük, vagy kaphatnak ingatlanhitelt, hogy élni tudjanak a lehetőséggel, hogy alacsonyabb áron ingatlant tudjanak vásárolni. Eközben az albérletek számottevő drágulását vizionálják, és olyan körülmények között, hogy a kereslet meghaladhatja majd a kínálatot, a kiadó ingatlanokat sem fogják felújítani. Figyelembe véve azt is, hogy az Első otthon keretében átlagosan 34 évesen vesznek fel a fiatalok első alkalommal ingatlanhitelt, ha nyolc évvel megnyúlik az előleg előteremtéséhez szükséges idő, akkor 42 éves korig tolódik ki a saját lakásba költözés. „Mindez oda vezet, hogy sok fiatal előrehaladott koráig a szülőkkel fog élni, vagy rossz körülmények között (kevés tér, alacsony színvonal) lesz kénytelen meghúzni magát, aminek szociális és demográfiai szempontból egyaránt számos negatív következménye lehet” – hívják fel a figyelmet a pénzintézet elemzői.
A törvénytervezetet, ami lehetővé teszi egy magánszemély számára, aki bankhitelt vett fel, és nem tud törleszteni, hogy a bankra írassa a jelzálogot képező ingatlant, november 25-én fogadta el a képviselőház döntéshozó testületként. A jogszabályt keményen bírálták a bankok képviselői.
Klaus Johannis államfő decemberben visszaküldte az úgynevezett hitelcseretörvényt a parlament elé újragondolásra, mint fogalmazott, a jogszabályra szükség van, azonban a döntéshozók által elfogadott verzió ahelyett, hogy segítené a hitellel rendelkezőket, „nehézségeket” okozhat.
A jogszabálytervezetről múlt kedden kellett volna tárgyalnia a szenátus jogi bizottságának, azonban a megbeszélést elhalasztották. Daniel Zamfir liberális párti képviselő, a törvény kezdeményezője azt mondta, hogy a bankok halogatása miatt volt szükség a halasztásra. A banki munkáltatók egyesületének képviselői viszont azt állítják, a pénzintézetek nem kértek halasztást, főként olyan körülmények között, hogy nem is hívták meg őket az egyeztetésekre, és nem is közölték velük a módosító javaslatokat.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 501
szavazógép
2016-02-09: Belföld - :

Magyar tér Kolozsváron

Magyar fiataloknak avattak közösségi teret tegnap Kolozsvár központjában, a római katolikus egyház tulajdonában levő egyik épület alagsorában.
2016-02-09: Belföld - :

Fő, hogy dolgozzanak

Kétmillió eurót költött a Suceava megyei tanfelügyelőség, hogy felépítsék az Oktatók Háza új épületét. A központban pedagógusok továbbképzése folyna, könyvtárral, konferenciateremmel. Csakhogy az épület a megyeközponttal szomszédos Şcheia község mellett, egy dombtetőn árválkodik, ahova nem vezet út, és messze van az áram-, víz-, gáz- és csatornahálózattól is. Időközben megépült Suceava körgyűrűje, ami véglegesen elvágja az épületet a közműhálózattól.