Fiatalokkal a határon túli magyarokért

2016. február 16., kedd, Világfigyelő

Megjelentek a diaszpóra magyarságát segítő Kőrösi Csoma Sándor Program és a Kárpát-medencei szórványmagyarságot felkaroló Petőfi Sándor Program idei pályázati felhívásai – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár tegnap budapesti sajtótájékoztatón. A két programra csaknem másfél milliárd forint áll rendelkezésre.
 

A nemzetpolitikai államtitkár elmondta: a Kőrösi Csoma Sándor Programot negyedik alkalommal hirdetik meg. A 2015-ben 667 millió forintos keretből megvalósuló programban 100 ösztöndíjas járult hozzá a magyar iden­titás erősítéséhez világszerte. 2016-ban szintén 100 ösztöndíjas utazhat a diaszpóra magyarságához. A Kőrösi Csoma Sándor Program célja, hogy fejlesszék a diaszpóra magyarságának magyarnyelv-tu­dását, ösztönözzék a magyar közösségekben kifejtett tevékenységet és a kapcso­lattartást Magyarországgal, azaz megerősítsék a magyar identitást.
Tavaly március 15-én a Kőrösi Csoma Sándor Programmal párhuzamosan a Kár­pát-medence szórványmagyarságát segítő programot is elindított a nemzetpolitikai államtitkárság – jelezte Potápi Árpád János. A program az egykori Monarchia területére terjed ki, érintve Romániát, Ukrajnát, Szerbiát, Horvátországot, Szlovéniát, Ausztriát, Szlovákiát, Csehországot, Bosznia-Hercegovinát, Macedóniát és Dél-Lengyelországot – közölte az államtitkár.
A Petőfi Sándor Program során ötven magyar fiatalt küldtek ki ezen országokba, ahol felvették a kapcsolatot a magyar szervezetekkel, egyházakkal, oktatási intézményekkel, hogy jelöljék meg azokat a területeket, ahol a legnagyobb hasznukra lehetnek az ösztöndíjasok. A program alapvető célja, hogy a szórványterületeken fogyásban lévő magyarság identitását megerősítsék, segítsék a már meglévő kinti közösségeket. Az előző évhez hasonlóan 50 pályázót választanak és küldenek ki idén is a Kárpát-medencébe kilenc hónapra.
A 150 fiatal óriási munkát vállalt és teljesített, és olyan embereket nyertek meg a nemzetpolitikának, akikre később is számítanak, akik sokat adtak az ottani magyar közösségeknek, és akik sokat kaptak tőlük – összegzett Potápi Árpád János.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1806
szavazógép
2016-02-16: Világfigyelő - :

Magyarország megerősíti a határzárat

A kötelező betelepítési kvóta elleni fellépés legyen nemzeti ügy! – szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a parlamentben. A tavaszi ülésszakot megnyitó napirend előtti felszólalásában a kormányfő a magyar emberek biztonságának megőrzését nevezte 2016 legfontosabb feladatának. Közölte: elrendelte a műszaki határzár megerősítését és az újabb határzár építéséhez szükséges kapacitások előállítását.
2016-02-16: Világfigyelő - :

Kell a magyar–magyar összefogás

A magyar–magyar párbeszédnek, a magyar összefogásnak nincs alternatívája a Felvidéken sem – jelentette ki Bárdos Gyula, a legnagyobb szlovákiai magyar társadalmi és köznevelési szervezet elnöke az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának tegnapi ülésén.