Itt mindig fújt a szél

2016. február 22., hétfő, Képzőművészet

„Nehezen létezünk itt, nehezen teremtünk önálló értékekeket, és még nehezebben tudjuk ezt a szellemi frissességet megteremteni ezeken a tájakon. Ezen a furcsa szélvédett területen.

  • Rácstörő
    Rácstörő

Emberek! Én most berúgtam. Én nem tudom, meddig élek. Ezt a szalagot, Szilágyi Réka, nagyon kérlek, őrizd meg.
Másold át, recsegjen, ropogjon.
Ezt, amit itt próbálok én megteremteni, ezen a kurva szélvédett területen... Illyés Gyula mondta, hogy ez egy szélvédett terület. A 30-as években Németh László szélvédett, poros világnak ismerte Szentgyörgyöt. Farkas Árpád szélvédett területen vált azzá a költővé, akivé válhatott... Én tagadom! Itt nem volt szélvédett terület sohasem. Itt nagyon fújtak a szelek. Itt mindig fújt a szél. Itt a Nemere nevű szél fújt, uraim. Ettől menekült mindenki! És aki ittmaradt – és nagyon kevesen maradtak itt –, azok odatették a lábukat, és megtámasztották a recsegő-ropogó ajtókat. Hiába tört az üveg és szakadt a függöny – ezek az emberek itt maradtak.
Székellyé ittam magam. És székellyé innám magam újra. Bár...
Azt a határ menti, határőr koncepciót nem fogadhatom el, mert egy vaslapra egy székely csak két lukat fúrjon, ha két lukat kérek, ne hármat...
Számunkra ez lehetőség. Intézményt kell teremtenünk magunknak, ha nem léteznek intézményeink, akkor kulturális intézményeink helyett önmagunknak kell azzá válnunk, és önmagunknak kell megteremtenünk saját intézményrendszerünk szervezeti szabályzatait, adminisztratív szerkezetét. Mindent, mint egy jezsuita szerzetes...
Végig kell gondolni és megteremteni azokat az értékeket, amik átvészelhetik vagy átvihetik ezt a közösséget egy olyan pusztulásra ítélt perióduson, szakaszon, ahol a kollektív szellem csapong faltól falig, és veri véres agyát önmagához...
Nekünk lényeges, hogy tisztán kikerüljünk ebből a gázkamrából. Egyetlen lehetőségünk: hogy önmagunk intézményei legyünk. Művészetet, irodalmat, színházat kell teremteni új alapokra, új értékekre. Ezt csak úgy lehet, ahogy a csirke nyakát elvágod. Egyetlen lehetőség új premisszákra. Ne hagyományt őrizz! A hagyományőrzés úgyis fut a maga tehetetlenségében tovább. És ez nagyon jó, de nagyon fontos párhuzamosan emellett a kísérlet, az újkeresés, a továbbnézés, a kozmopolitizmus, a pozitív kozmopolitizmus. Mi történik Európában? Ott bedobják a követ – csobban. Itt bedobják – még gyűrűt sem vet. Na, úgy dobd be, olyan pocsolyát áss, hogy gyűrűzzön! Úgy gyűrűzzön, hogy eljusson Európába! És ez már rögeszme: végigfutni a folyosón, visítani – de gyűrűzzön! Mindenfelé!
Na, kapcsold ki!”
 1991. június 12./BAÁSZ IMRE – Hangszalag/

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 522
szavazógép
2016-02-22: Képzőművészet - :

Hetvenöt éve született Baász Imre (Kereplő és Tükörút)

(...) Baász Imre nagy művész volt, emellett pedig – és távolról sem törvényszerű, hogy ez így legyen – nagyformátumú ember, toronymagasan kiemelkedő személyiség. Elmosódott, szürke arcokkal teli világunkban hallatlanul ritkának számít az olyan markáns, az olyan összetéveszthetetlen, az olyan sugárzó megjelenés, fellépés és életstílus, mint amilyen az övé volt. Komplex, nyughatatlan lényéből fakadt, hogy nemcsak művészként élt és alkotott, hanem mint művészetszervező, mint elméleti szerző, mint kovász, közügyek ügynöke, mint démon, nonkonform fenegyerek és katalizátor, egyszóval mint olyan hajtómotor, amilyenből nincs még egy, ahogyan az emberi testnek is két kisujja, két fülkagylója, két tüdőszárnya van, de szíve csak egy, és szárnya egy sem.
.
 
2016-02-22: Sport - Huszár Szilamér:

Sepsiszentgyörgyi szamuráj (Küzdősport)

Az Art of the Samurai harcművészeti sportklubot közel két éve alapította meg a megyeszékhelyen Szőke Attila. A rövid múltú sportklub már országos versenyen is részt vett, tíz versenyzője indult a megmérettetésen, és mind a tíz éremmel tért haza. Idéntől teljesen új kihívás elé néznek, hiszen cukorbetegeknek és az idős korosztálynak tartanak tornagyakorlatokat, valamint alapszintű önvédelmi felkészítőket. Az eddig elért eredményekről és jövőbeli terveikről a klub frontemberével beszélgettünk.