Mi, hol, mikor?

2016. február 26., péntek, Mi, hol, mikor?

Nyílt nap az iskolákban
* A sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Általános Iskolában ma 9–16 óráig várják az előkészítő osztályba készülő gyermekeket és szüleiket, hogy megismerkedjenek az iskola tevékenységével.

* A Székely Mikó Kollégium igazgatósága március 1-jén, kedden 10 órától az iskola konferenciatermében tájékoztatót tart az előkészítő osztályba való beiratkozásról. Ezt követően az érdeklődők találkozhatnak az osztályokat vezető tanítókkal, és megtekinthetik az osztálytermeket. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.
* Március 2-án 17 órától tájékoztatót tartanak a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum dísztermében az ősztől induló előkészítő osztályokról. Az iskola vezetősége és a kezdő osztályok tanítói bemutatják célkitűzéseiket és elképzeléseiket, ezt követően a szülők meglátogathatják az előkészítő osztályok termeit.

Zene
* Az Árkosi Kulturális Központ szervezésében szombaton 17 órától Sepsiszentgyörgyön a Bastion Házban (Olt utca 6. szám) Sînziana Mircea zongoraművész ad koncertet. Műsoron Beethoven: Hold szonáta Quasi una fantasia Op. 27, No. 2, Chopin: Barcarolle Op. 60, Liszt: Spanyol rapszódia, Albéniz: Iberia szvit, I. füzet (Evocacion, El Puerto, Fête-dieu à Seville), Julian Cochran: Román tánc, Albéniz/Godowsky: Tangó, Granados: El Pelele. Belépti díj: 5 lej.
* Szombaton 18 órától a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai református templomban, vasárnap szintén 18 órától a szemerjai református templomban koncertezik Szőcs Botond. A sepsiszentgyörgyi zongoraművész a Plugor Sándor Művészeti Líceumban érettségizett, már diákként számos díjat nyert, országos és nemzetközi versenyeken is felfigyeltek tehetségére. Koncertezett több erdélyi városban, valamint Bukarestben. Jelenleg a brassói Transilvania Egyetem zene szakán tanul. Hétvégi sepsiszentgyörgyi fellépésein Schumann-, Liszt- és Chopin-műveket ad elő.

Színház
M STÚDIÓ. A mozgásszínház Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban vasárnap 19 órától a Személyazonosság című előadását játssza Fehér Ferenc rendezésében. Érvényes az Ábel-bérlet, helyet előjegyeztetni, jegyet vásárolni a kulturális szervezőirodában lehet (telefon: 0267 312 104).
KOPRODUKCIÓ. Az Osonó Színházműhely és az Andrei Mureşanu Színház vasárnap 19 órakor Sepsiszentgyörgyön az Andrei Mureşanu Színház termében (volt Művész mozi) bemutatja Székely Csaba Bányavakság című művét Catinca Drăgănescu rendezésében.
GRUPPEN-HECC. A 25 éves marosvásárhelyi Gruppen-hecc Társulat a Migráncs vagyok, nem piskóta című előadását ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében játssza.

Hitvilág
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomba vasárnap 15 órától nagyböjti családos délutánra hívják az egyházközség családjait. Bátorítanak minden családot, hogy kapcsolódjanak bele a programba. A gyermekeknek a plébánia hittantermében lesz foglalkozás. S Aki a Márton Áron püspök életéről készülő nagyjátékfilmet szeretné anyagilag is támogatni, adományát elhelyezheti a templomban e célra kitett dobozban.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Mihai Vitezul téri Hygea (telefon: 0267 351 057, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), szombaton és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Richter 2. (0267 351 025), Kézdivásárhelyen a hétvégén az Eco Farmacia (0267 364 974), hétfőtől a Salvator (0267 362 961), Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), szombaton 8–16 óráig, vasárnap 10–14 óráig a Farmacom (0267 340 914), Baróton szombaton 9–13 óráig a Hermann (0267 377 366, sürgősség esetén: 0729 831 568) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Tánc
* A Háromszék Táncegyüttes ma 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban, szombaton 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban játssza Erdély-menyegző című előadását. Ren­dező-koreográfus: Mihályi Gábor. Az előadás 16 éven aluliaknak nem ajánlott.
Az előadásokra jegyet vásárolni Kézdivásárhelyen a közönségszolgálati irodában, Sepsiszentgyörgyön a kulturális szervezőirodában lehet.
* Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház előcsarnokában szombaton 21 órától táncház, amely egyórás kalotaszegi néptáncoktatással kezdődik. Házigazda: Melles Endre és Dombi Rózsa, muzsikál a Heveder zenekar és a Folker együttes.

Interaktív foglakozás
A RMDSZ Kézdivásárhelyi Nőszervezete kapcsolaterősítő, közérzetjavító, interaktív foglalkozást tart ma 18 órától Tubák Klára pszichopedagógus vezetésével Élni jó címmel a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban.

Magbörze
A Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért a Hagyományos magok – a biodiverzitás megőrzésének kulcsa projekt keretében két magbörzét szervez: március 1-jén, kedden 16.30 órától Székelykereszt­úron (a Kriza János utca 11. szám alatt, az Erdélyi Ifjúsági Egyesület székhelyén), március 2-án, szerdán 16.30 órától a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban. Az előadással egybekötött eseményeken Cseke-Árkosi Katalin kertészmérnök a vetőmagok tulajdonságairól, mag­előkészítésről és magvetésről ad gyakorlati útmutatót. Pakot Mónika, a projekt menedzsere az Erdélyi Magvetők csoportosulásról tart előadást, és bemutatja azokat a tájfajtákat, amelyeket 2015-ben sikerült felszaporítani két kísérleti kertben továbbadás céljából. A résztvevők a rendezvényen magokat igényelhetnek az alapítványtól, és egymással is cserélhetnek. Kérik, a vitt magok csomagolására írják rá a mag és esetleg a tulajdonos nevét is. Ha nincs kéznél hagyományos mag, érdemes szomszédnál, rokonnál, idősebb családoknál érdeklődni, akik saját használatra termelnek zöldséget.
A projektet az EGT 2009–2014 finanszírozza a Civil Támogatási Alap Romániában programban, a Fenntartható Fejlődés témakörben.
Pakot Mónika

Röviden
FELKÉSZÍTŐ. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata szombaton 16 órától felvételi felkészítőt tart a szeptembertől induló drámaosztályba felvételizni szándékozó VIII. osztályosoknak a líceum drámatermében. A felkészítőn a fiataloknak alkalmuk lesz megismerkedni a drámajátékokkal, és kipróbálhatják a gyakorlati szaktantárgyak egy részét. Érdeklődni a 0740 578 725-ös telefonon vagy a www.osono.ro honlapon lehet.
BÜTYK-KÖR. A kovásznai városi művelődési ház termében szombaton 11–13 óráig tartja soros kézműves-tevékenységét a Kovásznai Kisgyermekes Családok Baráti Köre. A szervezők szeretettel elvárnak minden érdeklődő kicsit és nagyot.
MULATSÁG. A sepsiszentgyörgyi Zathureczky Berta Idősek Otthona ma 10 órától farsangi mulatságot szervez.
KISÁLLAT-KIÁLLÍTÁS. Kézdivásárhelyen a sportcsarnokban ma 10 órakor kisállat-kiállítás nyílik, mely ma 18 óráig, szombaton 9–18, vasárnap pedig 9–15 óráig látogatható.
ÁRAMSZÜNET. Sepsiszentgyörgyön ma 9–14 óráig a Cserey Jánosné utcában és környékén, hétfőn 8–11 óráig a Kossuth Lajos utcai 2-es tömbház D lépcsőházában, Lisznyópatakon ma 8–16, Zágonban március 4-ig naponta 9–16 óráig a 600–700-ig, 700–800-ig, 1000–1100-ig számozott házaknál, Futásfalván és Kézdisárfalván március 15-ig naponta 8–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. tájékoztatja az uzoni fogyasztókat, hogy ma és hétfőn 8–14 óráig a vízhálózat utcai tűzcsapok segítségével való kimosatása miatt nyomásproblémák lesznek, és az ivóvíz zavarossá válhat a község területén. A kellemetlenségek miatt megértésüket és türelmüket kérik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen következményekkel jár a Nyugati Szövetség létrehozása?

eredmények
szavazatok száma 428
szavazógép
2016-02-25: Belföld - :

Több rendőr kell (Röviden)

A két soron kívüli választás hozta feladatok, illetve a menekültek növekvő száma miatt a belügyminisztérium tízezer új alkalmazottal növelné a rendőrségi állományt. A kormány tegnapi ülésén jóváhagytak egy jogszabály-tervezetet, amely módosítaná a rendőrök jogállására vonatkozó törvényt, és lehetővé tenné azt, hogy „kívülről” is alkalmazni lehessen embereket. Az elmúlt években több ezer alkalmazottat veszített a rendőrség, és az akadémia frissen végzettjei nem képesek pótolni a kiesést, ezért a minisztérium a korábban elbocsátott vagy kilépett egyenruhásokat alkalmazná újra.
2016-02-26: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, nagyapa, dédnagyapa, testvér, rokon és barát, a fiátfalvi születésű sepsiszentgyörgyi
FAZAKAS GÁBOR
nyugalmazott agrármérnök
életének 83. évében rövid szenvedés után csendesen elhunyt.
Temetése 2016. február 26-án, pénteken 14 órától lesz a vártemplomi ravatalozóháztól unitárius szertartás szerint.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4290338