A Babeş—Bolyai ügye az Európa Tanács előtt

2007. június 28., csütörtök, Világfigyelő
Az emberi jogok tiszteletben tartásával, a demokratikus intézményrendszer működésével foglalkozó nemzetközi szervezet, az Európa Tanács (ET) várhatóan foglalkozik majd az európai kisebbségvédelem kérdéskörével s ezen belül a kolozsvári Babeş―Bolyai Tudományegyetem kérdésével ― erről beszélt tegnap Strasbourgban az MTI-nek Almássy Kornél MDF-es és Kozma József MSZP-s képviselő.

Almássy arról számolt be, hogy az ET parlamenti közgyűlésének oktatási és kulturális bizottsága tegnapi ülésén támogatta azt a beadványt, miszerint készüljön jelentés az európai kisebbségvédelem kérdésköréről, a legjobb példákról és a hiányosságokról. Márpedig az erre vonatkozó indítványban ― amelyet még áprilisban nyújtott be húsznál is több képviselő, közöttük több magyar ― szerepel a Babeş―Bolyai Tudományegyetemen a magyar nyelvű oktatás kapcsán kialakult feszültség.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2007-06-28: Belföld - x:

Hírsaláta

FRATTINIHEZ FORDULT HANTZ PÉTER. A BBTE-ről eltávolított fizikus — miután röviden ismerteti a romániai magyar felsőfokú oktatás helyzetét — nyílt levelében azt kéri az Európai Bizottság alelnökétől hogy ,,vesse latba befolyását a romániai magyarságtól elvett Bolyai Egyetem újraindítása érdekében". Hantz úgy érvel Franco Frattini bel- és igazságügyi biztosnak, hogy ,,a romániai hivatalos szervek számára az európai fórumok, főleg az EB javaslatai követendő irányvonalat jelenthetnek.
2007-06-28: Világfigyelő - x:

Brown váltja Blairt

Gordon Brown eddigi pénzügyminiszter Nagy-Britannia új miniszterelnöke. Brown első hivatalos nyilatkozatában ,,új kormányt és új prioritásokat" ígért.