A település, ahol jól érzem magamA közösség mindennapjaiba hoztak változást

2016. április 2., szombat, Közélet

Lezárult a Kovászna Megyei Vöröskereszt a Pro Nobis Egyesülettel és a bölöni önkormányzattal közösen indított, A település, ahol jól érzem magam programja, és az érintettek közölték, minden bizonnyal lesz folytatása. Az elmúlt hónapok munkáját értékelők úgy vélekedtek, nemcsak sorsokat befolyásoltak jótékonyan, de néhány életet meg is változtattak – hangzott el a Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatón.
 

 

Kernászt Huba projektmenedzser az elért eredményekről számolt be. Mint mondotta, a rendelkezésükre álló 83 668 euróból – ebből 74 450-et a Norvég Alap támogatása biztosított –, széles körű konzultációt követően elkészítették azt a közösségi fejlesztési tervet, amely az elkövetkezendőkben további pályázatok alapja lehet. Ezernél több fiatalnak és felnőttnek viselkedési-magatartásbeli, életviteli tanácsadást tartottak, hátrányos helyzetű családok otthonát tették lakhatóvá, segédkeztek a bölönpataki romák jogait védő egyesület bejegyzésénél, több tucat idős számára biztosítottak meleg ételt, utolsó pillanatban pedig a pályázat kiegészítésével hordozható, az adatokat okostelefonon egy bukaresti kórházba irányító EKG-t is beszereztek.
A Vöröskereszt megyei igazgatója, Pap Adolf a program sikerét abban látta, hogy minden résztvevője elhitte, képes életén változtatni, majd a bölöni önkormányzat nyitottságát méltatta, mondván: nem mentek el a gondok mellett, hanem megoldást próbáltak azokra találni.
Sikó Imre, Bölön polgármestere, Alexe Dregan községi tanácstag, Maria Dregan egészségügyi tanácsadó a helyiek köszönetét tolmácsolta. A községvezető úgy fogalmazott: az elmúlt években infrastruktúra-javításra és egyéb fejlesztésre is jutott pénz, ám a Vöröskereszt és a Pro Nobis programja különleges, hiszen a település mindennapjaiba hozott változást. „Foglalkozni kell a bölönpataki roma közösséggel, s akkor a magyaroknak is könnyebb lesz a velük való együttélés” – mondotta Sikó. Alexe Dregan kiemelte, mennyire fontos volt, hogy közösségük legszerencsétlenebb tagjainak házai megújultak, illetve hogy a nincstelenek számára meleg ételt biztosítottak. Úgy vélte, talán még nem érzik annyira, de meggyőződése, a programnak hosszabb távon része lesz a fiatalok mentalitásváltásában is, majd arra kérte a sepsiszentgyörgyieket, ne feledjék el a bölönpatakiakat. Maria Dregan a helyiek és a megyeközpontból érkezők együttműködéséből származó hatékonyságot emelte ki: továbbra is nyitottak, szívesen dolgoznának velük.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 669
szavazógép
2016-04-02: Közélet - Iochom István:

Csemeteültetési rekordkísérlet

A brassói Romániai Erdőbarátok Egyesülete kezdeményezésére tegnap megyénkbeli magánerdészetek, illetve más jogi személyek társulásával zajlott az Ültess Romániáért! nevű csemeteültetési akció. Ma Illyefalva, Kovászna, Kőröspatak és Zágon külterületein húszezer csemetét ültetnek el – közölték a Fejlesszük Együtt Romániát civil szervezet illetékesei.
2016-04-02: Közélet - :

Fogdában maradnak

Több nappal a tárgyalás után tegnap végre felkerült a Legfelsőbb Ítélő- és Semmitőszék honlapjára a terrorizmussal vádolt Beke István Attila és Szőcs Zoltán mindhárom fellebbezésének összevont, végleges ítélete.