Szóvá tesszükMegcsonkított Saul fia

2016. április 6., szerda, Közélet

A Transilvania filmforgalmazó jó üzleti fogással kihasználta azt, hogy Erdélyben nagyon sokan kíváncsiak az Oscar-díjas Saul fia című magyar filmre, de a legtöbb településen nincsen mozi, ahogy Sepsiszentgyörgyön sincs, így az 50-es évek mozikaravánjaira emlékeztetve elindított Székelyföldre (és nem csak) két technikust egy minden igényt kielégítő modern vetítőgéppel és Dolby Surround hangrendszerrel.

 

Annak ellenére, hogy a filmet már bemutatása után egy héttel láttam Budapesten, és a múlt év legjobb filmjének tartottam, gondoltam, Sepsiszentgyörgyön is megnézem. Nyilván nagy elvárásaim voltak a hang minőségével kapcsolatban, mivel a film rendezője, Nemes Jeles László is több interjúban foglalkozott fontosságával. „Esztétikai közhely, hogy a holo­kauszt ábrázolhatatlan, ehhez pedig a Saul fia is tartja magát, hiszen a haláltáborok borzalmait többnyire a képen kívülre utalja. Hanggal viszont annál több mindent megmutat, még azt is, mi történt a gázkamrákban, úgyhogy inkább felvillantani próbáltuk a különböző irányból érkező hanghatásokat, amelyek mellett a főszereplő elsuhan. Amikor a forgatókönyvvel elmentem Zányi Tamás hangmérnökhöz, mondtam, hogy ennek a filmnek 50 százalékát a hang fogja adni. Akkor nevetett. Öt hónapi munka után viszont már nem nevetett” – emlékezett vissza Nemes Jeles.
Nos, vissza a sepsiszentgyörgyi vetítéshez. A déli egy órára bejelentkezett, de a kezdés előtt csak másfél órával érkező technikusok feleslegesnek tartották a rendszert felszerelni, lent hagyták a kocsiban, és a hangot lezserül a színház két hangfalába kötötték, a szükséges többi kilenc hangszórót elhanyagolva. Így a hanghatásokra épülő filmet megcsonkítva láttuk.
Csalódottan távoztam a vetítésről, meglopva éreztem magam és nézőtársaimat. Sajnos, ők nem is tudták, hogy mitől fosztották meg…

Dancs Árpád

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 120
szavazógép
2016-04-06: Közélet - Hecser László:

Mit hozhat a román összefogás? (Erdővidék)

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma arra buzdította a román pártokat, hogy a döntően magyarok lakta településeken indítsanak közös jelölteket a helyhatósági választásokon. A kezdeményezők szerint így növelhetnék annak esélyét, hogy képviselethez jussanak. Erdővidéken Baróton, Bölönben és Nagyajtán szándékoznak összefogni.
 
2016-04-06: Közélet - Fekete Réka:

Egyik iskolában túljelentkezés, másikban gyermekhiány (Beiratkozás előkészítő osztályba)

A beiratkozás első szakaszában a meghirdetett helyek 85 százaléka betelt, néhány iskolában maradtak üres helyek, de az is előfordult, hogy pluszosztályt kellett jóváhagyni. Aki kimaradt, péntekig még iratkozhat, de legkésőbb szeptemberben minden iskolaköteles gyermeket felvesznek előkészítő osztályba.