Beiratkozás előkészítő osztálybaEgyik iskolában túljelentkezés, másikban gyermekhiány

2016. április 6., szerda, Közélet

A beiratkozás első szakaszában a meghirdetett helyek 85 százaléka betelt, néhány iskolában maradtak üres helyek, de az is előfordult, hogy pluszosztályt kellett jóváhagyni. Aki kimaradt, péntekig még iratkozhat, de legkésőbb szeptemberben minden iskolaköteles gyermeket felvesznek előkészítő osztályba.

  • Veszélyben az Ady Endre-iskola, egyre kevesebb gyereket íratnak ide. Albert Levente felvétele
    Veszélyben az Ady Endre-iskola, egyre kevesebb gyereket íratnak ide. Albert Levente felvétele

 

Kiss Imre megyei főtanfelügyelő szerint az iskolakörzetek felállítása nem hozta meg a hozzá fűzött reményeket, aminek elsősorban az az oka, hogy a törvény értelmében az ideiglenes lakhelyigazolás egyenértékű az állandó lakhelyt dokumentáló okirattal, így, aki adott iskolába szeretné íratni gyermekét, beszerzi a kiválasztott iskola körzetébe szóló igazolást, ezáltal éppen annyira jogosult oda járatni gyermekét, mint aki állandó lakos abban a körzetben. Háromszéken százhatvanöt ilyen esetet jegyeztek az előkészítő osztályba jelentkezés első szakaszában, Sepsiszentgyörgyön harmincheten szereztek ez okból jogosultságot az öt osztályt (háromszéki viszonylatban a legtöbbet) indító Váradi József Általános Iskolára, harmincöten a Székely Mikó Kollégiumra, huszonhárman a Mihai Viteazul Főgimnáziumra, kilencen a Mikes Kelemen Elméleti Líceumra, egy diák a Plugor Sándor Művészeti Líceumra. Kézdivásárhelyen is működött a lakhely-átigazolás, huszonnyolcan jelentkeztek ideiglenes dokumentummal a Molnár Józsiás Általános Iskolába, tizenheten a Petőfi Sándor Általános Iskolába és tízen a Nagy Mózes Elméleti Líceumba. Egy-két hasonló eset még öt háromszéki településen fordult elő, habár iskolakörzetek csak a megyeközpontban és a céhes városban vannak. Említett okból a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban akkora volt a jogosult túljelentkezők száma, hogy a tervezett három osztály helyett ősszel négyet indítanak, az Állomás negyedi Ady Endre Általános Iskolában ellenben csak tizenegyen jelentkeztek a magyar tannyelvű osztályba, hatan a román tagozatra, így egyikben sincs meg a törvényes létszám. Ezek sorsáról még nem döntöttek, de az már majdnem biztos, hogy az Ady-iskolával együtt a Colan és a Gödri Ferenc Általános Iskola helyzete sem stabil, az évek óta húzódó átszervezés minden bizonnyal elkerülhetetlen, erről azonban a helyi közösségeknek és az önkormányzatnak kell döntenie – közölte tegnapi tájékoztatóján a főtanfelügyelő.
Fura a helyzet a baróti Gaál Mózes Általános Iskola román tagozatán is, ahová egyetlen előkészítős sem jelentkezett, az összevont elemiben jövőre ketten maradnak, kérdés, ilyen körülmények között működ­het-e a csoportnak sem nevezhető kétfőnyi alakulat.
Az első szakaszban 1806 olyan gyermeket írattak be előkészítőbe, akik szeptemberig betöltik a hatodik életévet, kétszázharmincan az esztendő végéig érik el ezt a korhatárt, és szülői kérésre megkezdik a tanévet, hatan hétévesen iratkoztak elsőbe, anélkül, hogy kijárták volna az előkészítőt. Erre jövőtől nincs lehetőség.
Kiss Imre leszögezte, a péntekig tartó második iratkozás nem az utolsó lehetőség, aki kimarad, szeptemberben is jelentkezhet az üresen maradt helyekre, számítanak is jelentkezőkre, mert sok szülő külföldön dolgozik, és csak tanévkezdéskor tér haza.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2016-04-06: Közélet - :

Megcsonkított Saul fia (Szóvá tesszük)

A Transilvania filmforgalmazó jó üzleti fogással kihasználta azt, hogy Erdélyben nagyon sokan kíváncsiak az Oscar-díjas Saul fia című magyar filmre, de a legtöbb településen nincsen mozi, ahogy Sepsiszentgyörgyön sincs, így az 50-es évek mozikaravánjaira emlékeztetve elindított Székelyföldre (és nem csak) két technikust egy minden igényt kielégítő modern vetítőgéppel és Dolby Surround hangrendszerrel.
2016-04-06: Közélet - Iochom István:

Tájékoztatni a vendégeket (Kézdivásárhely)

Kézdivásárhely önkormányzata a múlt év márciusában írta alá a támogatási szerződést egy vendégforgalmi információs iroda létrehozására. A megvalósítással többszörösen nyert a  céhes város: egyrészt az iroda létrehozása hiányt pótol, másrészt a Gábor Áron tér egy újabb patinás, régi épületét sikerült ezáltal kívül-belül teljesen felújítani.