Elismerés az Osonónak

2016. április 9., szombat, Magazin

Ifjúsági szervezetként különleges elismerésben részesült az Osonó Színházműhely: az Európai Parlament és az aacheni Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány a társulatot nyilvánította az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj romániai győztesének.

  • Az Osonó vezetői bejelentik a jó hírt
    Az Osonó vezetői bejelentik a jó hírt

 

A pályázati úton elnyerhető díjat azok a szervezetek kaphatják meg, amelyek az unióban a legaktívabb módon segítik a különböző kultúrájú és etnikumú fiatalok párbeszédét, egymáshoz való közeledését. Az Osonó tavalyi tevékenységével pályázott: 2015-ben az unió országaiban több olyan előadást hoztak létre és játszottak, amelyek a fiatalok életét dolgozzák fel saját, személyes történeteik alapján, az így létrejött dokumentarista és fórumszínházi előadások által mutatták be a fiatalokat érintő-érdeklő kérdéseket. A színház mellett a társulat az oktatásra és szociális projektekre is hangsúlyt fektet, számos ifjúsági programot, színházpedagógiai foglalkozást, osztálytermi előadást, képzést és tábort szervezett a tavalyi év során két kontinens 15 országában – mind­ezek alapján a díjra pályázó 330 jelentkező közül az Osonó Színházműhelyt választották Románia nemzeti győztesévé, így az országot a társulat képviselheti a többi huszonhét uniós tagállamból kiválasztott szervezettel közösen a májusban sorra kerülő Győztesek hetén, ahol majd az első három szervezetet külön díjazzák.
A díjat az Osonó történetének legjelentősebb elismeréseként értékelte Fazakas Misi. A társulat vezetője szerint ez fontos visszaigazolása nemcsak tevékenységüknek, hanem annak is, hogy európai szintű és színvonalú projektként működik az Osonó. Keserűséggel jegyezte meg, hogy bár munkájukat európai szinten nagyra értékelik, itthon még saját székházuk vagy bár raktárhelyiségük sincs, a többnyire önkéntes munkával és önerőből fenntartott társulatot Sepsiszentgyörgy önkormányzata csak nagyon kis mértékben támogatja, tavalyi összköltségvetésüknek például csupán három százaléka származik attól a várostól, melynek hírnevét öregbítik. Külföldi pályázatokból, egyetlen állandó támogató, a magyarországi Tiszta Formák Alapítvány segítségével valósították meg eddigi tevékenységeiket, és idéntől már nem is pályáznak a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnál – mondta el Fazakas Misi.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2332
szavazógép
2016-04-09: Életutak - Dr. Nagy Lajos:

Dr. Kocsis Lajos, 1924–2006 (Orvosaink emlékezünk)

Annyi személyes emlék fűz hozzá, hogy amikor életpályájának felvázolásához kezdek, a bőség zavarával küzdök, melyikkel kezdjem. Hiszen már hatodéves koromban megismertem, miután Rétyen letöltötte a kötelező kétéves körorvosi időszakot, s más kitérőket bejárva, visszatért Marosvásárhelyre  fogászatot tanulni, ahol  szomszédok lettünk a bentlakásban.
2016-04-09: Magazin - :

Huszka József

Legutóbb Málik Józsefről, a Mikes Kelemen Főgimnázium első igazgatójáról emlékeztem meg. Málik igazgatósága alatt számos jól képzett pedagógus állt a háromszéki nőnevelés (de nem csak) szolgálatában. Közülük emlékeztetőül a feledésbe merült Huszka Józsefet (1854–1934) emelném ki,  a neves rajztanárt, néprajzost és művészettörténészt.