Elismerés az Osonónak

2016. április 9., szombat, Magazin

Ifjúsági szervezetként különleges elismerésben részesült az Osonó Színházműhely: az Európai Parlament és az aacheni Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány a társulatot nyilvánította az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj romániai győztesének.

 

A pályázati úton elnyerhető díjat azok a szervezetek kaphatják meg, amelyek az unióban a legaktívabb módon segítik a különböző kultúrájú és etnikumú fiatalok párbeszédét, egymáshoz való közeledését. Az Osonó tavalyi tevékenységével pályázott: 2015-ben az unió országaiban több olyan előadást hoztak létre és játszottak, amelyek a fiatalok életét dolgozzák fel saját, személyes történeteik alapján, az így létrejött dokumentarista és fórumszínházi előadások által mutatták be a fiatalokat érintő-érdeklő kérdéseket. A színház mellett a társulat az oktatásra és szociális projektekre is hangsúlyt fektet, számos ifjúsági programot, színházpedagógiai foglalkozást, osztálytermi előadást, képzést és tábort szervezett a tavalyi év során két kontinens 15 országában – mind­ezek alapján a díjra pályázó 330 jelentkező közül az Osonó Színházműhelyt választották Románia nemzeti győztesévé, így az országot a társulat képviselheti a többi huszonhét uniós tagállamból kiválasztott szervezettel közösen a májusban sorra kerülő Győztesek hetén, ahol majd az első három szervezetet külön díjazzák.
A díjat az Osonó történetének legjelentősebb elismeréseként értékelte Fazakas Misi. A társulat vezetője szerint ez fontos visszaigazolása nemcsak tevékenységüknek, hanem annak is, hogy európai szintű és színvonalú projektként működik az Osonó. Keserűséggel jegyezte meg, hogy bár munkájukat európai szinten nagyra értékelik, itthon még saját székházuk vagy bár raktárhelyiségük sincs, a többnyire önkéntes munkával és önerőből fenntartott társulatot Sepsiszentgyörgy önkormányzata csak nagyon kis mértékben támogatja, tavalyi összköltségvetésüknek például csupán három százaléka származik attól a várostól, melynek hírnevét öregbítik. Külföldi pályázatokból, egyetlen állandó támogató, a magyarországi Tiszta Formák Alapítvány segítségével valósították meg eddigi tevékenységeiket, és idéntől már nem is pályáznak a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnál – mondta el Fazakas Misi.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2016-04-09: Életutak - Dr. Nagy Lajos:

Dr. Kocsis Lajos, 1924–2006 (Orvosaink emlékezünk)

Annyi személyes emlék fűz hozzá, hogy amikor életpályájának felvázolásához kezdek, a bőség zavarával küzdök, melyikkel kezdjem. Hiszen már hatodéves koromban megismertem, miután Rétyen letöltötte a kötelező kétéves körorvosi időszakot, s más kitérőket bejárva, visszatért Marosvásárhelyre  fogászatot tanulni, ahol  szomszédok lettünk a bentlakásban.
2016-04-09: Magazin - :

Huszka József

Legutóbb Málik Józsefről, a Mikes Kelemen Főgimnázium első igazgatójáról emlékeztem meg. Málik igazgatósága alatt számos jól képzett pedagógus állt a háromszéki nőnevelés (de nem csak) szolgálatában. Közülük emlékeztetőül a feledésbe merült Huszka Józsefet (1854–1934) emelném ki,  a neves rajztanárt, néprajzost és művészettörténészt.