Módosítják a nemzetbiztonsági törvényt

2016. április 14., csütörtök, Belföld
Módosítják az elavult nemzetbiztonsági törvényeket, és felszámolják a titkosszolgálatok és fegyveres erők munkáját hátráltató joghézagokat – jelentette be Klaus Iohannis államfő tegnap a kormánnyal és parlamenti pártokkal folytatott konzultációsorozat végén.
 
 
Első ütemben a kormány május végéig a parlament elé terjeszti a terrorelhárítási törvény tervezetét, valamint a kártyás telefonok névtelenségét eltörlő, illetve az információbiztonsági törvény új változatát. Az utóbbi két jogszabály 2014-ben kidolgozott első változata alkotmánysértőnek bizonyult.
A témáról azt követően kezdődött közvita, hogy Dacian Cioloş kormányfő a brüsszeli merényletek után – konkrétumok közlése nélkül – jelezte: volt eset, amikor romániai feltöltőkártyákat használtak a terroristák az Európai Unió­ban elkövetett merényletek előkészítése során.
Romániában nem kell megadnia személyi adatait annak, aki feltöltőkártyát vásárol a mobilszolgáltatóktól. Ezt a joghézagot akarják még a tavaszi parlamenti ülésszak vége előtt felszámolni oly módon, hogy ne sérüljenek a kártyás díjcsomagokat vásárló felhasználók emberi jogai – magyarázta az államfő, és az Európát fenyegető terrorveszélyre utalva kijelentette: „biztonságot akarunk, elsősorban a polgárok számára, hiszen nem az állam biztonságát veszélyeztetik”.
A második ütemben – várhatóan az őszi ülésszakon – sokkal átfogóbb változás előkészítésére vállalkozik egy e célból létrehozandó parlamenti kü­lönbizottság, amelynek az államfő szerint a meglehetősen bonyolult nemzetbiztonsági jogszabályi keret egészét korszerűsítenie kell. Iohannis hangsúlyozta: egyúttal a titkosszolgálatok és más parlamenti alárendeltségben működő szervezetek felügyeletét is erősíteni akarják. Az új nemzetbiztonsági törvényeket várhatóan 2017-től kezdődően az idei év végén megválasztandó új parlament fogadja majd el.
Cikk megjelenési időpontja: 2016-04-14 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 83
szavazógép
2016-04-14: Faluvilág - Iochom István:

Újjávarázsolják a Szent Mihály-hegyi templomot

Felső-Háromszék egyik legértékesebb barokk műemlék épülete a Szent Mihály-hegyi 606 éves római katolikus templom. A várfalakkal körbevett templom külső-belső restaurálására a rendszerváltás után 2011-ben nyílt először lehetőség, amikor a művelődési és örökségvédelmi tárcát vezető Kelemen Hunor közel 200 ezer lejt hagyott jóvá a lemhényi római katolikus egyházköz­ségnek a tervek elkészítésére. Ezek 2012-ben meg is voltak, a lemhényi polgármesteri hivatal kiállította az építkezési engedélyt. Megtörténtek a szükséges régészeti feltárások is.
 
2016-04-14: Belföld - :

Visszavonták a bértáblatervezetet

Visszavonta a kormány a közalkalmazottak egységes bérezéséről szóló sürgősségi határozattervezetet – jelentette be szerdán Dan Suciu, a kabinet szóvivője, megjegyezve: a kor­mány célja, hogy a társadalmi partnerek által elfogadott tervezettel rukkoljon elő, a 2016–2017-es költségvetés adta keretek között.