Szent György NapokBábszínházak kincsestára

2016. április 21., csütörtök, Közélet

Minden egyes gyermekeknek szánt előadást telt ház előtt játszottak a héten, pedig volt elég, és milyen sokfélék: finoman nosztalgikus múltidézés, mai és maira hangolt vígeposz, örök klasszikus és népies produkció – ami közös bennük, az a minőség. Nemhogy a környékbeli falvakból, még Brassóból és Csíkszeredából is jött közönség a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház által szervezett bábos sorozatra, a fesztiváli rangot is megérdemlő napi öt-hat előadáson összesen mintegy 1800 gyermek és felnőtt szurkolt és tapsolt a szereplőknek.

  • A békéscsabai Napsugár Bábszínház előadása. Tompa Réka felvétele
    A békéscsabai Napsugár Bábszínház előadása. Tompa Réka felvétele

Pedig a tegnapi szakadó esőben nem is volt egyszerű egy-egy óvodás csoporttal végigcaplatni a lezárt központban, de elégedetlen arcot nem lehetett látni, megérte minden lépés. Lássuk csak: volt egy Benedek Elek-mese az Udvarhelyi Néptáncműhely előadásában, fellépett a disznófősajti karrierjét elpuskázó Rongy Elek, a példakép a békéscsabai Napsugár Bábszínház produkciójában, elandalodhattak a nézők a debreceni Vojtina Bábszínház Boldog képek címmel bemutatott, egyszervolt szép világán, nevethettek a nagyváradi Szigligeti Színház Liliput Társulatának friss Petőfi-feldolgozásán – merész választás volt A helység kalapácsa, amely eredetiben csak megszállottak olvasmánya, de a kisdiákok élénk figyelme igazolja a rendezést –, és a sort a házigazda Cimborák kamaszoknak szóló játéka, a Cyber Cyrano zárja. Itthon már megszoktuk a színvonalat, természetes, hogy jó a saját bábszínházunk, de ezúttal nem csupán játékuk miatt érdemlik meg az elismerést, hanem ezért a bábos seregszemléért is, ami az épp zajló színpadi történeten túlmutatva főként arról szólt, hogy kimeríthetetlen szellemi kin­csestárral rendelkezünk, mérhetetlenül gazdagok vagyunk. Ezt a gyermekek még egész jól értik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1029
szavazógép
2016-04-21: Közélet - :

Újabb bírságok (Röviden)

A marosvásárhelyi csendőrség a helybeli, székelyudvarhelyi és kézdivásárhelyi vármegyéseken kívül csendháborítás ürügyén egy-egy 200 lejes pénzbírsággal sújtott négy polgárt is, akik március 10-én ott sem voltak Marosvásárhelyen. A kézdivásárhelyi Fábián József (Virág) a székely szabadság napja után harminchét nappal kapta meg a 200 lejes büntetésről a jegyzőkönyvet. Sepsiszentgyörgyön Bedő Zoltán közíró kapott a napokban szintén 200 lejes bírságot. Az SZNT kéri a megbírságoltakat, hogy büntetőjegyzőkönyvüket elektronikus formában küldjék el a szekelyszabadsagnapja@gmail.com címre, mert csak így tudják biztosítani jogi képviseletüket. (iochom)
2016-04-21: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Mesetáncok borúra, derűre (Szent György Napok)

Manapság interaktív műsornak hívják, habár régóta jó szórakozás, ha az előadó a közönséget is megmozgatja. Az idén 25 éves, a játékos hagyományőrzésre szakosodott magyarországi Kolompos együttes ismert és kevésbé ismert népi gyermekdalokat hozott a 25. Szent György Napokra, a rendezvény házigazdája pedig a szintén 25 éves Szent György cserkészcsapat volt.