Fogyatékkal élők hétvégéje

2016. május 3., kedd, Közélet

Zenekarok, táncsoportok, pantomimesek, egyéni előadók, jelölő kórus, először fellépők és visszatérők vettek részt szombaton a sepsiszentgyörgyi Írisz Ház által fogyatékkal élők számára szervezett ötödik Outsider Music Fest rendezvényen, vasárnap pedig rendhagyó istentiszteleten imádkoztak együtt a sérültek a belvárosi református templom gyülekezetével.

  • Zene, tánc és jókedv töltötte be az Írisz Ház udvarát
    Zene, tánc és jókedv töltötte be az Írisz Ház udvarát

A Korábbi évekhez hasonlóan a speciális zenei eseményt a tordasi  Értelmi Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek Otthona Szivárvány együttese nyitotta meg és zárta, majd őket követte a martonvásári Szent Ágoston Speciális Iskola Színvarázs csoportja, a kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája jelölő kórusa, a marosvécsi Neuropszichiátriai Rehabilitációs Központ pantomimesei, a sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Általános Iskola Dislex-zenekara, az Írisz Ház tánccsoportja együtt a Tanulók Háza tanítványaival, az Írisz Band, a marosvásárhelyi Alpha Transilvania Happy Feet együttes és Ana Popov kisinyovi énekes.
A belvárosi református gyülekezet azok felé nyitotta meg a szívét, akikhez nem nyit a  társadalom, akiknek életében még az is nehéz vagy lehetetlen, hogy eljussanak a templomba – indította a vasárnapi rendhagyó istentiszteletet Makkai Péter árkosi református lelkész, az Írisz Ház vezetője. A speciális liturgia alatt a kántorizálást a tordasi zenekar végezte, az igét Farkas Éva fogyatékkal élő olvasta, majd  azért imádkozott, hogy a társaival együtt tudja elfogadni saját fogyatékosságát, és őket is fogadják el az emberek. Prédikációjában Makkai tiszteletes Jézus mennybemeneteléről beszélt, ami nem az örök időre tartó távozását jelentette, éppen ellenkezőleg, akkor került igazán közel mindenkihez, hiszen az emberek szívébe költözött. Farkas Enikő mozgássérült arról vallott: hitt abban, hogy egyszer dolgozni fog, és lám, jelenleg ő az Írisz bolt egyik eladója, pénztárosa, majd fellépett a kisinyovi Ana Popov énekes, zárásként a gyülekezet együtt énekelt és imádkozott.
Pap Attila lelkipásztor szép szavakkal és képeslapokkal, Táncos András gyülekezeti tag verssel köszöntötte az édesanyákat, a perselypénzt pedig felajánlották a Diakónia Keresztyén Alapítvány fogyatékosgondozó tevékenysége javára.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 844
szavazógép
2016-05-03: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Félrecsúszhat a gazdaságélénkítés

E hónaptól újabb 19 százalékkal emelkedett a minimálbér Romániában, és itt egyelőre megáll, mert a kormány látni akarja a hatást. Előtanulmány ugyanis nem készült, de egyes számítások szerint – amelyeket Vasile Dâncu kormányfő-helyettes is figyelemre méltónak tart – az intézkedés nemcsak a fogyasztás várható növekedését hozhatja, hanem akár százezer munkahely megszűnését is, mert a magánszektor jelentős része nem fogja bírni a súlyosbodó terheket.
2016-05-03: Közélet - Kuti János:

Ne emelj kezet! (A múlt hét)

Egy okos beosztott rég megtanulhatta volna az örök érvényű mondást: ne emelj kezet a főnököd ellen, mert kiesik a kenyér a hónod alól! Így járt most a képviselőház elnöke, Valeriu Zgonea, aki csak alfőnök a szociáldemokratáknál, mégis fel merte emelni szavát a nagy pártvezér, Liviu Dragnea ellen. Ezért kirúgták a pártból, és valószínűleg kirúgják alóla képviselőház elnöki székecskéjét is.