Szentkereszty Stefánia-emléknap

2016. május 27., péntek, Közélet

A kézdivásárhelyi közösségi szolgáltatási központ udvarán, a báró Szentkereszty Stefánia által építtetett kápolnában Vargha Béla kézdi-orbaiszéki római katolikus főesperes, a kantai Szentháromság-templom plébánosa megemlékező szentmisét celebrált tegnap délelőtt, báró Szentkereszty Stefánia halálának 110. évfordulóján. 

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

 

A szentmisét követően Bálint Olga intézményvezető, a Szentkereszty Ste­phanie Egyesület elnöke szólt az egybegyűltekhez, köszönetet mondva a fenntartó intézménynek, a megyei önkormányzatnak a támogatásért. Tamás Sándor, a megyei tanács vezetője Székelyföld és Erdély nagyasszonyának, a céhes város díszpolgárának és jótevőjének életét és munkásságát méltatva összefogásra buzdította a jelenlevőket, követendő példaként említve azt az asszonyt, aki egész életét és vagyonát az árvák gyámolítására, a szegények, elhagyottak és idősek felpártolására fordította. Szentkereszty bárónőt méltán választották báró Wesselényi Miklós után és Kossuth Lajos előtt a város díszpolgárává – hangsúlyozta Tamás Sándor, aki azt is elmondta, hogy az általa vezetett intézmény na­ponta 1350 árváról gondoskodik, és támogatási rendszert működtet azon civil szervezetek részére, akik felvállalták az árva gyermekek nevelését, az otthoni beteggondozást Háromszéken. Báró Szentkereszty Stefánia gondolatait Tókos Mária, Gábor Erik és Gábor Kristóf, a Szentkereszty Stephanie Lakásotthon gyermekei tolmácsolták.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1620
szavazógép
2016-05-27: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Repülőtér-támogatás feltételekkel

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és Kovászna Megyei Tanácsa is hajlandó anyagiakkal támogatni a vidombáki repülőtér megépítését – az erre vonatkozó szándéknyilatkozatot tegnap mindkét testület megszavazta – , de csak azzal a feltétellel, ha így három év alatt befejezik a már sok éve húzódó beruházást, és beindul a légiforgalom – jelentette be tegnap Antal Árpád. A háromszéki elöljárók másik feltétele, hogy a román, német, angol mellett magyar feliratok is legyenek a rég várt repülőtéren.
 
2016-05-27: Közélet - Szekeres Attila:

Elosztották a pályázati támogatást

Utolsó soros ülését tartotta jelenlegi összetételében Kovászna Megye Tanácsa tegnap. Valószínűleg, rendkívüli ülésre még sor kerül ebben a mandátumban, jelezte Tamás Sándor tanácselnök, aki köszönetet mondott a tanácstagoknak az eredményes együttműködésért, a megyeháza alkalmazottjainak, akik – mint mondta – kevés fizetésért, ám egyre nagyobb felelősséget vállalva dolgoznak.