Bukaresti országos színházi fesztiválVersenyben magyar vonatkozású előadások is

2016. július 6., szerda, Magazin
Marina Constantinescu színikritikus, művészeti igazgató hétfőn jelentette be, mely színházi előadások szerepelhetnek a hazai legrangosabb színházi seregszemlén, az október 21–30. között Bukarestben megrendezett Országos Színházi Fesztiválon.

A negyven beválogatott előadás között szerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Samuel Beckett: A játszma vége (rendező: Tompa Gábor) című produkciója, a Bukaresti ACT Színház és a Scena9 Székely Csaba: Bányavíz című, valamint a Kolozsvári Román Nemzeti Színház Tadeusz Słobodzianek: A mi osztályunk című előadása (rendező: Bocsárdi László).
A Kolozsvári Állami Magyar Színház három előadással is részt vesz a seregszemlén: William Shakespeare: Julius Caesar (rendező: Silviu Purcărete); August Strindberg: A pelikán (rendező: Felix Alexa); Pour toujours (rendező: Dominique Serrand).
Beválogatták az ARCUB – Bukaresti Kulturális Központ produkcióját (Thuróczy Katalin: Pandora szelencéje, rendező: Felix Alexa), valamint a Temesvári Mihai Eminescu Nemzeti Színházban Frenák Pál rendezésében színre vitt Prin vis című előadást (szöveg: Varga Mátyás).
A 26. Országos Színházi Fesztivál Klaus Iohannis államelnök védnöksége alatt zajlik. (Transindex)
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2016-07-06: Magazin - :

Leánykérés a torockói fesztiválon

Várakozáson felül népszerű volt az első torockói Double Rise – magyarul: kettős napfelkelte – zenei és  összművészeti fesztivál a fiatalok (és nem csak) körében, Torockón a négy nap alatt megfordulók száma elérte a 22 500-at. A legnépszerűbb program a Wellhello, illetve a Punnany Massif koncertje volt, közel 7500-an buliztak ezeken a Torockószentgyörgy irányában fekvő nagyszínpadnál.
2016-07-06: Riport - Fekete Réka:

Örökségvédelem és hagyományőrzés egy szórványközösségben (VII. Hungarikum napok Nagyszebenben)

Szebenben nem érezzük egyáltalán, hogy háttérbe szorulnánk, és azt sem, hogy másodrendű állampolgárok lennénk. Élhetünk kultúránknak, anyanyelvünknek, hagyományainknak, és ez senkit sem zavar – vallja Józsa Benjamin nyugalmazott nagyszebeni magyartanár, akivel a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete által  július 1–3. között szervezett VII. Hungarikum Napok szabadtéri programjain találkoztunk. A közel százhektáros Astra falumúzeumban tapasztalt nyüzsgés, a szebeni magyar napoknak is nevezett rendezvényen gyakran hallott román szó, a gulyásfőző verseny vegyes csapatai bizonyították a mondottakat – ebben a közegben anyanyelvétől függetlenül valóban egyenrangú mindenki.