Mi, hol, mikor?

2016. július 20., szerda, Mi, hol, mikor?
Családi nap Sepsiszentgyörgyön
Másodszor szerveznek Családi napot Sepsiszentgyörgy főterén: ezúttal hétköznap, csütörtök  délután várják a gyerekeket a foglalkozásokra, amelyen a főszereplő a vonat, különösen Krauss, az igazi gőzmozdony.
Június 21-én, csütörtökön 17 órától az Erzsébet park szélén, a szökőkútnál tartják a második Családi nap foglalkozásait, amelyekkel ezúttal főleg a fiúkat szólítják meg, ugyanis a Sikló Egyesület 2–3 évesektől  egészen a tizenévesekig, széles korosztálynak szóló vasutas játékokat szervez. A kicsiknek favonat-játékok, a nagyobbaknak elektromos, távirányítós modellvasút jellegűek állnak rendelkezésre, az egyesület tevékenységén keresztül a Kovászna–Kommandó erdei vasutat szeretné népszerűsíteni. A Kommandón található műemlék mozdony, Krauss történetét mesélik el a papírszínházas foglalkozáson: hogyan készült, miként került Erdélybe, milyen munkát végeztek vele, de a Sikló működési elvéről is szó lesz. A mesék között közösen alkotnak a résztvevők, lesz vonatfestés, gyapjúfüst, vonatos emléklap készítése. A foglalkozásokat Demeter Éva múzeumpedagógus és Papucs András vezeti. A program 17 órakor Krauss, egy igazi gőzmozdony papírszínházi meséjével kezdődik, majd közös alkotást követően román nyelven mesélik el a történetet. Ezután vonatos emléklapot készítenek kollázstechnikával.
Eső esetén június 22-én, pénteken kerül sor az eseményre.
Tusványos
A 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tavaly bevezetett karszalagos beléptetőrendszer idén is működik. A tábor területére 16 óráig ingyenes a belépés, ezután 10 lejt kell fizetni, a heti karszalag ára 50 lej. A sátorozás idén olcsóbb: egy sátorhely egy napra 10 lej, a heti bérlet 50 lejbe kerül. A kiskorúak megkülönböztető karszalagot kapnak. A tábor területén az alkohol és dohányáru vásárlása karszalaghoz kötött, az árusok nem szolgálhatnak ki kiskorúakat. Mintegy húsz sátorban zajlanak a programok.
A nagyszínpad fellépői: Maszkura és a Tücsökraj, Intim Torna Illegál, csütörtökön Tankcsapda, Rúzsa Magdi. Honlap: www.tusvanyos.ro.
Olvasó- és kézművestábor Csernátonban
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár a csernátoni Haszmann Pál Múzeummal közösen negyedik éve szervez olvasó- és kézművestábort 5–8. osztályos tanulóknak. Idén július 20–24. között a hasonló címmel lezajlott vetélkedő után, Képes történetek címmel indul a tábor, amelyen a részvételt a vetélkedő első nyolc csapata kapta jutalmul.
Az olvasótábori műhelyfoglalkozást, Szövegek, világok, szövegvilágok címmel Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság elnöke és Gombosné Szabó Sára, a Kaposvári Egyetemi Könyvtár munkatársa vezeti, míg a kézműves-tevékenységeket a múzeum munkatársai biztosítják a táborlakóknak. A programot filmvetítések, beszélgetések, találkozók színesítik olyan közreműködőkkel, mint csütörtök este Fekete Vince kézdivásárhelyi költő, a csíkszeredai Székelyföld folyóirat főszerkesztő-helyettese, majd péntek délután Kispál Attila és Kispál Ágnes Evelin, a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér munkatársai, akik interaktív foglalkozást tartanak a táborlakóknak. Idén is lesz színész és zenész meghívott: pénteken Kolcsár Józseffel, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színművészével zenés beszélgetést tartanak a színészéletről, a kulisszák világáról, színpadról, külön meghívott Lőfi Gellért zeneművész, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum igazgatója. Szombat este Zsidó Ferenc székelykeresztúri prózaíróval, tanárral, az Eirodalom erdélyi irodalmi portál szerkesztőjével Laska Lajos világába kalandozhatnak a táborlakók és az érdeklődők.
A kevés szabadidőt játékkal, Ika-vári túrával töltik a táborlakók, valamint Dimény H. Árpád költővel, a Székely Hírmondó napilap vezető szerkesztőjével az immár hagyományos táborilap-szerkesztéssel foglalatoskodhatnak. A tábor ma délután kezdődik Müller Henrietta csapatösszerázó játékaival.
Részletes programot a két társszervező intézmény honlapján (www.kmkt.ro), valamint Facebook-oldalán talál minden érdeklődő.
Kiállítás
A zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban ma 18 órától megnyitják a Csángó zesztré – hozomány című új kiállítást. Beszédet mond Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Nyisztor Tinka néprajzkutató. Házigazda Pozsony Ferenc. Fellépnek klézsei, pusztinai és somoskai hagyományőrzők: Benke Pável, Benke Paulina, Legedi István és Timaru Carina.
Könyvbemutató
A sepsiszentgyörgyi Sugás vendéglőben ma 13 órától az Ovális asztalnál bemutatják Czegő Zoltán Szószék a Hargitán és Hetvenhét című, két új verseskötetét. Az utóbbi bibliofil kiadás, kereskedelmi forgalomba nem kerül – készült 77 példányban, a költő 77. évében. (Megvásárolható a 0741 143 618-as telefonszámon.)
Permakultúra és öko-életmód Székelyföldön
A Vadon Egyesület július 21-én, csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Bene-házban, a Székelyföldi vadászati kiállítás épületében (Gróf Mikó Imre utca 11. szám) Permakultúra és öko-életmód Székelyföldön címmel szervez előadást a következő program szerint: 19 órától Fenntartható fogyasztás és a permakultúra – a pécsi Radnóti Zsolt geográfus bevezető előadása, 19.30-tól nyitott beszélgetés biokertész-tapasztalatokról a Székelyföldi ökofalu szervezőcsoport tagjainak részvételével. A belépés ingyenes.
Angol bibliatábor
A sepsiszentgyörgyi Károlyi Gáspár Alapítvány székhelyén (Málik József utca 6. szám)  július 25–29. között ingyenes intenzív nyelvtábort tartanak a Bibliából vett szövegek felhasználásával, angoltanár vezetésével. Délelőttönként tanítás, délutánonként fakultatív programok. Korhatár: 12 év és afelett. Jelentkezés és bővebb információ Simon Szabolcs református lelkésznél (simonszabolcs@gmail.com, 0744 307 550).
Röviden
RENDHAGYÓ TÖRTÉNELEM­ÓRA. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő előadást tart ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön a belvárosi református templomban Egy új Európa. Migráció, terrorizmus, érdekek és a brexit címmel.
JOGI SZOLGÁLAT. Szerkesztőségünkben ma 13–15 óráig Ba­logh Klára jogtanácsos fogadja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától Ágó-gym alakformáló mozgás kezdőknek, 20 órától társaságitánc-tanfolyam kezdőknek. Telefon: 0722 233 774. Honlap: www.dancestudio.shp.hu.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától nyugdíjastorna, 19 órától kondiaerobik felnőtteknek. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. A sepsiszentgyörgyi dollárpiac mel­letti volt hőközpontban – jelenleg Topspin – edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyerekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
GOMBAELLENŐRZÉS. A László Kálmán Gombászegyesület közli, hogy július 26–31. között a gombásztársak a sztánai gombásztáborban lesznek, ezért ez idő alatt szünetel Sepsiszentgyörgyön a piaci gombaellenőrzés. Augusztus elsejétől az ismert program szerint várják az érdeklődőket.
LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, egyéb tárgyakat és szelektív hulladékokat ma 12–20 óráig Szentkatolnán, csütörtökön Hatolykán gyűjti.
ÁRAMSZÜNET. Hidvégen csütörtökön 10–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás az 5-ös transzformátorház körzetében, az öregotthonban és a Prodag cégnél.
Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. utcai Adonis (telefon: 0267 324 903, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), Kézdivásárhelyen az Eco (0267 364 974) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Sebességmérés
Kovászna megyében ma a 131-es országúton Mikóújfalu, Bibarcfalva, Barót; a 11-es országúton Kökös, Nyujtód, Maksa, Csernáton, Bereck; a 12-es országúton Oltszem, Málnás, Mikóújfalu, Szotyor, Kökös; Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy területén mérik a járművek sebességét.
Heti sürgősség
A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályán július 11–18. között 674 esetet láttak el, 179 alkalommal a beutalás mellett döntöttek. A panaszok természete a jelzett időszakban: szív-érrendszeri 15, ideggyógyászati 63, sebészeti beavatkozás 75, belgyógyászati 180, gyermekgyógyászati 108, nőgyógyászati 33, pszichiátriai 42, ortopédiai sürgősség, traumák 106.
A jelzett időszakban a kórházban 11 lány és 13 fiú jött a világra.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 99
szavazógép
2016-07-19: Világfigyelő - :

Megrendíthetetlen szövetség

Az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szövetség tartós és megrendíthetetlen, a partnerség az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító népszavazás után is erős marad – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter tegnap, miután részt vett az EU-s külügyminiszterek brüsszeli munkareggelijén.
2016-07-20: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy drága jó gyermekünk, testvérünk, rokonunk, barátunk,
SZABÓ MELINDA
életének 35. évében elbúcsúzott tőlünk.
A Mindenható Úristent kérjük, fogadja be örök fényébe az ő lelkét.
E drága ember földi maradványainak elhantolására július 21-én 16 órakor kerül sor a szemerjai új református ravatalozóháztól.
Részvétfogadás 21-én egy órával a szertartás előtt.
Emléke legyen áldott.
4293520