Orbán Viktor: új egységre van szükség Erdélyben

2008. május 14., szerda, Világfigyelő

Erdélyben az egymással rivalizáló erők közötti új egység jöhet létre a következő időszakban ― mondta Orbán Viktor, miután tegnap Budapesten megbeszélést folytatott Szász Jenővel, az erdélyi Magyar Polgári Párt elnökével. A Fidesz elnöke hangsúlyozta: a Felvidék és a Délvidék példája is azt mutatja, a Kárpát-medencei magyarság számára az együttműködés és az összefogás hozza meg a legnagyobb sikert.

Mint mondta, Erdélyben hosszú ideig ,,egyszólamú egység" volt, ami felbomlott, ugyanakkor a Magyar Polgári Párt (MPP) megalakulása az első fontos lépés az új egység felé vezető úton. Orbán Viktor történelmi jelentőségű dokumentumnak nevezte a Magyar Polgári Párt Új lehetőség című keretprogramját, mert szerinte végre ,,egy magyarok közötti versenyfutásban" jelent meg néhány nemzeti szempontból fundamentális kérdés, amelynek sikerre vitele mindannyiunk közös érdeke.

Szász Jenő arról beszélt, hogy a Magyar Polgári Párt a szabadság, Székelyföld területi autonómiája, a nemzet, a család és a keresztény gondoskodás jegyében fogalmazta meg jövőképét. Az RMDSZ-szel való együttműködésre vonatkozó kérdésre Szász Jenő azt mondta: már januárban, az MPP első fokú bejegyzése után együttműködési javaslatot fogalmaztak meg, amelyben kiemelt helye volt egy közös választási térképnek, hogy megállapítsák, hol van a helye a demokratikus versenynek, és hol a felelős együttműködésnek. A közelgő romániai helyhatósági választás kapcsán elmondta, hogy az MPP Marosvásárhelyen, valamint Bihar megyében, Kolozs megyében és Szatmár megyében is bölcsen járt el, és az RMDSZ jelöltjével szemben nem állított más jelöltet. Szász Jenő úgy vélte, hogy bár az MPP a fiatalabb párt, ők voltak a bölcsebbek.

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban kérdésre válaszolva azt mondta: üdvözlik azt a politikát, amely úgy támaszt versenyt a magyarok között, hogy közben nem kockáztat magyarok befolyása alatt lévő pozíciót, hiszen fontos, hogy a versennyel ne veszítsen, hanem nyerjen az erdélyi magyarság.

Szász Jenőt, aki tanácselnökjelöltként indul majd a választáson Hargita megyében, elkísérte Kovács István unitárius lelkész, Kovászna megyei tanácselnökjelölt, valamint Papp Lajos, aki Szilágy megyében, és Tőkés András, aki Maros megyében indul ezért a posztért. Szász Jenő elmondta, Háromszék, Hargita és Maros megye adja azt a Székelyföldet, ami az MPP számára a jövő. A megyéket megyünk lebontani, és Székelyföldet felépíteni ― fogalmazott.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1289
szavazógép
2008-05-14: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Magyarhermány a változó időben

Villámgyorsan halad az élet, s egyre több az olyan ember, aki befejezetlen tervekkel-munkákkal masíroz át a túlsó partra. Ez csengett ki a Magyarhermányban folytatott beszélgetések egy részéből.
2008-05-14: Világfigyelő - Bogdán László:

A katasztrófa és a tábornokok (Magasles)

Az egész világot megdöbbenti a burmai (ma Mianmar) katonai junta magatartása. Az l962 óta az országot diktatórikusan vezető katonák, akik negyvenhat esztendő alatt hajdani villogó fiatal tisztecskékből öregedő (s a világtól teljes mértékben elidegenedő) generálisokká váltak, egyszerűen hiúk.