Választás december 11-én

2016. szeptember 1., csütörtök, Közélet

December 11-én lesznek a parlamenti választások – döntött tegnapi ülésén a kormány. A kabinet módosította a választási törvényt is, hogy megkönnyítse a külföldön élő román állampolgárok részvételét a voksoláson, miután a levélben való szavazás előfeltételeként megszabott regisztráció kudarcnak bizonyult.

Az alkotmányos és törvényi megkötések közepette nem sok mozgástere volt a kabinetnek: a Szociáldemokrata Párt azt szorgalmazta, hogy december 4-én rendezzék a voksolást, attól tartva, hogy a kormányalakítási tárgyalások nem fejeződnek be karácsonyig, míg a Nemzeti Liberális Párt és az RMDSZ attól tartott, hogy a november 30-i és december 1-jei szabadnapokkal kezdődő minivakáció miatt december negyedikén nagyon alacsony lenne a részvétel. A pártokkal való konzultáció után a kormány ez utóbbi érv szellemében hozta meg döntését.
A kormány sürgősségi rendelettel tette lehetővé azt is, hogy a külképviseleteken kívül másutt is szavazóköröket szervezhessenek külföldön, ugyanis április elseje óta alig több mint 7500-an iratkoztak fel a külföldi választási névjegyzékbe.
A tavaly elfogadott új választási törvény szerint új szavazóköröket csak ott lehetett volna kialakítani, ahol legalább száz előzetesen regisztrált szavazópolgár igényli azt. Mivel a várakozásokon aluli regisztrációs hajlandóság miatt egyetlen esetben – a moldovai Sorocán – gyűlt össze egy külön választókör megszervezéséhez elegendő kérelem, az új törvény nem bővítette, hanem korlátozta volna a külföldön élők részvételét a választásokon. A tegnapi kormányrendelet nélkül a decemberi parlamenti voksoláson kevesebb szavazókör állt volna a külföldön élő románok rendelkezésére, mint a 2014-es elnökválasztáson, amikor botrány tört ki a külföldi szavazóköröknél kígyózó sorok miatt. A 2012-es parlamenti választásokon még alig több mint 60 ezer, a 2014-es elnökválasztáson már csaknem 380 ezer román állampolgár szavazott külföldön.
A tegnap hozott sürgősségi kormányrendelet azt is lehetővé tette, hogy a hivatalosan külföldön lakó állampolgárok, bármelyik külföldi szavazókörben leadhassák voksukat feliratkozva a pótlistára.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 181
szavazógép
2016-09-01: Máról holnapra - Farkas Réka:

Parlamenti főpróba

Jól megérdemelt vakációjuk után ma vissza­térnek munkahelyükre a képviselők és szenátorok. Egy egész napra, hisz péntektől már újra választókörzetükben, azaz otthon tevékenyked(het)nek. Frissen, kipihenve, költséges nyaralások után egyetlen kérdés emésztheti őket. No, nem az, mit tehetnek hazájuk, népük helyzetének jobbításáért, hanem, hogy miként csíphetnék el újabb négy évre jól fizetett és kevés munkával, felelősséggel járó eddigi posztjukat.   
2016-09-01: Közélet - Szekeres Attila:

Vita az útfelújításról a megyeházán

Kovászna Megye Tanácsa tegnapi soros ülésén elvi beleegyezését adta, hogy három útszakasz kormánypénzből történő felújításánál állja azokat a költségeket, amelyeket a vidékfejlesztési tárca nem tud finanszírozni. Szavazáskor a három néppárti tanácstag tartózkodott.