Parlamenti választásokRangsorolták a jelölteket

2016. szeptember 17., szombat, Közélet

Benkő Erika politológus vezeti az RMDSZ megyei képviselőjelöltlistáját, a második hely a Márton Árpádé, a harmadik az MPP-t képviselő Kulcsár-Terza Józsefé, a negyedik – már nem befutó helyre – Könczei Csaba megyei mezőgazdasági igazgató, ötödikre Dezső Csongor Attila ügyvéd, a hatodikra pedig Oltean Csongor neve került. A szenátorjelöltek listájának első helyét Fejér László Ödön jelenlegi parlamenti képviselő foglalja el, második Miklós Zoltán közgazdász, harmadik Makkai Péter árkosi református lelkész, negyedik pedig Sütő Mária Rita kézdivásárhelyi fejlesztőpedagógus.

  • A küldöttgyűlés a himuszok eléneklésével kezdődött. iochom istván felvétele
    A küldöttgyűlés a himuszok eléneklésével kezdődött. iochom istván felvétele

Minderről csütörtök este a kézdivásárhelyi Vigadóban megtartott háromórás megyei küldöttgyűlésen döntött titkos szavazással a jelen levő 301 küldött. Az ülésen Kelemen Hunor szövetségi elnök is részt vett, az RMDSZ országos ügyvezető elnökségét Nagy Zoltán képviselte. Nem ért senkit meglepetés, a szavazólapokra az állandó tanács által már jóváhagyott sorrend került, egy esetben adódott választási lehetőség, a képviselői lista negyedik helyéről dönthettek, Könczei Csaba megyei mezőgazdasági igazgatóra vagy Pál-Szilágyi Zoltán baróti mérnökre lehetett voksolni.
A küldöttgyűlés a magyar és a székely himnusz eléneklésével kezdődött, majd elsőként házigazda minőségben Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere szólt a küldöttekhez, arra kérve az RMDSZ leendő képviselőit és szenátorait, hogy nagyon figyeljenek oda a települések gazdasági fejlődésére, a beruházásokra és nem utolsó- sorban az új régióátszervezést célzó törvényre, ami nem sok jót ígér a magyarság számára. A küldöttgyűlést Grüman Róbert, az RMDSZ háromszéki szervezetének ügyvezető elnöke vezette, aki arról tájékoztatta a jelenlevőket, hogy a teremben a 379 küldött közül 301 van jelen.
Kelemen Hunor politikai beszámolójában először a helyhatósági  választásokon elért eredményekről beszélt, majd rátért a december 11-i parlamenti választások előkészítésére. Beismerte, hogy a Biró Zsolttal, a Magyar Polgári Párt elnökével aláírt szerződés feszültségeket okoz, ami érthető és várható is volt, de erről őszintén kell beszélni. „Az erdélyi magyar emberek azt várják tőlünk, hogy ne veszekedjünk, találjunk módot, hogy összefogjunk, ha a magyar közösség nagy dolgairól van szó. Erre igény van” – hangsúlyozta a szövetségi elnök, aki szerint ezzel az összefogással az erdélyi magyar közösség érdekeit fogják szolgálni, és azon lesznek, hogy akik bejutnak a parlamentbe, ne egyik vagy másik politikai alakulat vagy párt önös érdekeit, hanem az erdélyi magyar emberek érdekeit képviseljék. „Ha közösségi érdekekről van szó, akkor én garantálom, hogy ez a csapat egy irányba fog menni” – mondotta Kelemen.
A jövőbeli tervekről szólva a parlamentáris demokrácia visszaállítását szorgalmazta, mivel ma a testület egyetlen szerepét sem tölti be: a törvénykezés kaotikus, követhetetlen, a kormányt nem ellenőrzi senki. Úgy látja, a Szociáldemokrata Párt a Nemzeti Liberális Párttal együtt fog majd kormányozni a közelgő centenárium kedvéért, így hetvenszázalékos parlamenti többséget alkothatnak.
Tamás Sándor, az RMDSZ megyei elnöke szintén szólt a Magyar Polgári Párttal aláírt együttműködésről, igazat adva azoknak, akik ezzel nem értettek egyet, de meglátása szerint ezt a lépést meg kellett tenni, és az a fontos, hogy „egy irányba fognak menni szövetségeseikkel együtt, nincs más lehetőség”. Ő is a régiósításban rejlő veszélyekre hívta fel a jelenlevők figyelmét.
A szavazatszámláló bizottság megválasztása után a tíz jelölt ábécésorrendben mutatkozott be, legtöbbjük nem tartotta be a kiszabott háromperces időt, olyan is akadt, aki kereken tizenhárom percig beszélt (a képviselő- és szenátorjelölteket már bemutattuk lapunk hasábjain, ezért nem bocsátkozunk ismétlésbe).
Ezt követően a titkos, urnás szavazás következett. A szenátorjelöltek négyes listájára igennel vagy nemmel lehetett voksolni, a képviselőjelöltek esetében eggyel több jelölt tette le iratcsomóját, hat helyre heten pályáztak. Gyakorlatilag tehát a negyedik helyre ketten jelentkeztek – ezért a szavazás ebben az esetben kétlépcsős volt: vagy az egyik vagy a másik neve mellett levő négyzetbe, illetve a lap alján levő két négyzetbe lehetett igennel vagy nemmel szavazni. A titkos szavazás települések szerint zajlott. A képviselői listára 277 voksot adtak le, amelyből 265 volt érvényes, tizenkettő érvénytelen. A negyedik helyért történő rangsorolásnál Kön­czei Csaba 218, Pál-Szilágyi Zoltán 47 voksot kapott. A szenátori listára 282 szavazatot adtak le, amelyből 281 volt érvényes. Igennel 272-en, nemmel kilencen voksoltak. A szavazás eredményének kihirdetésekor a háromszázegy küldöttből már csak húszan tartózkodtak a Vigadó nagytermében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1545
szavazógép
2016-09-17: Belföld - :

Jászvásárról Magyarország mellett

A luxemburgi külügyminiszter kijelentése és a V4-ek politikája kapcsán több európai lap is foglalkozott a magyar politikával. Romániában Georgeta Condur jászvásári publicista szólalt fel Magyarország védelmében, bár elismeri: ezzel nem túl népszerű feladatra vállalkozott, de szerinte az igazság nem lehet népszerűség kérdése. Condur emlékeztet: amikor Magyarország alkalmazni akarta a dublini egyezményt, hogy korlátozza és ellenőrizze a menedékkérők áradatát, a többiek – Németországgal az élen – lehurrogták, azt követelve tőle, hogy engedje tovább őket Nyugat-Európába. A szerző szerint nevetséges, hogy a luxemburgi külügyminiszter és az osztrák belügyminiszter a dublini egyezményre hivatkozva akarja visszaküldeni a migránsokat, akik egyébként nem is Magyarországon léptek be először az EU területére. „Bűnbaknak kikiáltani Magyarországot, a schengeni határon lévő kis államot az európai nagyhatalmak által rosszul kezelt problémáért: méltatlan dolog az Európai Unió részéről” – vonja le a következtetést. (Adevărul)
2016-09-17: Közélet - Szekeres Attila:

Turisztikai napok Háromszéken

Jövő héten, szeptember 19–25-e között tartják a Háromszéki Turisztikai Napokat, a korábbiaktól eltérően ezúttal igazi tartalommal töltve. Utóbbi megállapítást Édler András fogalmazta meg. A tematikus napokról Grüman Róbert beszélt a megyeházán tartott sajtótájékoztatón. A rendezvénysorozatot Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezte.