Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

PulzartAlap, fal, szöveg

2016. szeptember 19., hétfő, Kultúra

Kezdeményezésnek minden bizonnyal érdekes és határozottan előzmény nélküli: egy irodalomtörténész, -kritikus és egy építészetteoretikus közös irodalmi projektje, amelyben mindketten valamely szövegre reflektálnak szakmájuk szemszögéből. Hogy az eredmény milyen lett, azt vizsgálja meg, aki kíváncsi rá.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Bazsányi Sándor irodalomtörténész, irodalomkritikus és Wesselényi-Garay Andor építészetteoretikus egy konferencián figyelt fel egymásra. „Andor virulensen beszélt az építészetről”, emlékezett a kezdetekre az irodalmár, „Sándor előadásától hevült állapotba kerültem”, replikázott az építész. Ettől fogva már természetesnek tűnt, hogy eldöntötték: közösen könyvet írnak. Kidolgozták a munkamódszert: az irodalmár az épp aktuális irodalmi kánonból választott szövegeket, azt mindketten saját szempontjukból elemezték, az így született szövegeket egyszerre elküldték egymásnak, aztán a másikét lábjegyzetelték – és máris kész volt egy fejezet. Némi nehézséget okozott az irodalomtudomány tolvajnyelvének, illetve az építész szaknyelvének „lefordítása”, azaz a minél szélesebb olvasói réteg számára érthetővé tolmácsolása, de végül – a mindkettejük számára rendkívül tanulságos és igen érdekes közös munka 13 hónapot tartott – megszületett a Kettős vakolás című vaskos kötet.
Nos, ennyi nagyjából, ami a szombat késő délutáni sepsiszentgyörgyi közönségtalálkozón emészthetően elhangzott a közönség számára. A másfél órát még számos emelkedett eszmefuttatás töltötte ki, az olvasói recepcióhoz alapot adott a könyv, falat a Fám Erika film- és médiakutató irányította beszélgetés – a szöveg azonban, ami talán kedvcsinálóként, talán elrettentőként hathatott volna, a könyv két borítója közt maradt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1157
szavazógép
2016-09-19: Kultúra - Mózes László:

Dan Perjovschi falrajzai (Pulzart)

Az általa művelt intellektuális graffiti, a szólásszabadság és a művész felelőssége témaköre köré építette vetített képes előadását Dan Perjovschi. A világviszonylatban elismert román vizuális művész szombat délután beszélt munkáiról, hitvallásáról Sepsiszentgyörgyön a Hostel Beer Pubban.
2016-09-19: Kultúra - Nagy B. Sándor:

Róma, bor és fotográfiák (Pulzart)

Különleges hangulatú kiállításmegnyitón vehetett részt pénteken este a PulzArt közönsége a sepsiszentgyörgyi INdiVINO borházban, amely esemény érdekessége többek között abban állt, ahogy a Veress Emőd jogászprofesszor által készített fotók összekapcsolódtak a hely hangulatával, és ahogy dr. Nótári Tamás római jogász, klasszika-filológus megnyitóbeszédét felépítette, amely legalább annyira kapcsolódott a hely szelleméhez és magához a borhoz, mint a kiállított fotókhoz.