VidékfejlesztésPályázattal a helyi termékekért

2016. szeptember 20., kedd, Gazdakör

A napokban értesültünk, hogy a Vidéki Beruházások Kifizetési Ügynökségének honlapján (www.afir.info) a „Támogatás az élelmiszer-ipari termékekkel való ellátásban szereplők közreműködésére” (16.4) intézkedés pályázati eligazító füzetének egy újabb, most még csak tanulmányozható változata jelent meg. Ez arra utal, hogy valószínűleg még ebben az évben újraindítják az intézkedés pályázhatóságát. Ennek lehetőségéről Szakál Andrást, a megyei vidékfejlesztési iroda igazgatóját kérdeztük.
 

 

A 16.4-es intézkedés újdonságnak számít, a vidékfejlesztési terv első évében nem hirdették meg. Az első kiírás pályázatait idén július 31-ig fogadták, illetve addig lehetett a pályázatokat feltölteni az ügynökség honlapjára. A vezetőség, látva a nagyfokú érdektelenséget, a kiírás utolsó határidejét meghosszabbította augusztus végéig. Így sem javult sokat a helyzet, kevés pályázat érkezett be, és most azt tervezik, hogy még egy pályáztatási időszakot elindítanak. Egyelőre azonban csak tárgyalnak az újabb kiírásról a mezőgazdasági minisztérium vezetőségével.
Ebben az évben összesen 10,5 millió euróra lehet pályázni, az igazgató információi szerint 53 pályázatot tettek le mintegy 5 millió euró értékben, tehát az éves pályázható összeg több mint fele megmaradt. A sikeres pályázó legtöbb 100 ezer euró támogatást kaphat, önrész nem szükséges. Az intézkedés célja, hogy támogassa a termelők, feldolgozók és forgalmazók (üzletek, vendéglők, szállodák, vidéki panziók) közötti, úgynevezett rövid láncú közreműködést és ellátást, valamint a helyi piacok fejlesztését. Szakál András szerint az intézkedés biztosította támogatást jól ki lehetne használni a Székely termék, illetve bármely helyi termék népszerűsítésében, reklámozásában. A piaci szereplőknek (termelő, feldolgozó és forgalmazó) partneri szerződést kell kötniük, de partner lehet például a községi tanács is, majd egy hivatalos vezetőt kell kinevezniük, amely a pályázat lebonyolításáért is felel. A megpályázott pénzt felhasználhatják az élelmiszer-feldolgozó korszerűsítésére, engedélyezett például haszonjárművek vásárlása a feldolgozott termékek kiszállítására. Számítástechnikai és elektrotechnikai felszerelések vásárlására, a termékek reklámozására (például termékismertető összejövetelek szervezésének költségeire, reklámkiadványok, reklámfüzetek nyomtatására vagy reklám céljából létrehozott honlap költségeinek fedezésére, a sajtóban, rádióban vagy televízióban megjelenő reklámok kifizetésére), a termék levédési költségeinek elszámolására, közös termékbemutató és -forgalmazó üzletek létrehozására, illetve a kiállításokon való részvétel költségeinek kifizetésére is elkölthető a támogatás. A pályázott összeg egy része a partnerségi kapcsolat költségeinek kifizetésére is fordítható.
„Örömünkre szolgál, hogy a megyében két pályázatot is letettek – számolt be az igazgató. – Az egyik pályázatban szereplő partnerség vezetője az AgroSic Közösségek Közti Társulás, a másiké az illyefalvi LAM Alapítvány. A pályázatok sikerességéről még nem számolhatok be, irodánk szakemberei most végzik az ellenőrzést. Az első pályázatban öt partner állt össze, és egy helyi pityókásházikenyér-, egy kürtőskalács-, és egy mézeskalács-készítő termékeit reklámozzák. Az egyik partner mezőgazdasági termelő, az alapanyagokat biztosítja, és egy panzió is része a csapatnak. A másik partnerség célja az illyefalvi kis tejfeldolgozó termékeinek reklámozása, illetve az egészséges táplálkozás előnyeinek ismertetése. Itt is többszereplős a terv, a LAM Alapítvány sokéves tapasztalatával segíti a pályázat sikeres lebonyolítását, a tejkészítmények alapanyagát a tejtermelő gazdák biztosítják, a termékforgalmazásban és -reklámozásban részt vállal egy bikfalvi panzió is.”

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 656
szavazógép
2016-09-20: Gazdakör - Bokor Gábor:

Az összefogáson áll a gazdaképviselet (Jegyzet)

Beigazolódott a papírforma, az RMDSZ megyei küldöttgyűlése elfogadta a szövetség háromszéki képviselő- és szenátorjelöltjeinek listáját, abban a sorrendben, amelyet már korábban nyilvánosságra hoztak.
2016-09-20: Világfigyelő - :

Brüsszel nem tágít (Kötelező uniós kvótarendszer)

Az Európai Bizottság nem áll el a kötelező uniós kvótarendszerre vonatkozó tervektől annak ellenére, hogy egyesek így értelmezték a brüsszeli testületet vezető Jean-Claude Juncker múlt heti kijelentését, miszerint a szolidaritásnak szívből kell jönnie, nem lehet kierőszakolni – jelentette ki Margaritisz Szkínász bizottsági szóvivő tegnap Brüsszelben.