Háromszázmillió eurónál több pályázható az éves keretösszegből

2016. szeptember 27., kedd, Gazdakör

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség sajtóközleményben adta hírül, hogy a vidékfejlesztési terv 2016-ra leosztott pályázati alapjainál még mindig 317 millió euróra fogadnak el pályázatokat. A részletekért Szakál Andrást, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatóját kerestük meg.


Az igazgató elmondása szerint a megmaradt, vidékfejlesztést szolgáló uniós alapra, amelyet a hazai költségvetésből kell kiegészíteni, a pályázatokat október 31-én 16 óráig lehet letenni, illetve a legtöbb intézkedésnél az ügynökség számítógépes rendszerébe feltölteni.
Az ügynökséghez eddig ebben az évben 10 634 pályázat érkezett be, az igényelt összeg teljes értéke 1,34 milliárd euró. Ez a kiírt éves pályázható összeg közel 98 százalékát jelenti, viszont az ügynökség a pályázható érték 120 százalékára fogad el pályázatokat abból a meggondolásból, hogy az ellenőrzéseknél és kiválogatásnál a letett pályázatok 20 százaléka nem lesz sikeres, és nem tudják kifizethetőnek nyilvánítani a hibák miatt, például a letevéskor kötelező bizonyító iratok hiányában. Szakál Andrást az intézkedésenként még pályázható összegekről kérdeztük.
Az igazgató tegnap déli információi szerint a gazdaságok korszerűsítésénél (4.1 intézkedés) a családi vállalkozások összetevőnél (csak a családi vállalkozás formájában müködők pályázatait lehet letenni) október végéig még 3,57 millió euróra lehet pályázni. A gyümölcstermesztő gazdaságok fejlesztésénél kevés pályázat érkezett be, még mindig 43,57 millióra lehet pályázni, a még nem igényelt összeg az éves pályázható keretösszegnek közel a fele. A fiatal gazdák támogatásánál, a hegyvidéknek elkülönített összetevőnél még mindig maradt 12,64 millió euró, ez az összeg még 310 fiatal gazda vidéken való megtelepedésének támogatására lenne elég. Sok pénz van még a mezőgazdasági termékek, illetve a gyümölcsök feldolgozásánál. Az elsőnél 71,53 millió euró lenne elkölthető az új feldolgozók létesítésére, illetve a már működésben levők korszerűsítésére. A gyümölcsfeldolgozóknál pedig 7,37 millió pályázható meg az október 31-i határidőig.
Nagyon kevés pénz fogyott el a kisgazdaságok támogatásánál (6.3 intézkedés), október végéig még 79,5 millió euróra lehet pályázni. Itt önrész nélkül 15 000 euró igényelhető a kisgazdaság támogatására. Ennél az intézkedésnél a vidékfejlesztési szakemberek jóval nagyobb érdeklődésre számítottak a kistermelők részéről. A megyében a tavaly mindössze négy pályázat lett sikeres, az idén sem lesz sokkal nagyobb a pályázók száma. Pedig a megyében lenne elég szakember és szakcég, akik, amelyek segítenének a pályázatok elkészítésénél. Információink szerint legutóbb a LAM Alapítvány vezetősége döntött arról, hogy jövőben az alkalmazott szakembereivel vállalja a pályázatok elkészítését.
Szakál András adatai szerint október végéig még 63,26 millió euró pályázható meg községi víz- és szennyvízhálózat kiépítésére (7.2-s intézkedés), valamint több mint 7 millió euró termelői csoportok létrehozásának és működésének támogatására. Ugyanakkor nemrég indult el az ún. GBER nemzeti támogatási séma, itt még 24,5 millióra tehetnek le pályázatokat a feldolgozók. A pályázat útján megvalósítható a feldolgozóüzem felépítése vagy a már meglévő korszerűsítése, új feldolgozó gépek és berendezések, sajátos szállító járművek vásárlása, az uniós élelmiszerbiztonsági előírások és szabványok betartását célzó befektetések költségeinek megtérítése, a termékek reklámozása.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 658
szavazógép
2016-09-27: Gazdakör - Puskás Attila:

Elszaporodott a spanyol csupasz csiga

Nemrég még csak a magyarországi jelenlétéről és jelentős kártételéről olvashattunk. A spanyol csupasz csiga (Arion lusitanicus) ma már a passzív terjedés útján nálunk is tömegesen fordul elő, és szaporasága, amely a többi csupasz csiga fajhoz viszonyítva is jelentős, valamint kedvenc élőhelyük – a kerítések menti, dúsan zöldellő gyomos terület, vizes árkok környéke, valamint a tartós esős időjárás – egyaránt tömeges megjelenésüket szolgálja. Nincs olyan gyomnövény a tüskés és riasztó szagú zöld növényeken kívül, ami megmenekül falánkságuktól.
2016-09-27: Belföld - :

A külügy támogatja az UNESCO-védettséget (Csíksomlyói búcsú)

Lazăr Comănescu külügyminiszter – Korodi Attila képviselő írásos interpellációjára válaszolva – közölte: a külügyi tárca támogatja, hogy a csíksomlyói búcsú felkerüljön az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi kulturális örökségi listájára.