PályázatSzékelyföldi kincskereső

2016. október 4., kedd, Életmód
A Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács (SZTT) pályázatot hirdetett négy témakörben általános és középiskolás diákoknak, valamint egyetemistáknak. A pályamunkákat 2016. október 17. és 2017. április 10-e között várják az SZTT postacímére, illetve elektronikusan. Ez tehetségazonosító program, a pályázókat a továbbiakban tájékoztatják a tehetséggondozási lehetőségekről – mondotta Bereczki Kinga, az SZTT elnöke.
 
 
Az én falum, illetve városom – az első témakör; ennek keretében helytörténeti, néprajzi gyűjtést, kutatást végeznek ötfős csoportok (egy vezetőtanár és négy gyerek). A gyerekek életkora szerint két korcsoportban és különböző témákban – néprajzi gyűjtés, épített örökségünk, illetve régi írások faggatása II–IV. osztályosoknak, V–VIII. osztályosoknak ezeken kívül még interjút is készíthetnek: a település 70 év fölötti lakosait faggatva hajdani életvitelről, szokásokról, táplálkozásról, iskoláról. A pályamunka három részből áll: a kutatás eredményének bemutatása számítógépen szerkesztett szövegben, a szöveghez készített rajzok, térképek, illusztrációk, valamint a gyűjtés folyamatát rövid leírással és fényképekkel dokumentáló munkanapló. A pályamunkákat kizárólag papír alapon fogadják az SZTT postacímén (Sepsiszentgyörgy, Templom u. 1/A, irányítószám: 520014).
Forrás-kincsünk a második témakör. A pályázat VII–XI. osztályos diákoknak szól; nyolcfős csoportok benevezését várják (két felnőtt és hat gyerek). A pályázat célja a környékbeli vízforrások feltérképezése és rendbetétele a munka népszerűsítésére a helyi közösségben. A pályamunka négy részből áll: a választás indoklása, a kutatás, a feltérképezés eredményének bemutatása, a szöveghez készített rajzok, térképek, illusztrációk, a munkafolyamatot dokumentáló munkanapló. A pályamunkákat kizárólag elektronikus formában várják a sztt@tehetsegpont.ro e-mail-címre.
Székelyföld teleobjektíven keresztül – fotópályázat V–XII. osztályos tanulóknak, valamint egyetemistáknak. Egyének, csoportok vagy osztályok benevezését várják. Olyan fotóval vagy legtöbb hat képből álló albummal lehet pályázni, amely bemutatja azt a világot, amelyben a pályázók szülei, nagyszülei élnek/éltek, amelyben ők maguk is nevelkednek. Kérik a téma megnevezését, a témaválasztás indoklását, a témához való személyes kötődés leírását. A pályamunkákat elektronikusan fogadják.
Székfoglaló a negyedik téma, amely tulajdonképpen játékpályázat V–XII. osztályos tanulóknak, valamint egyetemistáknak. Egyének, csoportok vagy osztályok benevezését várják. Székelyföldhöz vagy a székelységhez kapcsolódó interaktív digitális játékot várnak online vagy offline formátumban, bármilyen tervezett vagy kivitelezett technikával. Elfogadnak projekttervezeteket is, amelyek a játék kivitelezését és érdekességét fel tudják mutatni. A játék lehet kvíz vagy bármilyen más műfaj is. A pályázatokat elektronikus formában várják.
A kategóriák első helyezettjeinek főnyereménye a júniusban tartandó sepsibesenyői egyhetes nyári táborozás. Ebben partner a Háromszék Táncegyüttes, valamint az Alpin Sport Egyesület. Ezenkívül könyvjutalmat adnak.
Bereczki Kinga elmondta, első esztendőben, két évvel ezelőtt egy kategóriában érkezett nyolc pályázat, tavaly mind a négy kategóriában összesen negyven pályázat. Ezúttal még többre számítanak.
Cikk megjelenési időpontja: 2016-10-04 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 745
szavazógép
2016-10-04: Életmód - Fekete Réka:

Boldogság mindenkinek (Beszélgetés Bagdi Bellával)

Berobban a színpadra, egyből barátjának nevez mindenkit, gyermeket, felnőttet úgy szólít meg, mint régi ismerőst. Szép, csinos, közvetlen, nem számítunk arra, hogy énekesként is megállja a helyét, meglep, hogy minden előítéletünk ellenére bebizonyítja: a boldogság tanítható. Bagdi Bella maga a boldogságbomba, árasztja magából a pozitív töltetet, látva, hallgatva őt, kételkedni sem lehet abban, hogy csupán rajtunk múlik, mennyire vagyunk boldogok. A személyiség- és életmódfejlesztő énekesnő, a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnöke nemrég sepsiszentgyörgyi diákoknak tartott énekes boldogságórát, az alkalomból arról kérdeztük: Ha a boldogság kulcsa bennünk van, akkor miért kell tanulni a boldogságot?
 
2016-10-04: Gazdakör - Bokor Gábor:

Ellenőriz az állategészségügy

Több mint ötszáz gazdaságot ellenőriz a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság: olyanokat, amelyek a 2016-os évben támogatást kértek a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségen keresztül. Az átfogó ellenőrzés része a kifizetési ügynökség és az állategészségügyi hatóság közötti egyezménynek. Azt vizsgálják, az állattenyésztők betartják-e az ágazatra vonatkozó jogszabályokban megszabott gazdálkodási követelményeket, állatjóléti előírásokat, a mezőgazdasági és környezeti szabályokat – tudtuk meg dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvostól.