Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Programdokumentum CioloştólKorrupciómentes Romániát

2016. október 18., kedd, Belföld

Románia 100 platform címmel programdokumentumot tett közzé tegnap Dacian Cioloş miniszterelnök, akit mind Klaus Iohannis államfő, mind az elnökhöz közel álló Nemzeti Liberális Párt (NLP) további közéleti szerepvállalásra biztatott. A kormányfő által bemutatott dokumentumról még nem tudni, hagyatéknak vagy politikai programnak szánta.

Iohannis korábban egyértelművé tette: szívesen adna újabb kormányalakítási megbízást Cioloşnak, ha politikailag elkötelezné magát, azt ugyanis kizárta, hogy a decemberi parlamenti választások után is szakértői kormány maradjon az ország élén. A kormányfő rámutatott, nem szegheti meg a választóknak tett ígéretét, miszerint független marad, de összeállított egy programdokumentumot, amelyhez felsorakozhatnak mindazok, akik osztják nézeteit.
Románia 2018-ban ünnepli a Román Királyság és Erdély egyesülésének, a modern Románia megalakulásának századik évfordulóját. Cioloş az általa létrehozott ro100.ro honlapon meghirdetett programnyilatkozatában úgy véli, a román politikustársadalomnak meg kell újulnia, és meg kell határoznia azokat a célkitűzéseket, amelyeket választási ciklusoktól függetlenül követni akar. Elvekből és nemzeti projektekből álló platformjának élén a miniszterelnök kiemelte, a centenáriumára készülő Romániát korrupciómentessé kell tenni. A „társadalom önbecsülésének visszanyerését” célzó platformjában a miniszterelnök olyan elveket hirdet, mint a tisztességes kormányzás, a felelős politizálás, a munka becsülete, a szegénység felszámolása, a versenyképesség fontossága. A leköszönő kormányfő azt szeretné, hogy országa „minden román Romániája” legyen, mindenkié, aki itt él és dolgozik, „etnikumától és hitétől függetlenül”. A kivándoroltakat is hazatérésre bátorítaná. Bár Cioloş nem tisztázza, hogy politikai hagyatéknak vagy kormányzati programnak szánta a Románia 100 platformot, a dokumentum – a közigazgatás átszervezésétől a bürokrácia visszaszorításáig – egy sor olyan kormányzati projektet is felsorol, amelyet szerinte folytatni kellene, vagy ideje lenne elkezdeni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1129
szavazógép
2016-10-18: Kitekintő - :

Alkotmánymódosítási vita az Országgyűlésben

Orbán Viktor miniszterelnök expozéjával kezdődött a hetedik alaptörvény-módosítás vitája tegnap a parlamentben. A kormányfő azt hangsúlyozta, hogy az október 2-ai kvótanépszavazáson létrejött új egység felülírja a pártpolitikai határokat. A Fidesz szerint első alkalommal kell az alkotmányos identitás védelme érdekében módosítani. A szocialisták nem vettek részt a vitán, a Lehet Más a Politika (LMP) képviselői igen, de kijelentették, szavazógombot nem nyomnak.
2016-10-18: Belföld - :

Támogatás légből kapott szőlőre (Érseket fogtak az ügyészek)

Hatvan napra hatósági felügyelet alá helyezte a korrupcióellenes ügyészség tegnap Teodosie ortodox érseket, a két dobrudzsai megyét magában foglaló, konstancai székhelyű tomisi egyházkerület vezetőjét, akit megvesztegetés elfogadásával és csalással gyanúsít a vádhatóság.